Džo Baidens un Volodimirs Zelenskis. Foto izgūts no Twitter @Podolyak_M

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien, 20. februārī, ieradies vizītē Ukrainas galvaspilsētā Kijivā. Pēkšņās vizītes laikā viņš paziņojis par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai.

Kopējais atbalsta apjoms tiek lēsts 500 miljonu ASV dolāru apmērā. Oficiāli par jaunas palīdzības paketes nodrošināšanu no Vašingtonas tiks paziņots otrdien, 21.februārī, ziņo Unian.

“Pakete ietver munīciju priekš HIMARS un haubices, vairāk “Javelin”, prettanku sistēmas, gaisa novērošanas sistēmas, lai aizsargātu Ukrainas iedzīvotājus no bombardēšanas,” sacīja ASV prezidents.

“Kad pasaule gatavojas atzīmēt gadadienu kopš Krievijas brutālā iebrukuma Ukrainā, es esmu Kijivā, lai tiktos ar prezidentu Zelenski un vēlreiz apliecinātu mūsu nelokāmo apņemšanos atbalstīt Ukrainas demokrātiju, suverenitāti un teritoriālo integritāti,” sacīja Baidens.

Pēc viņa teiktā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins gandrīz pirms gada uzsāka šo iebrukumu, viņš uzskatīja, ka Ukraina ir vāja un Rietumi – sašķelti.

Tāpat ASV prezidents paziņoja par jaunām sankcijām pret Krievijas Federāciju. “Vēl šonedēļ mēs paziņosim par papildu sankcijām pret eliti un uzņēmumiem, kas baro Krievijas kara mašīnu. Ukrainas samaksātā cena ir neticami augsta, un upuru skaits pārāk liels. Mēs sērojam kopā ar visu to ģimenēm, kuri zaudējuši savus mīļos. Mēs zinām, ka priekšā būs smagas dienas, nedēļas un gadi,” pēc sarunām Kijivā kopīgā brīfingā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski sacīja ASV līderis.

Turklāt viņš norādīja, ka Kremļa mērķis bija noslaucīt Ukrainu no pasaules kartes, ziņo Unian.

“Džozef Baiden, laipni lūdzam Kijivā! Jūsu vizīte ir ārkārtīgi svarīga atbalsta izpausme visiem ukraiņiem,” pirmdien, 20. februārī, savā “Telegram” kanālā ierakstījis  Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

“Baidens atrodas Kijivā. Pilsētā, kurai vajadzēja būt Krievijas kontrolē  jau 360 dienas. Cik spēcīga zīme diktatoram Putinam,” vietnē “Twitter” ierakstījis “Bild” žurnālists Džulians Repke.

Vēlāk arī internetā parādījās kadri ar ASV prezidentu Džo Baidenu Kijivā, Mihailovskas laukumā, fonā skanot uzlidojuma trauksmes sirēnām.

Kā izskanējis iepriekš, no 20. līdz 22. februārim ASV prezidents Džo Baidens apmeklē Poliju. Otrdien, 21.februārī, viņam paredzēta tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Plānots pārrunāt divpusējo sadarbību, kā arī kopīgos centienus atbalstīt Ukrainu un stiprināt NATO. Tāpat nav izslēgts, ka viens no sarunu tematiem būs jautājums par ASV karaspēka klātbūtnes palielināšanu Polijā.

Lasiet arī: PVD: Šobrīd ES pārtikā var tikt izmantotas četras kukaiņu sugas

Baidena palīgi meklējuši veidus, kā viņu slepus pārvest pāri Ukrainas robežai, un arī ārlietu ministra vietnieks Andrijs Meļņiks iepriekš sacīja, ka Ukrainas diplomātija gatavo pārsteigumu saistībā ar ievērojamu ārvalstu viesu vizīti Kijivā.

youtube icon
Abonēt youtube