Foto: Dmitry Terekhov/Flickr

Nākamais Krievijas bumbvedēju masveida uzbrukums  Ukrainai acīmredzami ir neizbēgams, analizējot uzņēmumu “Maxar Technologies” un “Planet Labs” satelītattēlus virs lidlauka “Engels-2” netālu no Saratovas, brīdina eksperti.

28.novembra satelītattēlos redzama rosība lidlaukā. Tur esot divi desmiti tāldarbības bumbvedēju Tu-95 un Tu-160, kas gatavojas kārtējam uzbrukumam, ziņo Spiegel.

“Aktivitāte bāzē ir ārkārtīgi liela,” izdevumam Spiegel apstiprināja neatkarīgs militārais analītiķis. Blakus bumbvedējiem ir arī degvielas tvertnes, lielas munīcijas kastes, transportlīdzekļi un remonta materiāli. Analītiķis norāda: “Interesanti ir arī tas, ka uz asfalta atrodas daudz lielu kravas lidmašīnu, kas liecina par nesenām lielām kravas piegādēm uz bāzi, iespējams, tās ir spārnotās raķetes… Ārkārtīgi lielais bumbvedēju skaits liecina par operāciju skaita pieaugumu vai nenovēršamu liela mēroga uzbrukumu.”

Arī “Rochan Consulting” militārais eksperts Konrāds Muzika saskata pazīmes, kas liecina par pastiprinātu aktivitāti bāzē:  “Uz zemes ir liela kustība, daudzas lidmašīnas tiek apkalpotas un, acīmredzot, gatavojas jaunām misijām.  Redzami arī rati, ko var izmantot spārnoto raķešu Kh-55 vai Kh-101 transportēšanai”

Tiek atzīmēts, ka Krievija vairākkārt ir izmantojusi šāda veida spārnotās raķetes uzlidojumiem Ukrainā.

Analītiķi norāda, ka “Engels-2” ir viena no svarīgākajām Krievijas gaisa spēku bāzēm, jo tajā atrodas divi stratēģisko bumbvedēju pulki. Februārī Krievija tur izvietoja papildu bumbvedējus, gatavojoties karam, un kopš tā laika ir izmantojusi bāzi masveida gaisa uzlidojumiem Ukrainā.

Pēc Krievijas masveida raķešu uzbrukuma Ukrainai 23.novembrī, kura rezultātā visā valstī notika vērienīgi elektroenerģijas padeves pārtraukumi, varas iestādes un eksperti brīdināja, ka Krievija gatavos jaunu triecienu. Par to savā uzrunā brīdinājis arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Krieviem nepieciešamas septiņas līdz 14 dienas, lai sagatavotos jaunam tik spēcīgam triecienam kā 23.novembrī, sacīja iekšlietu ministra padomnieks Vadims Deņisenko.

Krievija energoobjektiem visā Ukrainā uzbrūk jau kopš oktobra sākuma. Kremļa mērķis ir likt ukraiņiem salt un mudināt Kijivu uz sarunām ar okupantiem.

Lasiet arī: Ēdināšanas pakalpojumam Rīgas izglītības iestādēs mainīs atteikuma laiku

Kā zināms, 24.novembrī apritējuši deviņi mēneši, kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 88 880 krievu karavīru, vairāk nekā 10 000 Ukrainas karavīru un 440 bērni.  Kara dēļ dati nav pārbaudāmi.

youtube icon
Abonēt youtube