Helmī Stalte. Foto: Ekrānšāviņš

Mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte (07.08.1949 – 06.07.2023), sociālajos tīklos paziņojis Dāvis Stalts.

“Dzimtas vārdā paziņoju, ka mūsu mīļā Helmī Stalte ir devusies līvu putnu ceļā, lai būtu kopā ar savu vīru un sarkanbaltsarkanā karoga nesēju Daini Staltu, savu dēlu – vareno Skandinieku dūdinieku Raigo Staltu, savu māti Mariju un tēvu – līvu tālbraucējkapteini Oskaru Staltu,” vietnē “Twitter” paziņojis Dāvis Stalts.

Līdzjūtību izteikuši arī Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, ārlietu ministrs, jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, politiķis Vilnis Ķirsis.

Folkloriste Helmī Stalte dzimusi 1949. gada 7. augustā lībiešu ģimenē. Beigusi Rīgas J. Mediņa mūzikas vidusskolu kordiriģenta specialitāte, kā arī Rīgas pedagoģisko skolu ar specialitāti – pirmsskolas iestāžu muzikālā audzinātāja, vēsta livones.net.

Helmī Stalte strādājusi Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā par folkloras speciālisti, Rīgas domes Kultūras pārvalde, Nacionālajā radio un TV padomē. Bijusi  Rīgas domes deputāte, Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētāja.

Nodibinoties lībiešu dziesmu ansamblim ”Līvlist”, Helmī Stalte aktīvi iesaistījās tā darbā. 1976. gadā viņa kopā ar vīru Daini Staltu nodibināja folkloras draugu kopu „Skandinieki” un bija tās vadītāja.  Stalte bijusi starptautiskā folkloras festivāla „Baltica” mākslinieciskās padomes locekle, svētku režisore. Stalte rosīgi darbojusies Līvu savienībā, bijusi lībiskā gara uzturētāja lībiešu bērnu nometnēs.

Lasiet arī: Vāc parakstus par hokejistu apbalvošanu ar Triju zvaigžņu ordeni

  1. gadā Helmī Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Saistītās tēmas: Dāvis StaltsHelmī Stalte

youtube icon
Abonēt youtube