Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Ukraina var palikt pilnīgā tumsā jau pēc dažām nedēļām. Ja kritiskā infrastruktūra netiks aizsargāta, tā vairs nedarbosies, intervijā ZDF norādījis Austrijas Aizsardzības ministrijas militārais stratēģis pulkvedis Markuss Reisners.

Lai aizsargātu Ukrainas kritisko infrastruktūru, pēc eksperta teiktā, ir jāizveido spēcīga pretgaisa aizsardzība.

“Ja netiks izveidota spēcīga pretgaisa aizsardzība, pēc dažām nedēļām Ukrainā iestāsies pilnīga tumsa, jo vairs nedarbosies neviena kritiskā infrastruktūra,” sacīja pulkvedis.

Pēc Reisnera teiktā, Ukraina ir panākusi progresu frontē, taču agresorvalsts turpina “stratēģiskus uzbrukumus”, atņemot ukraiņiem gaismu un ūdeni. Pulkvedis pieminēja Hersonu, skaidrojot, ka Ukrainas bruņotie spēki atguva kontroli pār pilsētu, taču komunikācijas tur tika iznīcinātas.

“Krievijai pagaidām ir izdevies saglabāt tempu stratēģiskā līmenī, un tas nozīmē: kad krievi izlems, pret Ukrainu tiks vērsts uzbrukumu vilnis,” piebilda Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pagājušajā mēnesī – 10., 22. un 31.oktobrī –Krievijas iebrucēji veica masīvu raķešu uzbrukumu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai, iznīcinot vai bojājot 40% enerģētikas infrastruktūras.

Savukārt 15.novembrī Krievija veica masīvāko Ukrainas enerģētikas sistēmas apšaudīšanu, bet 23.novembrī atkal masveidā uzbruka kritiskajai infrastruktūrai. Pēc apšaudes visā valstī sākās elektroenerģijas padeves pārtraukumi.

Pēc eksperta domām, pēc viena no turpmākajiem uzbrukumiem ukraiņi var palikt bez elektrības uz divām nedēļām.

Ceturtdien, 24.novembrī, Kijivā bez elektrības bija 70% dzīvojamo māju, un tika paziņots, ka elektrība tiks ieslēgta tikai uz 2-3 stundām diennaktī.

Lasiet arī: VIDEO | Bermudu divstūris uzraksta čuhņai veltītu dziesmu

Jāpiebilst, ka 24.novembrī apritējuši deviņi mēneši, kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 87 900 krievu karavīru, vairāk nekā 10 000 Ukrainas karavīru un 440 bērni.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi.

youtube icon
Abonēt youtube