Aleksejs Rosļikovs. Foto izgūts no Facebook @Aleksejs Roslikovs (Алексей Росликов)

“Es uz doto momentu jau mēnesi staigāju uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), mēģinu pierādīt, ka kafija, ko mēs dzērām priekšvēlēšanu aģitācijas laikā, un čebureki, kurus ēdām, nav ieskaitāmi priekšvēlēšanu aģitācijas tēriņos,” atklāj skandalozās partijas “Stabilitātei!” līderis Aleksejs Rosļikovs.

“KNAB uzskata savādāk, viņi saka: “A tu ej, pierādi, ka nav tā! Kāpēc šeit ir savādāk? Kur visi tie drošības dienesti, kuri mani vajā kafijas krūzes un čebureka dēļ?  Šeit ceturtdaļmiljards praktiski bija izzagts un absolūtais klusums,” tā trešdien, 15. martā, Saeimas ārkārtas sēdē par neuzticības izteikšanu aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei izteicies Rosļikovs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka viņa pārstāvētā “frakcija neuzskata, ka “Nacionālā apvienība” un Mūrnieces kundze ir pilnīgi atbildīga par konkrēto iepirkumu”. “Es neticu tam, ka Mūrnieces kundze, ieņemot šo amatu, visu zinājusi pilnīgi un gāja uz šo visu pasākumu, absolūti apzinoties, ko viņa dara. (..) Es tam personīgi, mūsu frakcija, tam netic, bet šeit ir vislielākais jautājums arī ‘Nacionālajai apvienībai” – vai ir vērts ļaut zaimot, pazemot jūsu spilgto un dižo apvienību citas partijas dēļ? Jo šeit ir absolūti skaidrs, no kurienes ir iznācis iepriekšējais Aizsardzības ministrijas vadītājs, kurai partijai viņš ir bijis piederīgs vairākus gadus un kandidēja Eiropas Savienības, Eiropas vēlēšanās, un kur viņš ir pārgājis pēc tam, neko nenozīmē,” izteicies politiķis.

“”Nacionālās apvienības” reputācija tagad ir sabojāta, un to nevarēs izsvītrot,” uzskata Rosļikovs, aicinot Mūrnieci būt stingrai, jo aizsardzības ministram nāksies nest pilnu atbildību.

Jau ziņots, ka Saeimas Prezidijs trešdien, 15.martā, ir sasaucis Saeimas ārkārtas sēdi, kurā tiks skatīts lēmuma projekts par neuzticības izteikšanu aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei, informē Saeimas Preses dienests.

Tāpat sēdes darba kārtībā ir deputātu Kristapa Krištopana, Lindas Liepiņas, Viļa Krištopana, Ramonas Petravičas, Oļega Burova, Edmunda Zivtiņa, Mārča Jencīša, Ričarda Šlesera, Alekseja Rosļikova un Svetlanas Čulkovas pieprasījums aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei “Par loģistikas pakalpojuma par pārtikas piegādi NBS vajadzībām līgumu”.

Saeimā savākts nepieciešamais deputātu parakstu skaits – 18 paraksti, –  aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces demisijas pieprasījumam.

“Šis pieprasījums balstās Aizsardzības ministrijas skandalozajā iepirkumā, kas noslēdzās ministres pilnvaru laikā un par kuru nu jau ierosināta dienesta izmeklēšana un atstādinātas ministrijas amatpersonas,” norāda parakstu vākšanas iniciatore – Aināra Šlesera vadītā partija “Latvija pirmajā vietā”.

“Saskaņā ar publiski pieejamu informāciju, pagājušā gada decembrī kāds neliels uzņēmums Aizsardzības ministrijā ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu uz vairākiem gadiem. Līgums, kas publiski izskanējušajā informācijā saistīts ar Nacionālo Bruņoto spēku pārtikas apgādi, faktiski uzliek nelielajam uzņēmumam “Zītari LZ” par pienākumu vien izveidot noteiktu loģistikas sistēmu, kas nodrošinās pārtikas piegādi un uzkrājumus Latvijas Nacionāliem bruņotiem spēkiem kā miera, tā arī kara gadījumā. Līgums par pārtikas piegādi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām ir uz turpmākajiem pieciem gadiem. Turklāt iepirkums, kas uzsākts bijušā ministra Arta Pabrika laikā, tika pabeigts jau esošās aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces laikā, kas uzliek ministrei tiešu politisku atbildību par noslēgto līgumu,” uzskata  Aināra Šlesera vadītā partija.

“Nav šaubu, ka uzņēmumam “Zītari LZ”, kam apgrozījums 2021.gadā bija nedaudz virs 140 000 eiro, līgums ar pusmiljonu eiro lielu apgrozījumu ir ārkārtīgi liela veiksme, lai neteiktu – skandalozs darījums, par kuru atbildību no bijušā ministra Arta Pabrika labprātīgi pārņēmusi un uzņēmusies esošā ministre Ināra Mūrniece. Otrkārt, pamatotas bažas raisa izskanējusī informācija par to, ka pārsimt miljonu lielo iepirkumu uzvarējušā uzņēmuma īpašniekiem ir cieša saistība ar atsevišķām politiskām partijām, kas varētu būt sekmējušās šo uzvaru. Konkrēti ir runa par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja datu bāzē fiksētiem ziedojumiem 2022.gada 14.Saeimas vēlēšanās. Arī LETA 2023.gada 21.februārī publicēta ziņa “Iepriekšējā ministra politiskā biroja pārstāvis iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu” aizdomas par negodprātīgām darbībām un iespējamu korupciju tikai pastiprina,” norāda “Latvija pirmajā vietā”.

