Foto: Nadezda Murane/Flickr

Vietnē ManaBalss notiek parakstu vākšana aicinājumam XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku programmā iekļaut ukraiņu dziesmu – tagadējās pretošanās faktisko himnnu – «Ой у Лузі Червона Калина».

Minēto iniciatīvu līdz šim parakstījuši 433 cilvēki. Vēl nepieciešami vismaz 567 paraksti.

“Par Dziesmu un deju svētkiem atbildīgajām instancēm paredzami būtu jāizsludina dziesmas «Ой у Лузі Червона Калина» apdares konkurss tās izpildījumam Dziesmu svētku apvienotajam korim. Un tad jau operatīvi jānodrošina nošu materiāla publicēšana un izplatīšana visiem Dziesmu svētku kora dalībniekiem. Aicinu Kultūras ministriju nodrošināt šādu ārkārtas darbību finansēšanu,” norāda iniciatīvas autors.

“Latvijas tauta tā izrādīs īpašu cieņu Ukrainai, ukraiņu tautai un ukraiņu varonībai, kā arī noteikti saņems pati sevišķu aizkustinājumu, ko izbaudīt tieši uzreiz šajos Dziesmu svētkos un ko atcerēties vēl nākamajās paaudzēs. Pēc pašu koristu un klausītāju iniciatīvas repertuārā iekļauta emocionāli, sabiedriski un pat vispārcilvēciski aktuāla dziesma arī vairos kopējo svētku sajūtu,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Jau ziņots, ka krievu karaspēka okupētajā Ukrainas ostas pilsētā Sevastopolē “tiesībsargājošās iestādes” aizpērn brutāli aizturējušas vīrieti, kurš savā automašīnā dziedājis ukraiņu dziesmu «Ой у лузі червона калина», ziņo Girim.news.

Okupanti lielījušies, ka vīrieša aizturēšana veikta skarbi, noguldot viņu ar seju pret asfaltu. Lai pieceltu pārkāpēju no zemes, viens no “drošības spēku” pārstāvjiem rāvis viņu aiz matiem.

Patriotu atrada, pateicoties video novērošanas kameru ierakstiem, kas fiksējušas viņa automašīnu, kā arī sociālo tīklu profiliem.

Aizturētais vīrietis iepriekš savā Instagram vietnē ierakstījis, kurp jādodas Krievijas kara kuģim.

Lasiet arī: FOTO | Putinam uz kakla pamanīta interesanta zīme

Kā ziņo Ukrinform, par krievu armijas “diskreditāciju” okupētajā Krimā ierosināts vairāk nekā simts lietu. Uz desmit diennaktīm arestēts kāds dīdžejs, kurš uz projektora demonstrējis ukraiņu dziesmu «Дике поле». Vīrietim, kurš dīdžejam pasūtījis minēto dziesmu Krimas karaoke bārā, “kārtības sargi” piespieduši parakstīt tā dēvēto video – atvainošanos, kā arī piemērojuši naudas sodu.

youtube icon
Abonēt youtube