Foto: Pixabay

Otrdien, 16. maijā, aprit mēnesis, kopš Jekabpils pusē Leons Rusiņš, kurš joprojām ir meklēšanā, nežēlīgi noslepkavoja bijušo dzīvesbiedri, šim notikumam izraisot plašu rezonansi Latvijas sabiedrībā un aktualizējot vairākus ar vardarbību saistītus jautājumus.

Kā zināms, 16.aprīlī, ap pulksten 16.30 Valsts policijā tika saņemta informācija par to, ka Jēkabpils novadā uz kāda nomaļa ceļa vīrietis nodarījis nāvējošus miesas bojājumus 1983.gadā dzimušai sievietei un pametis notikuma vietu. Policija nekavējoties ieradās notikuma vietā un sāka neatliekamās procesuālās darbības. Ņemot vērā notikuma raksturu un gūto informāciju par aizdomās turētā personību, nekavējoties sākti plaši personas meklēšanas pasākumi visā Latvijā.

Noskaidrots, ka notikuma vietā norisinājās konflikts starp aizdomās turēto un savstarpēji pazīstamu cietušo sievieti, kurš eskalējās vardarbībā līdz tādu miesas bojājumu nodarīšanai, kuri nav savienojami ar dzīvību. Notikušajam bija aculiecinieki, informē Valsts policija.

Mežā netālu no Aiviekstes upes tika atrasta pamesta automašīna, ar kuru meklētais vīrietis pārvietojās slepkavības izdarīšanas dienā un attiecīgi veikti šīs apkārtnes pārmeklēšanas pasākumi, tostarp piesaistot papildresursus no Zemessardzes un brīvprātīgās organizācijas “Helper Latvia”. Šajā apkārtnē pārmeklēts gan meža masīvs, gan arī upes gultne, izmantojot gan tehniskos līdzekļus, gan cilvēkresursu, tostarp kinologus.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 116. panta par slepkavību. Par šādu nodarījumu persona var tikt sodīta ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Izmeklēšanas laikā līdz šim gūtā informācija liecina, ka notikušais ir personisku motīvu vadīts un apzināti vērsts pret bojā gājušo sievieti. Vīrietis jau iepriekš vairākkārt nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā par pret konkrēto sievieti vērstu agresīvu rīcību, tostarp par vairākkārtēju tiesas nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. Lielākoties vīrieša darbības izpaudās, izmantojot sakaru līdzekļus un sociālo tīklu vietnes, tostarp pastarpināti aizvainojot citas ar sievieti saistītas personas. Valsts policija reaģējusi uz katru personas likumpārkāpumu vērtējot tos gan individuāli, gan kopskatā. Par tiem sākti gan kriminālprocesi, gan administratīvā pārkāpuma procesi, kuros piemēroti gan naudas sodi, gan īslaicīga brīvības atņemšana – policijas rosināts drošības līdzeklis un arī tiesas piespriests apcietinājums, norāda policijā.

Tāpat jau vēstīts, ka Leona Rusiņa nogalinātā sieviete daudzkārt lūgusi policijas aizsardzību, saprotot, ka šī ir cīņa par dzīvību, bet policijā un arī prokuratūrā sievietes palīdzības saucienus nesadzirdēja, atrunājoties ar likumiem, “Latvijas Televīzijas” raidījumā “Kas notiek Latvijā?” norāda nogalinātās advokāte Anna Nore.

Advokāte Nore, runājot par savu klienti, vairākkārt uzsvēra – sieviete saprata, ka cīnās par savu dzīvību. “Viņa saprata, ka viņš [Rusiņš] draud viņu nogalināt. Viņa īsziņās bija par to, ka arī bērni pazudīs, īsziņās norādīti bērnu vārdu pirmie burti, [bija] īsziņas, ka aizvedīs bagāžniekā, neviens neko neuzzinās,” stāstīja advokāte.  Tāpēc cietusī katrā iesniegumā Valsts policijai lūgusi aizsardzību no vajātāja, lūgusi sākt kriminālprocesus par vajāšanu, huligānismu, neslavas celšanu, jo Rusiņš bija izveidojis vairākus viltus profilus sociālajos tīklos, kur sievieti apmeloja, atsaucoties uz raidījumu, vēsta lsm.

