Foto: Ieva Ābele, Saeima

Valsts drošības dienests (VDD), pamatojoties uz Valsts drošības iestāžu likumu, ir izteicis brīdinājumu Latvijā reģistrētajai politiskajai partijai “Stabilitātei!”, informē VDD.

Brīdinājums izteikts saistībā ar tās biedru paustajiem izteikumiem Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas propagandas mērķiem izmantotajiem informācijas resursiem, kuri atrodas tādu personu kontrolē, pret kurām ir noteiktas Eiropas Savienības finanšu un ekonomiskās sankcijas.

Savas kompetences ietvaros veicot informatīvās telpas monitoringu, VDD ir konstatējis, ka intervijās Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas propagandas mērķiem izmantotajiem informācijas resursiem “Stabilitātei!” biedri un 14. Saeimas deputāti Aleksejs Rosļikovs un Glorija Grevcova ir nākuši klajā ar tādiem izteikumiem, kas ir pretrunā Politisko partiju likuma 7. panta piektajai daļai.

Atbilstoši minētajai normai politiskajai partijai ir aizliegts sniegt atbalstu, tajā skaitā arī informatīvu (propagandas) atbalstu, personām vai valstīm, kas grauj vai apdraud demokrātisku valstu teritoriālo nedalāmību, suverenitāti un neatkarību vai konstitucionālo iekārtu.

Par konstatēto VDD ir informējis “Stabilitātei!”, kā arī brīdinājis šo politisko partiju, ka Politisko partiju likumā noteikto aizliegumu pārkāpšana nav pieļaujama.

Tāpat VDD ir aicinājis partiju novērst turpmākās pretlikumīgas darbības, un brīdinājis, ka pretējā gadījumā pret partiju dienests izmantos likumā noteiktos instrumentus.

VDD atgādina, ka atbilstoši Politisko partiju likuma 45. panta otrajai daļai politisko partiju darbības izbeigšana var tikt rosināta, ja partijas darbība ir pretrunā Satversmei, likumiem vai citiem normatīvajiem aktiem, ja tā apdraud valsts vai sabiedrisko drošību un ja tās darbības ir pretrunā šā likuma 7. panta ceturtajai vai piektajai daļai.

Tāpat VDD norāda, ka par finanšu un saimniecisko resursu nodošanu fiziskai vai juridiskai personai, kas ir iekļauta to personu sarakstā, pret kurām ES ir noteikusi sankcijas par Ukrainas teritoriālās vienotības, suverenitātes un neatkarības graušanu, draud kriminālatbildība.

youtube icon
Abonēt youtube