Foto: UNDP Ukraine/Flickr

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi Ukrainas atbalstam ir saziedojuši 38 miljonus eiro. Palīdzībai Ukrainai iesaistījušies simtiem tūkstoši iedzīvotāju un tūkstošiem uzņēmumu.

38 miljonu eiro ziedojumus veido naudas un tehnikas ziedojumi, lai sniegtu reālu un nepieciešamu palīdzību Ukrainas cīņā pret Krievijas iebrukumu, informē “Ziedot.lv”.

Palīdzības sniegšanā iesaistījušās 90 Latvijas biedrības un nodibinājumi. Lielākās palīdzības sniedzējas ir bijušas astoņas NVO – labdarības organizācija Ziedot.lv (19,7 miljoni eiro), fonds “Uzņēmēji mieram” (5,5 miljoni), biedrība “Tavi draugi” (pieci miljoni), “Tvitterkonvojs/ biedrība Agendum” (četri miljoni eiro), biedrība “TEV” (četri miljoni), Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija “VICHE” (viens miljons eiro), Latvijas Samariešu apvienība (850 tūkstoši eiro) un biedrība “Viegli palīdzēt” (790 tūkstoši eiro).

Vislielākais palīdzības apjoms ir novirzīts Ukrainas aizstāvju atbalstam. Aizsardzības mērķim izlietots 21 miljons eiro. Uz Ukrainu nosūtītas vairāk nekā 1 200 automašīnas, 52 tūkstoši kvadrātmetru maskēšanās tīklu, 120 tūkstoši dronu 3D astītes, 15 000 medījumu konservu, 200 000 ierakumu sveču, piecas tonnas adītu zeķu, iegādātas 6000 lodes, 82 kvadricikli, 325 ģeneratori, rācijas, droni, dronu ķērāji, 500 tonnu dīzeļdegvielas, augstas precizitātes snaiperu ieroči, militārās aptieciņas, žņaugi, militārās ziemas formas, apavi, bruņuvestes, bruņucepures, nakts redzamības brilles, termokameras, plītiņas, “Starlink” stacijas, satelīta telefoni, portatīvie datori, armijas pārtika, degvielas autocisternas, smagās automašīnas, traktori un militārie skūteri.

Humānai palīdzībai un medicīniskās palīdzības sniegšanai Ukrainā ir izlietoti 14,6 miljoni eiro no ziedojumiem.

Uz Ukrainu ir nosūtītas 614 humānās palīdzības kravas, kurās iekrautas tūkstošiem tonnu pārtikas un higiēnas preces, bērnu pārtika un autiņbiksītes, medikamenti, pārsienamie materiāli, aparatūra un gultas slimnīcām, 100 tonnas silto drēbju, mikro ģenerācijas stacijas, akumulatori un uzlādes stacijas, siltā gaisa pūtēji, kopā teju 500 vienības, LED spuldzes un baterijas, dzīvnieku barība.

Kara bēgļu no Ukrainas atbalstam sabiedrība ir saziedojusi 2,4 miljonus eiro, lai sniegtu sociālo, medicīnas, pārtikas, medicīnisko un psihoemocionālo atbalstu. Izveidota labdarības noliktavu palidzibaskarte.lv, izdota bilingvāla latviešu – ukraiņu ābece, atvērtas zupas virtuves, dienas centri, rīkotas vasaras nometnes un ekskursijas, mācīta latviešu valoda, rīkoti kultūras un sporta pasākumi.

Lielākais ziedojumu apjoms saņemt ar bankas paskaitījumiem. Tam seko preču un pakalpojumu ziedojumi, zvani uz labdarības tālruņiem un skaidra nauda ziedojumu kastītēs. Ukrainas atbalstam katru nedēļas nogali notikuši labdarības koncerti, uzvestas teātra izrādes un rīkoti dažādi kultūras pasākumi.

Gada laikā labdarības portālā Ziedot.lv bija aktīvas 26 labdarības iniciatīvas, kam līdzcilvēki un uzņēmumi varēja ziedot Ukrainas atbalstam. Lielākais ziedojums “Ziedot.lv” ir bijis viens miljons eiro no SIA “Gaujas Koks”, vienu miljonu ASV dolāru bēgļu atbalstam ziedojusi Taivānas republika. Dāsni ziedotāji ir bijuši tautieši ārzemēs un diasporas organizācijas. Kopā “Ziedot.lv” vietnē ziedojuši 331 336 iedzīvotāji, 2 068 uzņēmumi un 15 pašvaldības.

Lasiet arī: FOTO | Rīgas centrā būvēs ko līdzīgu Tallinas Rotermana kvartālam

Šobrīd portālā “Ziedot.lv” ir 16 dažādas iniciatīvas Ukrainas atbalstam.

Saistītās tēmas: atbalsts Ukrainaikarš UkraināZiedojumiZiedot.lv

youtube icon
Abonēt youtube