Foto: OPCV/Flickr

ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas amatpersonas aplēsušas, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirms kodolkonfrontācijas ar NATO varētu Ukrainā pielietot ķīmiskos ieročus, ja viņa karaspēks turpinās zaudēt pozīcijas Ukrainas kaujas laukā.

Kā ziņo Politico, pēc sešu cilvēku teiktā, kuru rīcībā ir šāda informācija, bažas radušās pēc Baidena administrācijas centieniem nodrošināt, lai sabiedrotie būtu gatavi šādam notikumam.

Starp tiem, kuri atklājuši šādu informāciju, taču vēlējās palikt anonīmi, bija pārstāvji no ASV un Aizsardzības ministrijas. Tomēr ASV nav izlūkdatu, kas liecinātu, ka šāds uzbrukums Ukrainai noteikti notiks. Patiesībā daudzas ASV Aizsardzības ministrijas amatpersonas uzskata, ka kaujas beigsies ziemas mēnešos.

“Taču gadījumā, ja turpināsies zaudējumi kaujas laukā vai pilnībā izjuks Krievijas armija, dažas augstākās amatpersonas, kas strādā pie šī jautājuma, ir nonākušas pie secinājuma, ka Maskava var ķerties pie ķīmisko ieroču izmantošanas, tostarp pie tā, ko saista ar Alekseja Navaļnija saindēšanu,” raksta Politico.

Šāds uzbrukums varētu būt saistīts ar ķimikālijām, kuras ir viegli noslēpt, šādi apgrūtinot Rietumvalstīm apsūdzību izvirzīšanu pret Maskavu, sacīja viena amatpersona,

Atsevišķas ķīmiskās vielas varētu tikt izmantotas uzbrukumā ar lielu upuru skaitu, lai gan zināms, ka Maskava ir izmantojusi nervus paralizējošu vielu “Novičok” pret vienu vai diviem cilvēkiem vienlaikus, sacīja amatpersonas un eksperti. Piemēram, dažas ķīmiskās vielas var tikt aerosolizētas vai izmantotas munīcijā, lai kaitētu lielai cilvēku grupai.

Tiek atzīmēts, ka ASV jau sen zina, ka Krievija investē ķīmisko ieroču potenciāla palielināšanā. Šoruden ASV senatori tika informēti par Krievijas ķīmisko ieroču krājumiem un draudiem Ukrainā.

Ja tic Kremļa un personīgi Krievijas prezidenta Vladimira Putina oficiālajiem paziņojumiem, tad kopš 2017.gada septembra Krievijas Federācijai nav ķīmisko ieroču un visi 40 000 tonnu padomju krājumu ir iznīcināti. Kā ir patiesībā, nav zināms.

Lasiet arī: Čuhņas skandāla dēļ ļoti cietis Olgas Kambalas bizness

Kā rīkoties ķīmiskā uzbrukuma vai avārijas gadījumā: cieši jāaizver logi un durvis, ventilācijas atveres, skursteņi; jāizslēdz sadzīves tehnika un gāze, jāieslēdz televizors un radio turpmāko norādījumu saņemšanai.

youtube icon
Abonēt youtube