Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja/Flickr

Vietnē ManaBalss tiek vākti paraksti iniciatīvai, kas paredz iespēju piedalīties vēlēšanās no 16 gadu vecuma. Minēto iniciatīvu līdz šim parakstījuši 245 Latvijas iedzīvotāji – lai to iesniegtu izskatīšanai Saeimā, nepieciešami vēl vismaz 9 755 paraksti.

“Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati par vēlētāju aktivitāti liecina, ka arvien mazāk cilvēku piedalās Latvijas Republikas vēlēšanās. 2013.gada pašvaldību vēlēšanās piedalījās mazāk nekā puse (45,99%) no visiem balstiesīgajiem – viszemākā vēlētāju aktivitāte atjaunotās Latvijas vēsturē. Līdzīgi vēlētāju aktivitāte mazinājusies gan Eiropas Parlamenta vēlēšanās (2009.gadā – 53,69%, 2014.gadā – 30,24%), gan Saeimas vēlēšanās, proti, 12.Saeimas vēlēšanās bijusi zemākā vēlētāju aktivitāte Latvijas vēsturē. Tendence liecina, ka arvien mazāk cilvēku iesaistās demokrātiskos procesos, interesējas par politiku un piedalās vēlēšanās. Savukārt, proporcionāli mazais vēlētāju skaits mazina vēlēšanu leģimitāti. Iniciatīvas mērķis ir veicināt sociālo aktivitāti, proti, palielināt to cilvēku skaitu, kas iesaistās demokrātiskos procesos Latvijā un nodrošināt to, ka vēlētāju skaita samazināšanās tendence tiktu apturēta,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

“Grozīt: Satversmes 8.punktu. 8. Tiesības vēlēt ir pilntiesīgiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir sasnieguši astoņpadsmit gadu vecumu. Grozīt: Pašvaldību vēlēšanu likuma 5.pantu. (2) Tiesības vēlēt ir personai, kura vēlēšanu dienā sasniegusi 18 gadu vecumu, ir reģistrēta vēlētāju reģistrā un vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēta dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai personai, kurai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums un uz kuru neattiecas kāds no šā likuma 6.pantā minētajiem ierobežojumiem (turpmāk – vēlētājs). Grozīt: Eiropas Parlamenta likuma 2.pantu. (2) Tiesības vēlēt ir personai, kura vēlēšanu dienā sasniegusi 18 gadu vecumu, ja ziņas par šo personu ir iekļautas vēlētāju reģistrā Latvijā un ja uz šo personu neattiecas kāds no šā likuma 3.pantā minētajiem ierobežojumiem,” teikts pieteikumā.

Lasiet arī: Fočējies droši! Sešās vietās Latvijā pie ziedošiem laukiem uzstādīti  lielizmēra koka fotorāmji

“Balstiesību paplašināšana pašvaldību, Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās visiem Latvijas Republikas pilsoņiem no 16 gadu vecuma paaugstinās vēlētāju aktivitāti, veicinās gan sociālo un politisko aktivitāti, gan Latvijas jaunatnes interesi un kritisko domāšanu par politiskajiem procesiem un, līdz ar to, veicinās arī politiskās kultūrās attīstību Latvijā. Lielāks vēlētāju skaits nostiprinās gan vēlēšanu leģimitāti, gan uzlabos demokrātiskos procesus Latvijā un dos ieguldījumu pilsoniskās sabiedrības attīstībā,” norāda iniciatīvas pieteicējs Edvards Kārlis Vonsovičs.

Saistītās tēmas: ManaBalssvēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube