Foto: Pixabay

Jēkabpils pusē pēc piedzīvotas ilgstošas vajāšanas galu galā nežēlīgi noslepkavotā sieviete jau pirms vairākiem mēnešiem bija atzinusi, ka no policijas gaidīt palīdzību neesot vērts, jo tā esot bezspēcīga pret viņas bijušo dzīvesbiedru, tagad par slepkavību meklēšanā izsludināto Leonu Rusiņu. Šos vārdus viņa rakstīja saistībā ar vairākiem ķengu profiliem sociālajos tīklos, kuros sievieti visādos veidos apvainoja Rusiņš, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

Tas notika periodā, kad Rusiņam bija jāsēž uz apsūdzēto sola tiesā pat divos kriminālprocesos par nošķiršanas nolēmumu nepildīšanu. Rusiņa tiesāšana gan nevedās, jo kopš pagājušā gada decembra viņš beidza apmeklēt tiesas sēdes, un policija viņu tā arī nespēja atrast, atsaucoties uz raidījumu, vēsta lsm.

Rusiņš sāka sociālajos tīklos veidot vairākus sava bērna māti nomelnojošus profilus, rakstot tur dažādas rupjības un pārmetumus, kas bija veltīti ne vien sievietei, bet arī viņas radiem, paziņām un kolēģiem. “De facto” atrada vismaz padsmit šādu profilu, kuru autors, visticamāk, bijis Rusiņš. Komentāros pie “Latvijas Televīzijas” sižeta par slepkavību kāda mirušās sievietes paziņa publicējusi savstarpējo saraksti, kas notikusi janvārī un kurā apspriesti šie virtuālie uzbrukumi.

“Tas viss, kas tur rakstīts, ir izdomājums un neatbilst patiesībai. Diemžēl Jēkabpils policija pret viņu ir bezspēcīga. Bet viņam mērķis ir mani iznīcināt, un visi līdzekļi labi. Tagad uzdarbojas “Facebook”. (..) Policijā ir n-tie ziņojumi par viņu, un ne tikai no manis. Es nezinu, kāpēc nekas netiek darīts, lai viņu apturētu. Esmu sapratusi, ka no policijas palīdzību nav ko gaidīt,” rakstīja Rusiņa vajātā sieviete.

Jāpiebilst, ka otrdien, 25.aprīlī, plkst.13.00 pie Ministru kabineta organizācijas “Sievietei Paveicās”, Centrs “MARTA” un Jaunatnes organizācija “Protests” rīkos piketu ar nosaukumu “Nāves iemesls: sieviete”. Piketā tiks pieprasīta rīcība par atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils slepkavības gadījumā, kā arī politiskā atbildība par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

Ievērojot publisko informāciju par Leonu Rusiņu, kurš laikā, kad pret viņu bija 19 aktīvi izmeklēšanas procesi, noslepkavoja bijušo dzīvesbiedri, piketa organizatori izsaka neizpratni par šādas situācijas pieļaušanu Latvijā. Likumos noteiktā kārtībā jau pastāv vairums mehānismu, ieskaitot apcietinājumu un brīvības atņemšanas iespēju par pagaidu aizsardzības pārkāpšanu, par cietušās vajāšanu, un par atteikšanos apmeklēt rehabilitāciju, kas paredzēta vardarbības veicējiem. Iestāžu nespēja efektīvi piemērot jau likumdošanā esošus drošības mehānismus ir sociāls un politisks apkaunojums demokrātiskā valstī. Šo pastiprina tas, ka Latvija joprojām atrodas starp sešām ES valstīm, kas nav ratificējušas Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas Konvenciju, neskatoties uz to, ka Latvijā ir augstākais sieviešu slepkavību skaits uz iedzīvotāju skaitu no visām ES valstīm.

Piketa sākumā plkst.13.10 klātesošie tiks aicināti ieturēt klusuma brīdi Jēkabpilī noslepkavotajai sievietei. Klusuma brīdi Ministru kabineta sēdes laikā tiek aicināti ieturēt arī ministri, kā arī visa Latvijas sabiedrība. Piketa dalībnieki tiek aicināti nākt, ģērbti melnā ar pie apģērba piespraustiem sarkanas krāsas elementiem.

