Foto: Pixabay

Valsts drošības dienests (VDD) tā saukto “Baltijas antifašistu” krimināllietā, izvērtējot izmeklēšanas gaitā iegūto informāciju, ir mainījis noziedzīgā nodarījuma kvalifikāciju uz smagāku. Personu apvienībai, kas izvērsa pretvalstiskas aktivitātes, izmantojot ziņojumapmaiņas platformu “Telegram”, ir inkriminēta noziedzīgas organizācijas vadīšana un piedalīšanās šādas organizācijas izdarītajos noziegumos.

Atbildība par šādu noziedzīgu nodarījumu ir paredzēta Krimināllikuma 89.1 panta otrajā daļā, informē VDD.

Minēto kriminālprocesu VDD uzsāka 2022.gada 28.novembrī saistībā ar pretvalstiskām aktivitātēm un agresorvalsts Krievijas interešu atbalstīšanu, izmantojot ziņojumapmaiņas platformā “Telegram” izveidotu kanālu “Baltijas antifašisti” (tulkojums no krievu valodas) un citus līdzīga satura kanālus. Tobrīd dienests kriminālprocesu uzsāka saskaņā ar Krimināllikuma 81.1 pantu, tas ir, par palīdzību ārvalstij pret Latvijas Republiku vērstā darbībā.

Patlaban VDD ir mainījis tā saukto “Baltijas antifašistu” pret Latvijas valsti vērsto noziedzīgo darbību juridisko kvalifikāciju, jo izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgās darbības ir veiktas speciāli šim nolūkam izveidotas noziedzīgas organizācijas ietvaros. Saskaņā ar dienesta rīcībā esošo informāciju, minēto noziedzīgo organizāciju 2022.gada novembrī izveidoja vismaz pieci Latvijas valstspiederīgie, savstarpēji vienojoties par sasniedzamajiem mērķiem, kas ietver sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu pret Latvijas valsti. Iepriekšplānoto noziedzīgo nodarījumu koordinēšanai organizācija platformā “Telegram” izveidoja kanālu “Baltijas antifašisti” un vairākus ar to saistītus kanālus.

Kopš izveides brīža noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmanto dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām. Noziedzīgās organizācijas veidotajos kanālos regulāri tiek publicēti aicinājumi vākt informāciju par Latvijas valsts amatpersonām, valsts pārvaldes institūciju darbiniekiem, valsts drošības iestāžu darbiniekiem, Latvijas bruņoto spēku amatpersonām, Ukrainas pusē karojošajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kā arī citām fiziskām un juridiskām personām, kas ar savu darbību vērsušās pret Krievijas agresiju.

Tāpat minētajos kanālos regulāri tiek pausts atbalsts Krievijas izvērstajam karam Ukrainā. VDD t.s. “Baltijas antifašistu” publicētajā saturā ir fiksējis aicinājumus prettiesiski piedalīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā, kā arī vākt un nodot finanšu līdzekļus Krievijas karavīriem Ukrainā.

Kriminālprocesa ietvaros patlaban trīs personām ir piemērots aizdomās turētā statuss un drošības līdzeklis – apcietinājums. Vēl trīs personām ir piemērots personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

 Lasiet arī: Vāc parakstus par hokejistu apbalvošanu ar Triju zvaigžņu ordeni

VDD brīdina, ka par iesaistīšanos noziedzīgās organizācijas “Baltijas antifašisti” noziegumos draud kriminālatbildība. Saskaņā ar Krimināllikuma 89.1 panta otro daļu par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos var tikt piemērots mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

youtube icon
Abonēt youtube