Foto: Pixabay

Latvijā pirmdien, 15. maijā, oficiāli tiek atklāta jaunā peldsezona – Veselības inspekcija veikusi sezonas pirmās ūdens kvalitātes pārbaudes oficiālajās peldvietās, kuru šosezon ir 59.

Pārbaudes rezultāti liecina, ka peldūdens kvalitāte atbilst prasībām visās oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās un mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts nevienā ūdens paraugā, informē  Veselības inspekcija.

Inspekcijas speciālisti padziļinātu peldvietu ūdens kvalitāti oficiālajās peldvietās kā laboratoriski tā vizuāli pārbaudīs reizi mēnesī līdz peldsezonas beigām 15.septembrī. Laboratorijā tiek noteikti šādi mikrobioloģiskie rādītāji – fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī, kā arī zilaļģu savairošanās procesam.

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties, un attiecīgā informācija tiks izvietota konkrētās peldvietas informatīvajā stendā. Ieteikums nepeldēties būtu ievērojams jutīgām iedzīvotāju grupām: maziem bērniem, vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, kuru imūnā sistēma ir novājināta.

Tomēr, kā rāda statistika, Latvija ik gadu ierindojas Eiropas valstu līderpozīcijās noslīkušo cilvēku skaita ziņā. Kā norāda apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) un biedrības „Peldēt droši” eksperti, nelaimes novēršanā un dzīvības glābšanā izšķiroša nozīme var būt pat atbilstoši izvēlētai peldkostīma krāsai – jo košāk, jo labāk.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) datiem, pagājušajā gadā no ūdenstilpēm tika izcelti 94 bojāgājušie, no tiem 48 aktīvajā peldsezonas periodā no 15. maija līdz 15. septembrim. Arī šogad statistika ir skarba – gada pirmajos mēnešos noslīkušo skaits ir jau 40, bet aktīvās peldsezonas sākums vēl tikai priekšā.

Atpūšoties pie ūdens, nedrīkst aizmirst par vienkāršiem drošības nosacījumiem, piemēram, nepietiekamas peldētprasmes gadījumā nodrošināties ar peldvestēm. Būtiska loma redzamības palielināšanā un pat dzīvības glābšanā ir arī tam, kādas krāsas peldkostīmu izvēlamies.  “Balstoties statistikas datos, redzam, cik svarīgi ir atgādināt kā bērniem, tā pieaugušajiem gan par drošu uzvedību pie un uz ūdens, gan savas peldētprasmes objektīvu novērtējumu un uzlabošanu. Tomēr vēl viens būtisks faktors dzīvības glābšanā, par kuru, visticamāk, aizdomājas vien retais, ir peldkostīma krāsas izvēle. Neatkarīgi no tā, vai vasaras mēnešos peldamies tuvējā ezerā, vai peldbaseinos, svarīgi ņemt vērā – jo spilgtāka krāsa, jo labāk peldētājs redzams ūdenī. Spēja ātri pamanīt slīkstošu pieaugušo vai bērnu var būt izšķiroša dzīvības glābšanā. Tāpēc aicinām ikvienu peldētāju izvēlēties peldkostīmu iespējami košākā krāsā. Turklāt vēlams, lai bērna augumu tas nosegtu maksimāli daudz, tādējādi padarot viņu vēl pamanāmāku, jo īpaši pludmalēs, kur vienlaikus uzturas ļoti daudz atpūtnieku. Nenoliedzami, rūpīga bērnu pieskatīšana ūdenstilpju tuvumā ir īpaši svarīga, tomēr tai pat laikā svarīgi neaizmirst arī par sevi – košs peldkostīms nodrošinās pēc iespējas labāku redzamību kā maziem, tā lieliem,” stāsta biedrības “Peldēt droši” dibinātāja Zane Gemze.

Kā liecina Amerikas Savienoto Valstu uzņēmuma “ALIVE Solutions Inc.”, kas specializējas ūdens drošības jomā, veiktais pētījums, dažāda veida ūdenstilpēs vispamanāmākā un attiecīgi dzīvībai drošākā peldkostīma krāsa ir neona oranža. Turklāt kopumā tieši košas krāsas kā peldbaseinos, tā atklātās ūdenstilpēs pamanāmas vislabāk: rozā, dzeltenas, gaiši zaļas vai jau augstāk minētās neona oranžās krāsas peldkostīms būs pareiza izvēle, domājot par drošību. Atklātā ūdenstilpē par ceturto labāko izvēli tiek uzskatīta balta krāsa, tomēr jāņem vērā, ka saulainā dienā šādas krāsas peldkostīms var tikt sajaukts arī ar mākoņa atspīdumu ūdenī.

Savukārt, ja plānots izbaudīt ūdens peldes slēgtās telpās, tad jāņem vērā, ka peldbaseina dzidrajā ūdenī balti un gaiši zili peldkostīmi “pazūd” gandrīz pilnībā, tāpēc salīdzinājumā ar atklātām ūdenstilpēm tiek uzskatīta par vissliktāko krāsas izvēli.

Sarkanā krāsa tiek atzīta par visneveiksmīgāko izvēli, jo kā zem, tā arī virs ūdens to pamanīt ir grūti. Visas citas krāsas zem ūdens pazūd vienlīdz ātri.

Lasiet arī: VIDEO | «Ielūdz ciemos Jāņos!» Magone izveļas no ķerras un sola turpinājumu «jūsu mājās»

Krāsu tests:

Saistītās tēmas: peldkostīma krāsu tests

youtube icon
Abonēt youtube