Foto: Pixabay

Aviācijas nozares izmaksu pieaugums šogad Eiropas aviobiļešu tirgū izraisījis cenu kāpumu par aptuveni 25–35%, salīdzinot tās ar 2019.gadu. Tāpēc aviokompānijas ar mērenu piesardzību raugās uz ziemas sezonu, skaidro lidkompānijas SmartLynx Airlines vadītājs Žigimants Surints (Žygimantas Surintas).

Jāuzsver, ka SmartLynx Airlines ir 1992.gadā Latvijā dibināts pilna servisa lidmašīnu nomas (ar apkalpi), čarterreisu un kravu operators, kas pats pasažierus nepārvadā – šis ir skats no malas, nevis pašreklāma. SmartLynx ietilpst Avia Solutions Group, kas ir Lietuvā bāzēta pasaules mēroga aviācijas pakalpojumu grupa.

Augstās izejvielu cenas un pieaugošās procentu likmes var mainīt kopējo aviopārvadājumu pieprasījumu tuvākajos mēnešos, prognozē Surints. Viens no būtiskākajiem iemesliem izmaksu kāpumam ir Krievijas iebrukums Ukrainā, sankciju ieviešanai pret agresora valsti izraisot ķēdes reakciju.

Eiropa līdz šim bijusi atkarīga no Krievijas naftas produktu importa, tādēļ, nosakot Krievijai tirdzniecības ierobežojumus, šogad Eiropā ievērojami kritās jēlnaftas pārstrādes jauda, ievērojami pieaugot degvielas izmaksām. Lai tiktu ar tām galā, aviokompānijas ir spiestas ieviest degvielas piemaksas un palielināt lidojumu bāzes cenu.

Aviācijā par degvielas iegādi un lidmašīnu nomu visbiežāk norēķinās ASV dolāros.

Sākoties energoresursu krīzei Eiropā, eiro ir zaudējis aptuveni 15% savas vērtības salīdzinājumā pret gada sākumu. Tas ir zemākais līmenis pēdējo 20 gadu laikā, radot papildu spiedienu uz Eiropas aviokompāniju izmaksām. Neskatoties uz to, ka lielākajai daļai aviosabiedrību ir ieviesti valūtas kursu kontroles mehānismi, inflācijas radītais izmaksu pieaugums prasa noturēt uzņēmuma rentabilitāti un plānot, cik lidmašīnu šoziem lidos.

Turklāt kopš kara sākuma Ukrainā gaisa telpa virs karadarbības un agresora valstu teritorijām ir slēgta. Tas ievērojami pagarina lidojumu ilgumu, ievērojami augot degvielas un darbaspēka izmaksām. Kopumā aviosabiedrības ir piesardzīgas un gatavas daudz ātrāk reaģēt uz pieprasījuma kritumu, samazinot savas flotes lielumu un lidojumu biežumu.

Pateicoties Eiropā atceltajiem kovidpandēmijas ierobežojumiem, šogad lidojumu pieprasījums sasniedza gandrīz pirms pandēmijas līmeni. Ceļotgribētāji turpina rezervēt biļetes ziemas brīvdienām, arī tālsatiksmes ceļojumi uzņem apgriezienus. SmartLynx Airlines vadītājs uzskata, ka augsts pieprasījums saglabāsies arī nākamajā vasaras atvaļinājumu sezonā. Uzņēmuma veiktā iedzīvotāju aptauja rāda, ka energoresursu krīze un pieaugošā inflācija manāmi ietekmē iedzīvotāju pirktspēju un iespējas šobrīd doties atpūtā uz tālākiem galamērķiem, tādējādi gandrīz puse iedzīvotāju šoziem neplāno ceļot.

Saistītās tēmas: avio industrijaaviobiļetesLidmašīnas

youtube icon
Abonēt youtube