Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Tas, kas miera laikos ir pašsaprotams, kara apstākļos var kļūt par īstu greznību. Piemēram, elektrības padeve. Tās uzturēšana un atjaunošana nereti nozīmē darbu pavisam tuvu frontes līnijai. Tāda pieredze ir arī “Rivneoblenergo” Sadales tīklu ekspluatācijas dienesta vadītājam Vasīlijam Jaremam.

Dažbrīd viņa vīri strādājuši vien 30 kilometru attālumā no aktīvu kauju zonas, tomēr lielākās briesmas uzglūnējušas mīnētajās teritorijās.

Pirmā brigāde no Rivnes uz Hersonas apgabala ziemeļu daļu devusies jau 10. oktobrī, kad Hersona vēl bija okupēta.

Vasīlijs Jarema stāsta, ka uzņēmums pilnībā nodrošināja savus darbiniekus ar transportu, degvielu, materiāliem, produktiem, bet, kas tieši jādara un kāds būs darba apjoms, neviens īsti nezināja līdz brīdim, kad ieradās galamērķī.

Vasīlijam Jaremam ir pieredze ārkārtas situāciju likvidēšanā, tāpēc viņš koordinēja brigāžu darbību. Viņa komanda – amatnieki, šoferi, montieri – nodarbojās ar elektrolīniju atjaunošanu. “Mūs īsti neapšaudīja, bet, kad ieradāmies, kaujas notika vien 30 kilometru attālumā, tāpēc nepārtraukti dzirdējām lielgabalu skaņas. Sākumā tas uztrauc, taču tad pierodi un vairs nepievērs uzmanību,” stāsta Vasīlijs Jarema. Artilērijas dunoņa fonā dzirdama gandrīz visu laiku, taču daudz lielākas briesmas uzglūn vietās, kur jāatjauno elektrolīnijas – daudzviet teritorijas ir mīnētas, tāpēc elektriķi strādā kopā ar sprāgstvielu ekspertiem. “Neviens nedrīkst ienākt darba zonā, iekams tā nav rūpīgi pārbaudīta. Mums tika atļauts iebraukt ar tehniku un sākt darbu tikai tad, kad bija izveidoti apsekošanas koridori,” stāsta Vasīlijs Jarema. “Krievu atstātās mīnas ir vissliktākās. Kad raķetes atlūza kaut kur guļ, to var redzēt. Mīnu redzēt nevar. Ir bijuši gadījumi, kad pirms elektriķu darba uzsākšanas teritorija ir jāatmīnē, un mums nākas krietni pagaidīt.”

Visgrūtāk bijis pierast pie izpostītajiem ciematiem. “Iebrauc apdzīvotā vietā un redzi, ka ciems ir pilnībā izpostīts, nav nevienas veselas ēkas, visas cietušas sprādzienos. Tas ir nomācoši. Brauc pa ceļu, bet asfaltā krāteris, jābrauc apkārt. Blakus mētājas sadegusi tehnika, gan militārā, gan civilā. Kvieši nav nopļauti, tie ir izdeguši. Kad ieradāmies pie kolēģiem Visokopiljā, visas ražošanas ēkas bija gandrīz pilnībā izpostītas, visas ražošanas iekārtas iznīcinātas. Bet nekas, pieradīsim un vienkārši darīsim savu darbu,” noteic Vasīlijs.

Liels atbalsts bijuši vietējie iedzīvotāji – divu mēnešu laikā Hersonas apgabalā vīri no Rivnes nav satikuši nevienu neatsaucīgu vai nelaipnu cilvēku.

“Visi – gan kolēģi no “Hersonoblenergo”, gan vietējie iedzīvotāji – vienmēr mums palīdz iekārtot pagaidu mitekļus, pagatavot ēdienu, saremontēt aprīkojumu. Vispatīkamākais ir tas, ka cilvēki vienkārši nāk klāt un pateicas par mūsu darbu. Ir ļoti patīkami redzēt, kā tiek atjaunoti ciemati, atgriežas dzīvība, atkal tiek atvērti veikali, jo ir gaisma, ielās atkal parādās civilās automašīnas,” stāsta speciālists.

Vasīlijs Jarema saka – ir grūti saprast tos, kas sūdzas, ka viņiem četras stundas nav elektrības. Hersonas apgabalā daudzi bez elektrības, siltuma vai gāzes dzīvo jau vairāk nekā pusgadu. Viņš gan arī atzīst, ka tas, kas miera laiku ikdienā šķiet pašsaprotams, kara apstākļos izrādās īsta greznība. Piemēram, vairāku jaudīgu elektroiekārtu vienlaicīga darbināšana. “Tad tīkli neiztur, pārsit drošinātājus, atkal nav elektrības, un mūsu brigādēm ir jābrauc to atjaunot. Tāpēc mēs visiem atkal un atkal atgādinām – pēc elektrības padeves atjaunošanas ir drusku jānogaida un tad ierīces jāpieslēdz viena pēc otras,” skaidro elektriķis.

Lasiet arī: Latvietis izcīna Pasaules vīnziņu čempiona titulu; valdība lūgta piešķirt naudas balvu

Decembra nogalē Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pasniedza valsts apbalvojumus enerģētikas nozares darbiniekiem, to skaitā vairākiem “VS Energy” grupas uzņēmumu darbiniekiem, par nozīmīgu ieguldījumu enerģētikas attīstībā un uzturēšanā kara apstākļos, par drosmi un pašaizliedzību, likvidējot avāriju sekas enerģētikas infrastruktūras objektos, kā arī par apzinīgu profesionālo pienākumu izpildi.

Saistītās tēmas: karš UkraināRivneoblenergo

youtube icon
Abonēt youtube