Foto: Flickr

Portālā ManaBalss tiek vākti paraksti par apmaksātu papildatvaļinājumu Dziesmu un deju svētku dalībniekiem – par iniciatīvu līdz šim parakstījušies 2 489 cilvēki. Lai tā tiktu iesniegta Saeimā, nepieciešami vēl vairāk nekā 7 530 paraksti.

“Ierosinu, lai Dziesmu un Deju svētku dalībniekiem tiek piešķirta papildatvaļinājuma nedēļa laika posmā no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Katros Dziesmu un Deju svētkos piedalās vairāki desmiti tūkstoši dalībnieku (2018. gada svētkos – 43 000). Šobrīd likumdošana paredz, ka svētku dalībnieki, kas ir darba tiesiskās attiecībās, šo atvaļinājuma nedēļu var izņemt no jau uzkrātajām atvaļinājuma dienām. Lielākajam vairumam dalībnieku atvaļinājums gadā pienākas tikai četras kalendārās nedēļas, kur vienu no tām nākamā gada vasarā nāksies pavadīt intensīvos mēģinājumos, lai radītu skaistus koncertus cilvēkiem, kas būs iegādājušies biļetes uz šiem valstiski nozīmīgajiem svētkiem. Mēģinājumu process ir ilgs un grūts. Tas ir pielīdzināms vairāk nekā tikai darba dienai. Tāpēc būtu visnotaļ saprotams, ka cilvēkiem, kas rada šos svētkus, būtu arī papildu apmaksātas atvaļinājuma dienas Dziesmu un Deju svētku nedēļā,” norāda iniciatīvas autore Laura Naumova.

Lasiet arī: Aizkustinošs stāsts: Zviedru ārsti izglābj mazās latviešu meitenītes Martas dzīvību

“Attiecīgi aicinu jau laikus pieņemt Darba likumā vai citos saistošos noteikumos izmaiņas, kas paredz papildu finansējumu no valsts, pašvaldības vai darba devēja, lai piešķirtu papildu apmaksātas brīvdienas cilvēkiem, kas piedalās Dziesmu un Deju svētkos. Ar šo pārmaiņu mēs vēl vairāk stiprināsim Latvijas sabiedrībai valstiski svarīgo un pasaulē ievērojamo tradīciju – Dziesmu un deju svētkus,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Kā zināms, XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiks no 2023.gada 30.jūnija līdz 9.jūlijam Rīgā.

youtube icon
Abonēt youtube