Foto: Pixabay

Covid-19 pandēmiju, iespējams, izraisīja vīrusa noplūde no laboratorijas Ķīnas pilsētā Uhaņā, intervijā televīzijas kanālam Fox News paziņojis ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Kristofers Rejs.

“FIB jau sen ir uzskatījis, ka pandēmijas cēlonis, visticamāk, ir potenciāls incidents Uhaņas laboratorijā,” viņš sacīja, piekrītot nesenajam ASV Enerģētikas departamenta ziņojumam, kurā izdarīts līdzīgs secinājums.

Pēc FIB vadītāja teiktā, Ķīnas varas iestādes dara visu iespējamo, lai kavētu un traucētu epidēmijas cēloņu izmeklēšanu.

Tajā pašā laikā Ķīnas valdība, komentējot šo informāciju, paziņoja, ka vīrusa noplūdes no laboratorijas scenārijs esot “ārkārtīgi mazticams”. Kā skaidroja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Mao Nings, Pasaules veselības organizācijas (PVO) eksperti apmeklēja Ķīnas laboratorijas un neatrada apstiprinājumu šai versijai.

“Attiecīgajām pusēm būtu jābeidz reklamēt argumenti par “laboratorijas noplūdi”, jāpārtrauc apmelot Ķīnu un jābeidz politizēt [vīrusa izcelsmes] izsekošanas jautājumu,” sacīja ministrijas pārstāvis.

ASV Enerģētikas departaments iesniedzis jaunu oficiālu ziņojumu Baltajam namam un Kongresam, kā koronavīrusa uzliesmojuma cēloni minot noplūdi no Ķīnas bioloģiskās laboratorijas.

Ziņojumā norādīts, ka FIB un Enerģētikas departaments dažādos veidos nonāca pie vienādiem secinājumiem. Tomēr ir vēl četras ASV valdības aģentūras, kas sliecas uz vīrusa dabisko izcelsmi.

Amerikāņu kanāls CNN mēģināja izprast šo problēmu un noskaidroja, ka ASV izlūkdienesti turpina strādāt pie koronavīrusa izcelsmes jautājuma. Tajā pašā laikā “laboratorijas versiju” joprojām atbalsta mazākums ekspertu.

Lasiet ari: Rīgas centrā autostāvvietu aizstās ar atpūtas vietu un pieminekli Aspazijai

PVO norāda, ka oficiālā koronavīrusa cēloņu izmeklēšana ir nonākusi strupceļā. Turklāt organizācija atklāti norādījusi, ka izmeklēšana apstājusies Ķīnas dēļ, kas nevēlas dot piekļuvi ekspertiem.

Saistītās tēmas: Covid-19FIBĶīnaKristofers Rejslaboratorijapandēmija

youtube icon
Abonēt youtube