Foto: Pexels

Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis dzeltenās pakāpes brīdinājumu par stipru karstumu šajās dienās.

Brīdinājums ir spēkā no piektdienas, 16.jūnija, plkst. 13:00 līdz sestdienas, 17.jūnija, plkst. 19:00.

Dzeltenās pakāpes brīdinājums izsludināts, jo Rīgā gaidāms stiprs karstums – piektdien, 16.jūnijā,  pēcpusdienā no plkst 13:00 līdz 16:00, kā arī sestdien gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +27…+29 grādiem pēc Celsija, informē meteorologi.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina baudīt vasaru ar mēru, kā arī rūpēties par savu veselību un atgādina galvenos piesardzības pasākumus.

Speciālisti iesaka pārbaudīt istabas temperatūru – tai telpās dienas laikā jābūt zem  +32 grādiem un nakts laikā  līdz +24 grādiem pēc Celsija. No uzturēšanās pārlieku karstās telpās īpaši jāpasargā zīdaiņi,  cilvēki,  kuri vecāki par 60 gadiem, grūtnieces un cilvēki ar hroniskām veselības problēmām. Naktis ir vēsākas – iespēju robežās šajā laikā jāvēdina savu dzīvesvietu, atverot logus.

Savukārt dienas laikā iesaka aizsegt logus, piemēram, ar žalūzijām, aizkariem un pēc iespējas mazāk lietot elektriskās ierīces. Var izkarināt mitrus dvieļus, lai atdzesētu telpas gaisu. Ja telpā atrodas kondicionieris, tā darbības laikā jāaizver durvis un logus. Elektriskie ventilatori var nodrošināt atvieglojumu, taču, ja temperatūra pārsniedz +35 grādus, tie nepalīdzēs pret pārkaršanu.

“Pēc iespējas vairāk centies uzturēties savas dzīvesvietas vēsākajā telpā. Ja dzīvesvietā tomēr nevari patverties no lielā karstuma,  dienā 2-3 stundas centies pavadīt kādā vēsākā vietā (piemēram, sabiedriskajās ēkās – lielveikalos, parkos, pie ūdens, mežā). Izvairies uzturēties laukā brīžos, kad ir viskarstākais – laikā no 11:00 līdz 16:00. Izvairies no smagām, fiziskām aktivitātēm vai nodarbojies ar tām dienas vēsākajā laikā, kas parasti ir rīta stundas no 4:00 līdz 7:00. Uzturies ēnā, kā arī neatstāj automašīnā bērnus un mājdzīvniekus!” teikts SPKC ieteikumos, kā izvairīties no karstuma.

Lasiet arī: VIDEO | «Apguldīt vieglāk nekā apbedīt» – ar īpašu kampaņu mudinās nebraukt reibumā

Lai atvēsinātu ķermeni, ej vēsā dušā vai vannā, bet ejot laukā – valkā vieglu, brīvu apģērbu, galvassegu un saulesbrilles. Negaidi slāpju sajūtu – regulāri padzeries ūdeni (centies izvairīties no pārlieku daudz kofeīna saturošiem dzērieniem, alkohola un saldinātiem dzērieniem). Ēd nelielas maltītes, bet dari to biežāk! Vēlams izvairīties no pārtikas produktiem ar augstu olbaltumvielu saturu, piemēram, gaļas.

Saistītās tēmas: dzeltenais brīdinājumsKarstums

youtube icon
Abonēt youtube