Taču policijā ierosinātie kriminālprocesi – kopumā 18, bija tikai par vienu pantu – nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

Advokāte uzskata, ka policija un arī prokuratūra neredzēja notiekošā kopainu, lai gan iesniegumi no cietušās nāca bieži un intensīvi. Nore stāstīja, ka abas ar nogalināto  nolēmušas vērsties arī pie ģenerālprokurora Jura Stukāna, cerot, ka viņš kā prokuratūras augstākā amatpersona ieraudzīs notiekošā kopainu un to, cik bīstamā situācijā ir nonākusi sieviete. Taču Stukāns uz iesniegumu par speciālu aizsardzību pat neatbildēja. Viņa vietā cietusī saņēmusi atbildi no prokurora Jāņa Butlera, kurš sacīja, ka kriminālpārkāpumu lietās, atšķirībā no kriminālnoziegumu lietām, tiesiskās aizsardzības līdzekļus nevar piemērot, ziņo lsm.

Nore kā cietušās advokāte runājusi ar prokuroru, sakot, ka sieviete ir traģiskā situācijā un izjūt dzīvnieciskas bailes no vajātāja. “Teicu, prokuror, tā ir ļoti nopietna lieta, nu, lūdzu, kaut ko dariet! Atbilde bija, ka šādi mīlnieki, viņi jau tikai draud, viņi neko nedara,” raidījumā sacījusi advokāte.

Valsts policija aizvien aicina atsaukties personas, kuru rīcībā ir jebkāda informācija par 1970.gadā dzimušā Leona Rusiņa iespējamo atrašanās vietu vai jebkāda cita izmeklēšanai būtiska informācija, zvanot pa tālruni 110 vai 67006736. Vienlaikus policija vērš uzmanību, ka vīrietis var būt neprognozējams un bīstams, tādēļ nekādā gadījumā nevajadzētu aizturēt viņu pašiem, bet nekavējoties ziņot policijai.

Līdz šim jau Valsts policija veikusi apjomīgu darbu, tostarp pieprasot un izņemot video kameru ierakstus, kuru kopējais apjoms veido ap 1 terabaitu (TB) un šobrīd tiek veikta izņemto video materiālu analīze. Bez tam aktīvās meklēšanas pasākumu laikā aptaujāti ap 30 cilvēku, kā arī līdz šim pārbaudītas vairākas personas, par kurām iedzīvotāji ziņoja, ka, iespējams, ir meklētais vīrietis, informē Valsts policija.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē turpinās izmeklēšana un tiek īstenoti aktīvi personas meklēšanas pasākumi, tostarp ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes atbalstu.

Lasiet arī: Uzdodoties par policistu, pazudušās Justīnes radiniekiem samelo, ka meitene atrasta mirusi

“Ņemot vērā notikušā plašo rezonansi un iedzīvotāju atsaucību, sniedzot ziņas par iespējamām personām, kuras līdzinās meklētajam vīrietim, operatīvākas informācijas apmaiņas nolūkā aicinām iedzīvotājus viņu rīcībā esošos foto un videomateriālus, kuros iespējams fiksēts Rusiņš vai cita ar viņu saistīta informācija, tostarp pārvietošanās maršruti šī gada aprīlī, dalīties ar policiju ar šo informāciju vienotā platformā, sekojot zemāk redzamajai saitei,” aicina policija.

Valsts policiju īpaši interesē jebkāda ar Rusiņu saistītā video vai foto materiālā fiksētā informācija šī gada aprīlī – gan pirms, gan pēc noziedzīga nodarījuma pastrādāšanas 16.aprīlī.

Vizuālos materiālus, kā arī jebkādu citu izmeklēšanai nozīmīgu informāciju, var sniegt Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldei sekojošos veidos: 1) Vizuālos materiālus (foto, video) augšuplādēt, spiežot uz saites: https://manidati.iem.gov.lv/u/d/53210b592c2547f18790/ ; 2) Jebkādu citu izmeklēšanai būtisku informāciju, zvanot: 110 vai 67006736.

“Aicinām iedzīvotājus pārskatīt viņu rīcībā esošos resursus – fotokamerās fiksēto informāciju, video reģistratoros fiksēto, kā arī, pārskatot pie ēkām izvietoto kameru ierakstus, un dalīties ar jebkuru informāciju, par ko rodas aizdomas, ka tā varētu būt saistīta ar meklējamo personu. Vēršam uzmanību, ka izmeklētāji redz lietas kopainu un jebkura informācija, pat šķietami nebūtiska, var būt noderīga tālākai lietas virzībai un personas atrašanai,” informē policija.

Saistītās tēmas: JēkabpilsLeons RusiņšValsts Policija

youtube icon
Abonēt youtube