Krišjānis Kariņš. Foto: Reinis Inkēns, Saeima/Flickr

Amerikā dzimušais Latvijas premjers Arturs Krišjānis Kariņš apsver iespēju veidot koalīciju ar partiju Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kurā ietilpst par noziedzīgiem nodarījumiem tiesātais, pērn no apcietinājuma atbrīvotais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kurš pirms dažiem gadiem NATO nosauca par okupācijas karaspēku, bet pret sevi vērstās ASV sankcijas par atbilstošām Ziemeļkorejas standartiem.

Pēc notiesājoša sprieduma par vairākiem noziegumiem pirmajā tiesu instancē un viena gada pavadīšanas apcietinājumā, bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs tagad cenšas panākt viņa ietekmē esošās ZZS iekļaušanu ASV dzimušā Artura Krišjāņa Kariņa valdībā.

Amerikas pilsonis Kariņš laikam ir aizmirsis, ka 2019.gadā ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) Aivaru Lembergu pakļāva sankcijām par liela apmēra korupciju un varas ļaunprātīgu izmantošanu. Lembergs pret viņu noteiktās sankcijas pārsūdzēja ASV tiesā, tāpat viņš pārsūdzēja arī Latvijas tiesas spriedumu, kurā atzīts par vainīgu kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā, dokumentu viltošanā un citos noziedzīgos nodarījumos.

Iepriekš Arturs Krišjānis Kariņš sadarbību ar ZZS kategoriski noraidīja tieši Aivara Lemberga dēļ, kurš “ir ASV sankcijām pakļauts indivīds par korupciju un tiesas procesā par to pašu ir notiesāts”, bet NATO karaspēku Latvijā pirms dažiem gadiem nosauca par okupantiem.

Lembergs savulaik apgalvoja, ka iestājoties NATO, Latvija tiek pakļauta starptautiskā terorisma draudiem un NATO nerisinās Latvijas drošību, bet mazinās to. Savukārt 2014.gadā, kad Krievija anektēja Krimu, Lembergs, būdams Ventspils mērs un tātad valsts amatpersona, izteicās, ka iespējamā NATO militārās klātbūtnes palielināšana Latvijā, ievedot NATO spēkus, būtu uztverama kā svešas valsts okupācija un pielīdzināma 1940.gadā notikušajai  padomju karaspēka ievešanai Latvijā.

Lasiet arī: Ārkārtas Saeimas sēdē lems par neuzticības izteikšanu Kariņam

Tagad ASV pilsonis Kariņš grib veidot kopīgu koalīciju ar ZZS, lai gan šī partija ir nepārprotami pateikusi, ka no ASV sankcijām pakļautā, smagos noziegumos apsūdzētā un pirmajā instancē notiesātā Lemberga nekad nav norobežojusies un nenorobežosies.

youtube icon
Abonēt youtube