Foto: net.konsaltingu petro/Flickr

Lietuvas Valsts drošības departaments publicējis ikgadējo ziņojumu par galvenajiem draudiem valstij, kurā atklājis informāciju par vairākām Krievijas uzņēmēja un algotņu grupējuma “Vagner” īpašnieka Jevgeņija Prigožina “dubultnieka” vizītēm Viļņā.

Kā intervijā “Radio Svoboda” sacīja Lietuvas drošības dienesta vadītājs, šīs vizītes bija “Krievijas specdienestu psiholoģiski informatīvā operācija”, lai parādītu “Lietuvas un Eiropas valsts institūciju vājumu”.

2020.gada janvārī un februārī vairāki Krievijas mediji publicēja ziņas par Jevgeņija Prigožina braucieniem uz Eiropu un sarunām ar Lietuvas amatpersonām. Uzņēmējam tobrīd jau bija piemērotas ASV sankcijas par iejaukšanos Amerikas vēlēšanās. Un, lai gan pati ES sankcijas pret Krievijas uzņēmēju ieviesa tikai 2020. gada rudenī, šāda vizīte un vēl jo vairāk šādas sarunas izskatījās pēc klajas liekulības no Lietuvas varas iestāžu puses, ziņo “Radio Svoboda”.

Rakstus par it kā notikušām sarunām starp Prigožinu un Lietuvas amatpersonām publicēja tikai daži Krievijas mediji – piemēram, “Sobesednik”. Šīm publikācijām bija pievienotas fotogrāfijas, kurās Prigožinam līdzīgs vīrietis ieiet Transporta un sakaru ministrijas ēkā un pozē Lietuvas parlamenta ēkas priekšā. Nedaudz vairāk kā desmit dienas vēlāk medijos parādījās intervija ar šoferi, kurš esot vadājis Prigožinu pa Viļņu, un kurā tostarp tika apgalvots, ka “Putina pavārs”, kā viņu mēdz dēvēt, tiešām “bijis Lietuvas Seimā”.

Neilgi pirms tam viena no Prigožinam piederošām lidmašīnām tiešām bija ielidojusi Viļņas lidostā. Aculieciniekiem pat izdevās to nofilmēt  – tā bija “Hawker 125-800B” ar numuru VP-CSP, kas pirms tam vairākkārt lidojusi uz Tuvajiem Austrumiem un Āfriku. 2019. gada septembrī pret šo lidmašīnu tika piemērotas ASV sankcijas.

Pēc ziņām, ka Prigožina lidmašīna lidojusi uz Viļņu, lai veiktu apkopi, “Avia Solutions Group”, vienīgais uzņēmums Lietuvā, kas pilnvarots strādāt ar šāda veida lidmašīnām, steidza ziņot, ka lidmašīnas īpašnieki patiešām pieteikušies tās pakalpojumiem, taču viņiem tika atteikts, jo lidmašīna bijusi ASV sankciju sarakstā.

Lietuvas Valsts drošības departamenta publiskotajā ziņojumā apgalvots, ka stāsts par šīs lidmašīnas ierašanos Viļņā un Prigožinam līdzīga vīrieša vizīti bija Krievijas specdienestu saskaņots inscenējums, kas paredzēts, lai mestu ēnu uz Lietuvas amatpersonu un robežsardzes kompetenci. Ziņojumā teikts, ka 2020.gada 13.februārī ar parastu regulāro reisu Viļņā patiešām ieradusies persona, kuras pasē bijis tāds pats vārds un uzvārds, kā arī dzimšanas datums, kā “Vagner” īpašniekam. Šis vīrietis apmeklējis vairākas ministrijas un departamentus, kur tapušas vēlāk Krievijas medijos publicētās fotogrāfijas, un tajā pašā dienā aizlidojis – atkal ar parastu lidmašīnu. Pēc tam ziņojumā teikts, ka Prigožina “dubultnieks” vēlreiz parādījās Lietuvas galvaspilsētā, atkal pavadīja tur nepilnu dienu, taču šoreiz devās ar vilcienu uz Minsku. Arī otrajai vizītei sekoja  publikācijas Krievijas medijos.

Lasiet arī: Šlesera partija lūdz Ģenerālprokuroru, SAB un VDD izvērtēt Liānas Langas rīcību

“Radio Svoboda” ziņo, ka stāsts par “viltus” Prigožina braucienu uz Lietuvu nav vienīgais šāda veida stāsts. Mēnesi iepriekš vairāki Krievijas mediji rakstīja par Jevgeņija Prigožina aizturēšanu Minhenes lidostā. Vēlāk Krievijas ģenerālkonsuls šajā Vācijas pilsētā apstiprināja, ka Prigožins uz turieni lidojis, atspēkojot informāciju par viņa aizturēšanu. Vīrietis pasu kontrolē Minhenē bija ģērbies tieši tāpat kā “Lietuvas Prigožins”.

Saistītās tēmas: dubultnieksJevgēņijs PrigožinsLietuvaVagner

youtube icon
Abonēt youtube