Foto: UNDP Ukraine/Flickr

“Droši var teikt, ka šobrīd Ukrainas frontēs redzamais ir “Lielais Krievijas uzbrukums”. Kā zinām, panākumu nav, jaunu uzbrukuma virzienu nav un šobrīd “lielā” uzbrukuma mērķis ir Bahmuta un Vuhledara,” sociālajā vietnē “Twitter” norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

“Tas viss nozīmē, ka pat pēc mobilizācijas un resursu koncentrācijas, Krievija nav spējīga uz veiksmīgu frontes pārraušanu. Tas dod iespēju cerīgi skatīties nākotnē un gaidīt Ukrainas pretuzbrukumu. Tam Ukrainai vajadzēs ekipējumu un munīciju, tāpēc turpinām atbalstīt, uzvaras būs,” optismistisks ir Sārts.

Pēc viņa teiktā, “pat ja ieņemtu Bahmutu, tas fronti nepārrautu. Šādam scenārijam viss ir sagatavots. Cīņa par Bahmutu turpinās vairāk informatīvu (cīņa par simbolu), ne militāru iemeslu dēļ.”

Ukrainas ģenerāļi solījušies turpināt aizstāvēt Bahmutu un nav dota pavēle atkāpties, savukārt Krievijas spēki pastiprina uzbrukumus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Krievijas spēki jau mēnešiem cenšas ieņemt Bahmutu, un apgalvo, ka pilsētas ieņemšana ļautu nostiprināt pozīcijas visā Donbasā. Tikmēr rietumu eksperti norāda, ka tā, ņemot vērā patērēto laiku un zaudētās dzīvības, būt Pirra uzvara.

Rietumos no pilsētas ukraiņu karavīri nostiprina pozīcijas, lai, domājams, gatavotos atkāpties, tomēr pagaidām acīmredzot šāda pavēle nav dota. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis informēja, ka apspriedis situāciju Bahmutā ar Ukrainas armijas komandieri un par Bahmutas apkārtni atbildīgajiem, un šobrīd lēmums ir nostiprināt aizsardzību un saglabāt pozīcijas.

Kaujas pie Bahmutas ir iztukšojušas artilērijas rezerves abās pusēs. Eiropas sabiedrotie strādā, lai varētu piegādāt Kijivai vairāk munīcijas. Vāgnera grupas īpašnieks Jevgēņijs Prigožins pirmdien, 6.martā, paziņojis, ka Krievijas armijai ir jānodod munīcija algotņiem, ja ir nepieciešama uzvara.

Prigožina prasība izceļ arvien plašāko plaisu starp viņu un Krievijas Aizsardzības ministriju, kura apvainota tīšā munīcijas piegāžu aizkavēšanā. Ministrija noliedz Prigožina apsūdzības.

Prigožins paziņojumā sacīja: «Es klauvēju pie visām durvīm un ceļu trauksmi par munīciju un papildspēkiem, kā arī par vajadzību nosegt mūsu flangus. Ja visi darbojas koordinēti, bez personiskām ambīcijām, kļūdām un niķiem, un dara šo darbu, tad mēs varam nobloķēt Ukrainas bruņotos spēkus. Ja nē, tad visiem būs beigas.»

Ukraina savukārt pieprasījusi ASV kasešu bumbas. Tās ir aizliegtas 120 valstīs. Ukrainas armijas rezerves pulkvedis Romāns Svitans interneta vietnē ”Espreso TV” norādīja, ka Bahmutu ir nepieciešams noturēt, lai neļautu okupantu armijai virzīties Slavjanskas, Kramatorskas un Družkivkas virzienos. Citi eksperti savukārt norādījuši, ka atkāpšanās būtu saprātīgs solis. Vašingtonas Kara pētījumu institūta jaunākajā ziņojumā teikts, ka Ukrainas spēki varētu sākt pakāpenisku atkāpšanos, un militārais pētnieks Romāns Ponomarenko ”NV Radio” sacīja, ka vajadzētu īstenot saprātīgu atkāpšanos, lai saglabātu spēkus un varētu pārgrupēties un noturēt frontes līniju.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) uzskata, ka Bahmutas nozīme ir vairāk simboliska nekā praktiska, un pat tad, ja Krievijai izdosies pilsētu ieņemt, tas nenozīmēs, ka agresoram ir izdevies mainīt kara gaitu.

youtube icon
Abonēt youtube