Foto: Pixabay

Krievijas oligarhs, “Vagner’ vadītājs Jevgeņijs Prigožins pārsteidzis ar nebijušu “dāsnumu”, sakot, ka Krievija okupēs Eiropu un dalīsies sagrābtajā ar ukraiņiem.

Prigožins intervijā Krievijas propagandistam Semjonam Pegovam sacīja, ka Krievijai vajadzētu “dalīties” ar ukraiņiem, un, viņaprāt, Ukraina būs pelnījusi Franciju, Itāliju un Bulgāriju, ziņo Unian.

“Mums cilvēciski viss jānoslēdz aiz atslēgas, kā bijis  no 1941. līdz 1945. gadam. Nekādu Turciju, nekādu Franciju, nekāda atslābuma. Mēs visi uzvelkam normālus darba uzvalkus un ejam strādāt kā tētis Karlo. Kad pastrādāsim normāli, varam uzdot jautājumu: “Kur ir mūsu Lamanšs?” Un 100%, man liekas, neviens neiebildīs, mums Francija, Itālija, Bulgārija un vēl kaut kas būs jāatdod ukraiņiem. Ar viņiem godīgi jādalās, jo viņi vēl daudz dabūs ciest kopā ar mums,” sacīja Prigožins.

Kopš 2014. gada “Vagner” pastāv kā labi apmācītu profesionālu algotņu grupa. Tomēr grupa izrādījās pārāk maza pilna mēroga karam, un 2022. gada vasarā Prigožins savai privātajai armijai sāka masveidā vervēt cietumniekus. Kopumā Prigožins spējis savervēt aptuveni 50 000 krievu ieslodzīto, bet aptuveni 40 000 no tiem sešu mēnešu laikā karā Ukrainā nogalināti, sakropļoti, sagūstīti vai vienkārši aizbēguši.

Prigožina algotņi jau vairākus mēnešus nespēj ieņemt Bahmutu Doņeckas apgabalā, tomēr neskatoties uz to sapņo par Ukrainas ieņemšanu “līdz Dņeprai” un Eiropas iekarošanu līdz Lamanšam.

Tāpat Prigožins vēstījis, ka vairāk nekā desmit miljoni ASV pilsoņu ir pieteikušies  “Vagner” grupai, tādēļ pārtaukta Krievijas cietumnieku vervēšana.

Kā ziņojis oligarha kontrolētais “Telegram” kanāls “Prigožina kepka”, “Vagner” esot reklamējies ASV, pēc kā grupējums saņēmis vairāk nekā desmit miljonus pieteikumu no ASV pilsoņiem, kuri vēlas “cīnīties pret NATO”. “Šobrīd apsveram iespēju pieņemt darbā aptuveni miljonu Amerikas pilsoņu, tāpēc uz laiku esam apturējuši brīvprātīgo vervēšanu no Krievijas cietumiem, taču, ja būs attiecīgs pieprasījums no ASV Valsts departamenta, karotājus vervēsim arī ASV cietumos,” sacīja Prigožins.

Lasiet arī: Astrologs paredz Trešo pasaules karu un nosauc «bīstamākos» gadus

Tikmēr kara izpētes institūta ISW analītiķi uzskata, ka “Vagner”, visticamāk, turpinās vervēt cilvēkus cietumos, lai gan tas tiks darīts daudz mazākā mērogā. Šī parādība atbilst vispārējai tendencei, ka Bahmutas apgabalā “vagnerieši” lēnām tiek aizstāti ar Krievijas karaspēku. Pēc ekspertu domām, tas liecina, ka Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, pakāpeniski atsakās no paļaušanās uz “Vagner” un līdz ar to no ieslodzīto kā lielgabalu gaļas izmantošanas. “Vagner” samazina ieslodzīto vervēšanu, jo tas pārstāj būt būtisks spēks frontē, atsaucoties uz kara izpētes institūta ISW analītiķiem, ziņo Fakty.

Kopš 24.februāra, kad agri no rīta Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, dzīvību zaudējuši aptuveni 138 340 krievu karavīru, vairāk nekā 13 000 Ukrainas karavīru un vairāk nekā 440 bērnu. Kara dēļ dati nav pārbaudāmi.

Saistītās tēmas: EiropaJevgēņijs PrigožinskrievijaUkrraqinaVagner

youtube icon
Abonēt youtube