Pirmdienas vakarā, 24. aprīlī, no plkst.18.00 līdz 19.30 Pils ielā 11 notiks arī plakātu darbnīca, kur piketa dalībnieki varēs izveidot plakātus piketam. Materiāli būs pieejami uz vietas.

Kā zināms, 16.aprīlī, ap pulksten 16.30 Valsts policijā tika saņemta informācija par to, ka Jēkabpils novadā uz kāda nomaļa ceļa vīrietis nodarījis nāvējošus miesas bojājumus 1983.gadā dzimušai sievietei un pametis notikuma vietu. Policija nekavējoties ieradās notikuma vietā un sāka neatliekamās procesuālās darbības. Ņemot vērā notikuma raksturu un gūto informāciju par aizdomās turētā personību, nekavējoties sākti plaši personas meklēšanas pasākumi visā Latvijā.

Noskaidrots, ka notikuma vietā norisinājās konflikts starp aizdomās turēto un savstarpēji pazīstamu cietušo sievieti, kurš eskalējās vardarbībā līdz tādu miesas bojājumu nodarīšanai, kuri nav savienojami ar dzīvību. Notikušajam bija aculiecinieki, informē Valsts policija.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta par slepkavību. Par šādu nodarījumu persona var tikt sodīta ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Izmeklēšanas laikā līdz šim gūtā informācija liecina, ka notikušais ir personisku motīvu vadīts un apzināti vērsts pret bojā gājušo sievieti. Vīrietis jau iepriekš vairākkārt nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par pret konkrēto sievieti vērstu agresīvu rīcību, tostarp par vairākkārtēju tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. Lielākoties vīrieša darbības izpaudās, izmantojot sakaru līdzekļus un sociālo tīklu vietnes, tostarp pastarpināti aizvainojot citas ar sievieti saistītas personas. Valsts policija reaģējusi uz katru personas likumpārkāpumu vērtējot tos gan individuāli, gan kopskatā. Par tiem sākti gan kriminālprocesi, gan administratīvā pārkāpuma procesi, kuros piemēroti gan naudas sodi, gan īslaicīga brīvības atņemšana – policijas rosināts drošības līdzeklis un arī tiesas piespriests apcietinājums, norāda policijā.

Valsts policija aizvien aicina atsaukties personas, kuru rīcībā ir jebkāda informācija par 1970.gadā dzimušā Leona Rusiņa iespējamo atrašanās vietu vai jebkāda cita izmeklēšanai būtiska informācija, zvanot pa tālruni 110 vai 67006736. Vienlaikus policija vērš uzmanību, ka vīrietis var būt neprognozējams un bīstams, tādēļ nekādā gadījumā nevajadzētu aizturēt viņu pašiem, bet nekavējoties ziņot policijai.

Tikmēr, saistībā ar slepkavību Jēkabpils novadā, lai pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli, Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi.

Lasiet arī: Levits apžēlojis bijušo Pasažieru vilciena vadītāju Freivaldu

Šobrīd rūpīgi un detalizēti tiek veikts konkrētās situācijas izvērtējums, Valsts policija pārskata esošā tiesiskā regulējuma efektivitāti un iespējamās tiesiskā regulējuma nepilnības, vērtējot gan šo, gan līdzīga rakstura gadījumus – vai regulējums ir pietiekošs un ko darīt ar šādām personām, kurām nedarbojas spēkā esošās sankcijas, kuras tiek piemērotas par lēmumu par pagaidu aizsardzību nepildīšanu. Tāpat tiek vērtēta arī citu iesaistīto institūciju loma – iesaiste, darbības un atbildība. Līdz ar visas situācijas objektīvu izvērtējumu, attiecīgi tālāk tiks rosināti priekšlikumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem, norāda policijā.

Saistītās tēmas: Leons RusiņšValsts Policija

youtube icon
Abonēt youtube