Foto: Jeroen Akkermans/Flickr

Krievu okupanti nav ieņēmuši Doņeckas apgabala Soledaru. Krievu izteikumi par pilsētas “ieņemšanu” neatbilst realitātei, atsaucoties uz Ukrainas Bruņoto spēku pārstāvja Serhija Čerevatija teikto, vēsta RBK-Ukraina.

“Nē, tā nav taisnība. Pilsētā notiek cīņas,” sacīja Čerevatijs.

Vienlaikus viņš drošības apsvērumu dēļ atteicās sniegt sīkāku informāciju par minēto situāciju.

Krievijas Aizsardzības ministrija piektdien, 13. janvārī, paziņojusi, ka esot ieņemta Soledara. Tomēr Ukrainas Aizsardzības ministrija to neapstiprina, norādot, ka pilsētā turpinās smagas kaujas.

Aizsardzības ministrijā norādīts, ka nakts uz piektdienu, 13.janvāri, Soledarā bijusi īpaši smaga, bet Ukrainas bruņotie spēki notur pilsētu. Pēc viņas teiktā, ienaidnieks Doņeckas virzienā nosūtījis teju visu pamata karaspēku un uztur augstu ofensīvas intensitāti, taču Ukrainas aizstāvji notur aizsardzību.

Krievijas karaspēks pēdējo divu nedēļu laikā ir mēģinājis sagūstīt Soledaru masīvā uzbrukumā. Nekontrolējot šo pilsētu, ienaidnieks nevarēs pārvietoties tālāk Doņeckas apgabalā. Okupanti uzbrukumu pilsētai sāka 27. decembrī.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs sacīja, ka situācija Soledarā ir ļoti smaga, taču pārvaldāma.

Krievijas armijas vadība Soledaru ir izvirzījusi par vienu no galvenajiem mērķiem, lai tālāk ieņemtu Bahmutu un sagrābtu savā kontrolē visu Donbasa reģionu. Saskaņā ar Krievijas ziņu aģentūru publiskoto informāciju, Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins  iepriekš sacījis: «Vāgnera grupa ir pārņēmusi savā kontrolē visu Soledaras teritoriju. Pilsētas centrā izveidojies katls un notiek kaujas.» Ja Krievijai izdosies pārņemt Soledaru, tam būs simboliska, militāra un komerciāla nozīme. Tomēr šobrīd situācija Soledarā ir mainīga.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija iepriekš ziņojusi, ka Vāgnera grupas kontrolē pēc četras dienas ilgušā uzbrukuma, visticamāk, ir lielākā daļa pilsētas, bet Prigožina paziņojums liek domāt, ka algotņiem vēl nav izdevies pilnībā ieņemt pilsētu. ASV izteikušas pieņēmumu, ka sāls raktuves Prigožinam ir būtiskas personīgā labuma gūšanai.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdienas, 10.janvāra, uzrunā nepieminēja Soledaru, toties atkārtoti lūdza rietumiem piegādāt vairāk ieroču un norādīja, ka Krievija sakopo spēkus jaunam uzbrukumam.

Tikmēr Ukrainas Aizsardzības ministrija mikroblogošanas tīklā ”Twitter” rakstīja: «Par spīti milzīgiem zaudējumiem, Krievija joprojām maniakāli cenšas ieņemt Soledaru, kur atrodas Eiropā lielākās sāls raktuves.»

Aizsardzības ministra vietniece Anna Maļara norādīja, ka cīņas pa pilsētu turpinās: «Ienaidnieks neņem vērā savus smagos cilvēksastāva zaudējumus un turpina aktīvi uzbrukt. Viņu uzbrukuma līnijas ir nosētas ar kritušo ienaidnieka karavīru ķermeņiem. Mūsējie varonīgi aizstāv pozīcijas.» Temperatūra kaujas vietās ir ap mīnus 12 grādiem pēc Celsija.

Soledaras ieņemšana būtu Krievijas nozīmīgākais panākums kopš augusta. 2022.gada otrajā pusē krievu armija pamatā cieta smagus zaudējumus un bija spiesta atkāpties. Tomēr katrai uzvarai ir cena, un šajā gadījumā tas ir milzīgs kritušo skaits abās pusēs.

Netālu no Bahmutas ukraiņu karavīru grupa pāri apsnigušam laukam raidīja šāvienus uz krievu pozīcijām, un viens no karavīriem norādīja, ka viņi «svilinot orkus». Viņa grupa no izlūkiem saņem Krievijas pozīciju koordinātas un apšauda tās, kā arī vērš uguni pret krievu mēģinājumiem virzīties uz priekšu. Ja Krievija dzen savus spēkus lielā skaitā, bojā iet ievērojams daudzums krievu kareivju, pastāstīja ukraiņi.

Lasiet arī: Diēta un horoskops: padomi, kā notievēt katrai no zodiaka zīmēm

Kanāda paziņojusi, ka iepirks ASV ražotās zeme-gaiss tipa raķešu sistēmas NASAMS un nodos Ukrainas rīcībā, savukārt ukraiņi drīzumā ieradīsies ASV, lai sāktu apmācības pretgaisa aizsardzības sistēmu ”Patriot” izmantošanā. Uz to reaģējis Krievijas vēstnieks Vašingtonā Anatolijs Antonovs: «ASV Aizsardzības ministrijas lēmums Fortsillas bāzē Oklahomā veikt ukraiņu apmācības ir vēl viena liecība tam, ka Vašingtona piedalās konfliktā Ukrainā, nostājoties Kijivas nacistu pusē.»

Saistītās tēmas: Doņeckakarš UkraināSoledaraVagner

youtube icon
Abonēt youtube