“Iespējams, tieši šie politiskie sakari ir sekmējuši konkrētā uzņēmuma uzvaru simtiem miljonu eiro lielajā iepirkumā. Ja tas tiešām tā ir, tad tā ir kaunpilna ēna par valdošo “draugu būšanu” Aizsardzības ministrijā, kam jārūpējas par Latvijas pilsoņu drošību,” norāda partija. Pēc tās domām, “aizsardzības ministres Ināras Mūrnieces sākotnējā publiskā reakcija, ka viņai ir vien “nepatīkami” secinājumi sakarā ar šo armijas pārtikas iepirkumu un paziņojumi par auditu un dienesta pārbaužu rosināšanu, neuzņemoties tūlītēju atbildību par pašas laikā noslēgto iepirkumu, mūsuprāt, ir pilnīgs pamats ministres demisijas pieprasījumam.”

“Jo vairāk tādēļ, ka tikai pēc publiski izskanējušas informācijas par skandalozajiem faktiem, kas liecina par iepirkuma apšaubāmo un savtīgo raksturu viena pretendenta – “Zītari LZ” interesēs, ministrei nācās organizēt pārbaudi. Rezultātā – 7.marta preses konferencē Ināra Mūrniece paziņoja, ka konstatēti šķietami pārkāpumi, tāpēc tiks sākta dienesta izmeklēšana pret konkrētām amatpersonām. Tāpat tiks lemts par amatpersonu atstādināšanu uz dienesta izmeklēšanas laiku. Šis ministres paustais secinājums ir nepārprotams pierādījums tam, ka Ināra Mūrniece pati netieši atzīst savu atbildību par parakstīto līgumu, kam likumsakarīgi būtu jāseko paziņojumam par labprātīgu atkāpšanos no amata. Diemžēl, Latvijā šī tradīcija uzņemties politisku atbildību nav populāra. Tādēļ seko šis deputātu parakstītais demisijas pieprasījums. Turklāt Aizsardzības ministrija jau pērn rudenī ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus nosūtījusi KNAB, kas nozīmē, ka, stājoties amatā, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece nevarēja nezināt par šo faktu. Tā rezultātā būtu jāaptur iepirkums kā tāds, ko ministre nav izdarījusi, bet ļāvusi iepirkumam noslēgties ar “Zītari ZL” uzvaru,” uzsver parakstu vākšanas iniciatori.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece ir uzdevusi veikt pārbaudi par kvalifikācijas prasībām iepretim noslēgtā līguma mērķim.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija informē, ka Iepirkuma “Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām” tika sākts iepriekšējā aizsardzības ministra Arta Pabrika laikā – 2021.gada 18.oktobrī un tika noslēgts 2022.gada 22.decembrī. Iepirkuma mērķis ir piegāžu un pasūtījumu veikšanas e-platformas administrēšana, piesaistot nepieciešamos resursus izpildei. Iepirkuma tehniskā specifikācija nosaka, ka komersantam, kurš uzvarēs šajā iepirkumā nav pašam pilnībā jānodrošina nepieciešamās noliktavas pārtikas produktu un citu resursu uzglabāšanai, kā arī transports un citi materiāltehniskie līdzekļi. Saskaņā ar pasūtītāja uzdevumu komersanta pienākums ir nodrošināt pārtikas piegādātājus un ražotājus, kuri piedalās komersanta izveidotajā platformā, līdzīgi kā tas ir pašlaik jau ar pastāvošo Elektronisko iepirkumu sistēmas (EIS) e-katalogu.

Savus piedāvājumus iesniedza SIA “Zītari LZ” un SIA “Lanekss”. Iesniegtie finanšu piedāvājumi tika izvērtēti atbilstoši noteiktajiem kritērijiem un par saimnieciski visizdevīgāko tika atzīts SIA “Zītari LZ” piedāvājums. Aizsardzības ministrija vērš uzmanību, ka galvenais šī iepirkuma izvēles kritērijs – administrēšanas izmaksas – ievērojami atšķīrās. Ja SIA “Zītari LZ” tās sastādīja 3%, tad SIA “Lanekss” tās bija 48,5% no attiecīgajā mēnesī pasūtītā pārtikas preču apjoma (summas). Līdzīgi kā administrēšanas izmaksas uzglabājamās pārtikas apjoma tarifam SIA Zītari LZ” bija 1 EUR/1 000kg, bet SIA “Lanekss” 42,56 EUR/1 000kg. Kopumā vērtējot SIA “Lanekss” piedāvājums bija uzskatāms par nesamērīgi dārgu un neizdevīgu pasūtītājam arī apstākļos, ja nebūtu konkurences. Kā vēl viens saimnieciskā izdevīguma vērtēšanas kritērijs bija noteikts e-platformas novērtējums pēc lietošanas ērtuma un funkcionalitātes (lai būtu maksimāli ērts un patīkams lietotājam) un arī šajā kritērijā SIA “Zītari LZ” piedāvājums bija labāks.

Lasiet arī: Aktrises Meļķes mamma: Tas, ka Marija Luīze necenšas sevi aizstāvēt, izriet no viņas kristīgās esības

Aizsardzības ministrija norāda, ka līgumā ir noteiktas arī soda sankcijas, kā arī paredzētas darbības gadījumos, ja tiek piegādāti nekvalitatīvi pārtikas produkti vai netiek pildīti citi ar līgumu saistītie pakalpojumi. Tāpat Aizsardzības ministrija informē, ka jau 2022.gada oktobrī tā ir iesniegusi visus ar iepirkuma procesu saistītos dokumentus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

youtube icon
Abonēt youtube