Kristaps un Kristīne Liepiņi. Foto izgūts no Instagram @kristine.liepina

Latvijas alpīnisti Kristaps un Kristīne Liepiņi noslēguši Latvijas alpīnismam unikālu projektu uzkāpjot deviņās augstākajās Dienvidamerikas kontinenta virsotnēs.

Augstākā no “Lielā Devītnieka” ir Akonkagva (Aconcagua, 6961m), kas ir augstākā kalnu virsotne visā pasaules dienvidu puslodē, otrā augstākā – pasaules augstākais vulkāns Ohos del Salado (Ojos del Salado, 6893m) un sekojoši vēl septiņas, no kurām visas ir virs 6 650 metriem. Šajā sarakstā ir gan Vaskaran (Huaskaran, 6768m), no kuras savulaik atkāpās Ķirša grupa, gan Jujaijako (Llullaillaco, 6739m), kas slavena ar to, ka ir bijusi Inku impērijas Saules dievu pielūgsmes vieta, kurā atrastas bērnu mūmijas, kas tur atradušās vismaz 500 gadus, gan Cerro Mersedario (6730m), kurā alpīnisti Liepiņi veica iespējamu pirmkāpienu pa šīs virsotnes vairāk nekā pusotru kilometru augsto dienvidu puses ledus sienu.

Šī gada 19.janvārī plkst.9.50 tika sasniegta devītā no šī saraksta virsotnēm – Cerro Bonete Chico (6759m), kas ir piektā augstākā virsotne Dienvidamerikā un atrodas Augstajos Andos Argentīnas teritorijā, ļoti nomaļā augstkalnes rajonā.

Kopumā alpīnisti Kristaps un Kristīne Liepiņi aizvadījuši sešas Dienvidamerikas ekspedīcijas, kurās divatā, visu organizējot un darot pašiem, uzkāpts vairāk nekā 20 dažādās virsotnēs, tajā skaitā arī pasaulē ar savu skaistumu izslavētajā Alpamayo (5 947m) un La Esfinge (5 325m) – tehniski sarežģītāko no tām visām, jo uz šo virsotni jākāpj pa gandrīz kilometru augstu vertikāla granīta klinšu sienu.

Bet atgriežoties pie deviņām augstākajām virsotnēm, no kurām zemākā ir Cazadero (6 658m) – droši daudziem radīsies jautājums – bet kāpēc deviņas un ne desmit, tas taču būtu skanīgāk?! Lieta tāda, ka neprecīzo augstuma mērījumu datu dēļ, uz desmito vietu šajā sarakstā pretendē vismaz piecas dažādas kalnu virsotnes! Un tas jau ir cits iespējamais alpīnisma projekts, informē SIA “Forte Production”.

Dienvidamerikas kalnu TOP 9:

Aconcagua 6 961m

Ojos del Salado 6 893m

Monte Pissis 6 792m

Huaskaran Sur 6 768m

Cerro Bonete Chico 6 759m

Tres Cruces Sur 6 758m

Llullaillaco 6 739m

Cerro Mersedario 6 730m

Cazadero / Walter Penk 6 658m

youtube icon
Abonēt youtube