Vietnē ManaBalss tiek vāktu paraksti iniciatīvai, kas paredz izbeigt bijušo prezidentu uzturēšanu par valsts naudu. Līdz šim to parakstījuši 2 717 Latvijas iedzīvotāji – lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, nepieciešami vēl vismaz 7 283 paraksti.

“Laikā, kad gandrīz visās jomās Latvijā trūkst finanšu līdzekļu, aicinu uz racionālāku un līdzsvarotāku attieksmi pret bijušo Valsts prezidentu sociālajām un citām garantijām,” norāda iniciatīvas iesniedzējs Vadims Kislovs.

“Bijušā prezidenta pensija pēc amata ieņemšanas laika ir saglabājama. Arī tāpēc, lai stiprinātu Valsts prezidenta darbības neatkarību amata pildīšanas laikā – lai izslēgtu politiskas atriebības iespēju, un cilvēks vajadzības gadījumā nebaidītos “iet pret parlamentu”. Samērīgas un skaidras sociālās garantijas arī pēc amata ieņemšanas to stiprina. Tomēr dzīvoklis, mašīna, sekretārs u.c. uz atlikušo mūžu – tas nav samērīgi. Bijušajam prezidentam reprezentācijas vajadzībām var dot tiesības izmantot Rīgas pili; bet dzīvokli tāpēc vien nodrošināt nav samērīgi. Ir gana daudz valstu, kurās šādi izdevumi sabiedrībai uzlikti netiek, un tas netraucē šo valstu prezidentiem būt labām amatpersonām,” teikts iniciatīvā.

Pēc iniciatīvas autora domām, “līdz ar to tiktu gan ietaupīti zināmi līdzekļi, gan arī vairāk saliedēta sabiedrība – ka mums nav supernodrošināto ar garantētu luksusa dzīvesveidu tikai tāpēc, ka uz dažiem gadiem ir ieņēmuši svarīgu amatu.”

Lasiet arī: Komponista Kalniņa bijusī sieva: Imants bija no alkohola atkarīgs

Saistītās tēmas: ManaBalssPrezidenti

youtube icon
Abonēt youtube