Foto: Pexels

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Rīgas rajona tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēti divi vīrieši par organizētā grupā ar vēl trim noskaidrotām personām, pret kurām kriminālprocess izdalīts atsevišķā lietvedībā, izdarītu ķīlnieka sagrābšanu nolūkā piespiest šo personu izdarīt kādu darbību, izvirzot to par noteikumu viņa atbrīvošanai, un par ķīlnieka slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, kad darbība netika izpildīta. Abiem vīriešiem apsūdzība uzrādīta arī par sagatavošanos iegūt tiesības uz ķīlnieka mantu ar viltu, izmantojot uzticēšanos.

Pirmstiesas kriminālprocesā noskaidrots, ka 2019.gada vasarā apsūdzētajiem radās nodoms iegūt savā īpašumā dzīvokļu kompleksa daļu Saulkrastu novadā par kopējo vērtību 3 708 000 eiro. Īstenojot noziedzīgo nodomu, apsūdzētie nolaupīja dzīvokļu kompleksa daļas īpašnieci un lika viņai parakstīt dāvinājuma līgumu, ar kuru viņa dāvina minēto dzīvokļu kompleksu kādai biedrībai, kas reģistrēta uz viena no apsūdzētā vīrieša vārda, solot atbrīvot ķīlnieci, ja tas būs izdarīts. Saprotot, ka ķīlniece apsūdzēto vīriešu izvirzītās prasības neizpildīs, apsūdzētie, lai slēptu ķīlnieces sagrābšanu, nolēma viņu noslepkavot. Apsūdzētie aizveda ķīlnieci uz pirmstiesas kriminālprocesā precīzi nenoskaidrotu vietu, izraka bedri un sāka viņu žņaugt. Kad iestājās ķīlnieces nāve, apsūdzētie viņu iemeta izraktajā bedrē, kur līķi apraka.

Apsūdzētie, izmatojot to, ka viņu rīcībā ir noslepkavotās ķīlnieces autovadītāja apliecība un pase, nolēma, ka tiesības uz viņas mantu izkrāps, tas ir, atradīs notāru, kurš izdos viltotu pilnvaru un tādējādi viņi iegūs tiesības uz izkrāpto mantu. Apsūdzētie vienojās ar kādu Ukrainas pilsoni par viltotās pilnvaras izgatavošanu, kas pēc tās izgatavošanas ar starptautiskā loģistikas uzņēmuma “DHL” starpniecību tika sūtīta uz Latviju, kur Valsts policija pilnvaru izņēma, informē Latvijas Republikas prokuratūra.

Apsūdzētie savu vainu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā neatzīst un min, ka apsūdzība ir “pasūtīta”, politizēta un aicinoša nodarīt būtisku kaitējumu Latvijas un Ukrainas attiecībām.

Prokuratūra norāda, ka, pateicoties veiksmīgai un ciešai savstarpējai sadarbībai ar Valsts policiju, Ukrainas Nacionālo policiju un Eirojustu, kriminālprocess rezultējies ar minēto personu saukšanu pie kriminālatbildības, pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšanu un krimināllietas nodošanu tiesai.

Lasiet arī: Bites, lapsenes, odi un ērces – rīcības plāns, ja iekodis kukainis

Tāpat prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

youtube icon
Abonēt youtube