Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ceturtdien, 19. janvārī, pieņemtajā rezolūcijā prasa Krievijas politisko un militāro vadību saukt pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu. 

Rezolūcija tika pieņemta ar 472 balsīm par, 19 pret un 33 atturoties, informē EP.

Parlaments norāda, ka Krievijas spēku pastrādātās zvērības Bučā, Irpinā un daudzās citās Ukrainas pilsētās liecina par Krievijas brutalitāti un uzsver, cik svarīga ir koordinēta starptautiska rīcība, lai vainīgos sauktu pie atbildības saskaņā ar starptautiskajām tiesībām. Deputāti prasa Eiropas Savienībai ciešā sadarbībā ar Ukrainu un starptautisko sabiedrību mudināt veidot īpašu starptautisku tribunālu, lai sauktu pie atbildības Krievijas politisko un militāro vadību un tās sabiedrotos.

Eiropas Parlamenta deputāti apgalvo, ka tribunāla izveide aizpildītu vakuumu starptautiskajā krimināltiesiskumā un palīdzētu Starptautiskās Krimināltiesas izmeklēšanai, jo pašlaik tai nav jurisdikcijas attiecībā uz agresijas noziegumiem pret Ukrainu.

EP deputāti uzsver, ka precīzs īpašā tribunāla sastāvs un darbības metodes vēl jānosaka, tomēr tam ir jābūt jurisdikcijai izmeklēt ne tikai Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas politiskās un militārās vadības, bet arī Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko un viņam pietuvināto personu darbību Baltkrievijā.

Deputāti arī uzsver, ka ES sagatavošanās darbs saistībā ar īpašo tribunālu būtu jāsāk nekavējoties un sevišķa uzmanība jāveltī tiesas izveides pasākumiem sadarbībā ar Ukrainu, kā arī jāpalīdz Ukrainas un starptautiskajām iestādēm vākt pierādījumus, kurus nākamajā tribunālā varētu izmantot.

Parlaments uzskata, ka īpašā tribunāla izveide skaidri signalizētu Krievijas un starptautiskajai sabiedrībai, ka prezidentu Putinu un Krievijas vadību var notiesāt par agresijas noziegumu Ukrainā. EP deputāti visbeidzot arī uzsver, ka Krievijas Federācijai Putina vadībā vairs nebūs iespējams atgriezties pie ierastās lietu kārtības attiecībās ar Rietumiem.

“Agresija pret suverēnu valsti ir visbriesmīgākais noziegums, tāpēc Krievijas vadītājiem ir jāatbild par Ukrainā īstenoto agresiju un šajā karā pastrādātajām zvērībām, terora aktiem, nogalinātiem civiliedzīvotājiem, bēgļu miljoniem, izpostītām pilsētām, ekoloģisko katastrofu un izlaupītām kultūras vērtībām,” tā šonedēļ, uzstājoties Eiropas Parlamenta debatēs par īpaša tribunāla izveidi Krievijas un Baltkrievijas režīmu kriminālvajāšanai par kara noziegumiem, uzsvēra deputāte Sandra Kalniete. “Krievijas agresija ir totalitāras varas mēģinājums iznīcināt demokrātiju un apdraudēt mieru un stabilitāti Eiropā un pasaulē. Es nešaubos, ka īpašais tribunāls būs un tajā sauks pie atbildības Putinu un viņa ģenerāļus, tāpat arī Lukašenku par Baltkrievijas teritorijas nodošanu agresijas īstenošanai. Šāda tribunāla izveide būs brīdinājums citu nedemokrātisko valstu vadītājiem, ka nesodāmība par agresijas aktu, kas gandrīz bez izņēmumiem ir pastāvējusi kopš II Pasaules kara beigām, ir beigusies.”

Pēc Eiropas Tautas partijas grupas iniciatīvas sagatavotajā un Eiropas Parlamenta atbalstītajā dokumentā norādīts, ka īpašajam tribunālam jābūt jurisdikcijai izmeklēt Krievijas augstākās politiskās un militārās vadības rīcību un lēmumus, saucot par tiem pie atbildības par agresijas noziegumiem pret Ukrainu, kas Ukrainas teritorijā izdarīti kopš 2014.gada februāra.

Lasiet arī: Noskaidroti izplatītākie uzvārdi Latvijā: līderos Ivanovi un Bērziņi

Pieņemot rezolūciju, Eiropas Parlaments secina, ka īpašā tribunāla izveide papildinās Starptautiskās krimināltiesas darbu, kuras mandātā nav paredzēta agresijas nozieguma tiesāšana. Abām tiesām būs jāstrādā ciešā sadarbībā, tādēļ tribunālam jāatrodas Hāgā. Deputāti norāda, ka darbam pie īpašā tribunāla izveides jāsākas nekavējoties un tam jānotiek sadarbībā ar Ukrainu, līdz tam sniedzot visu iespējamo atbalstu pagaidu prokuratūras izveidei, lai veiktu agresijas noziegumu izmeklēšanu.

youtube icon
Abonēt youtube