Foto: Pexels

Saskaņā ar ASV Nacionālā Vides prognozēšanas centra datiem pirmdiena, 3. jūlijs, bijusi karstākā diena novērojumu vēsturē, ziņo Reuters.

Tiek ziņots, ka vidējā globālā temperatūra sasniedza 17,01 grādu pēc Celsija skalas, pārspējot 2016. gada augusta rekordu, kas bija 16,92 grādi pēc Celsija, kad karstums plosījās visā pasaulē.

ASV dienvidus pēdējo nedēļu laikā ir skāris karstuma vilnis. Arī Ķīnā valda ilgstošs karstuma vilnis ar temperatūru virs +35 grādiem, savukārt Ziemeļāfrikā temperatūra sasniegusi ap +50 grādiem pēc Celsija.

Pat Antarktīdā, kur šobrīd ir ziema, reģistrēta neparasti augsta temperatūra. Vernadskas Ukrainas pētniecības stacija nesen reģistrējusi jūlija temperatūras rekordu, kas ir +8,7 grādi pēc Celsija.

“Šis nav pagrieziena punkts, kas mums būtu jāsvin. Šis ir nāvessods cilvēkiem un ekosistēmām,” situāciju komentē britu klimata zinātniece Frīderike Oto.

Lasiet arī: Noskaidrots, kurp bēdzis Putins Prigožina dumpja laikā

Tradicionāli karstums ziemeļu puslodē sākas tuvāk augustam. Taču šogad jau jūnijā daudzviet pasaulē no Kanādas līdz pat  Ķīnai ir uzstādīti daudzi temperatūras rekordi. Jūnijā gaisa  temperatūra pasaulē bijusi 1,5 grādus virs normas. Zinātnieki prognozē, ka šā gada vasara būs karsta visos kontinentos.

Saistītās tēmas: Karstums

youtube icon
Abonēt youtube