Foto: Pexels

Ukrainā diennakts laikā vairāk nekā 25 000 iedzīvotāju parakstījuši elektronisku petīciju, kas aicina Krieviju pārdēvēt par Maskaviju. Maskavija bija viduslaiku valsts mūsdienu Krievijas Federācijas rietumu daļā, izveidojusies no Maskavas kņazistes.

Pēc petīcijas autora domām, “Krievijas vēsturiskais nosaukums ir Maskavija”, tāpēc ir nepieciešams aizstāt vairākus terminus, tostarp “Krievijas Federāciju” ar “Maskavas Federāciju”, ziņo Unian.

“Šis nosaukums tika lietots Eiropas un dažās Āzijas  valodās. Šāds nosaukums bija arī daudzās 16.-19.gadsimta vēsturiskajās kartēs, kas tika izgatavotas Eiropā pirms un pēc Maskavas kņazistes  pārdēvēšanas par Viskrievijas impēriju,” norādīts petīcijā.

Vienlaikus tiek norādīts, ka “Krievija pastāv tikai 301 gadu” – kopš 1721.gada 22.oktobra, kad Maskavas cars Pēteris I pasludināja Maskavas kņazisti par Krievijas impēriju.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis norādījis, ka “petīcijā izvirzītais jautājums prasa rūpīgu izpēti gan vēsturiskā un kultūras konteksta plānā, gan ņemot vērā iespējamās starptautiskās tiesiskās sekas”. Zelenskis vērsies pie Ukrainas premjerministra Denisa Šmihaļa uzdodot kopīgi ar zinātniekiem risināt šo jautājumu.

Lasiet arī: Aktrises Meļķes mamma: Tas, ka Marija Luīze necenšas sevi aizstāvēt, izriet no viņas kristīgās esības

Ideja par Krievijas Federācijas pārdēvēšanu par Maskaviju Ukrainā nav jauna. Jau 2019. gadā šādu priekšlikumu izteica Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska politiskais padomnieks Ņikita Poturajevs.  Vēlāk žurnālists Aiders Muždabajevs atzīmēja, ka Krievijas pārdēvēšanai par Maskaviju ir vēsturisks pamatojums. 2022. gada 30. novembrī Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kislica sacīja, ka Ukraina varētu oficiāli Krieviju pārdēvēt par Maskaviju.

Saistītās tēmas: MaskavijapetīcijaUkrainaVolodimirs Zelenskis

youtube icon
Abonēt youtube