Mairis Briedis. Foto: Ekrānšāviņš

Pēc negaidītās un skaļās boksera Maira Brieža uzvaras pār Manuelu Čaru, latviešu sportista karjera uzņēma apgriezienus un pats bokseris izpelnījās tautas atzinību. Lai viņa tēlu padarītu vēl spožāku, pirms gaidāmās cīņas ar Olanrewaju Durodolu tika piesaistīti reklāmas profesionāļi.

Kā izrādās, Lāčplēša un patriota tēls tika nostiprināts reklāmas aģentūru telpās, taču tajā laikā neviens neaizdomājās, cik ļoti tas atbilst patiesībai, atklāj Sandija Semjonova dokumentālais seriāls “Briedis pret Briedi”.

Kā patriotiskās kampaņas pamats tika izvēlēts spožais Brieža citāts “Mans dopings ir mana tauta”, kā arī radīts vēl viens patriotisks sauklis – “Mēs esam stipra tauta”. Kamēr Briedis ar sirdi un prātu ieguldījās sportā, tas strādāja, taču pēc skandāliem daudzi fani jutās pievilti.

Reklāmists Ēriks Stendzenieks uzsver, ka nacionālie simboli reklāmās tiek izmantoti ļoti bieži un strādā kā apliecinājums savai nacionālajai vērtībai. “Mēs nebijām atvēruši visas Maira Brieža personības atvilktnītes un nebija iemesla to darīt, kamēr Briedis cīnījās un visus sasita,” skaidro Stendzenieks, piebilstot, ka lielu daļu savu fanu bokseris zaudēja, neizturot pārbaudījumu ar slavu un naudu.

Brieža uzcītību un mērķtiecību slavē gan Kijivas mērs, bijušais bokseris Vitālijs Kličko, gan slavenais promoteris Kalle Zauerlands. Savukārt bijušais treneris Elvis Mihaiļenko viņu sauc par negodīgu un sīkumainu, lai arī Briedis uzskata, ka bijušā trenera vienīgā interese bijusi peļņa.

Kā pretrunīgu personību Mairi Briedi vērtē arī politiķis Raivis Dzintars, kurš ilgu laiku bija kvēls viņa atbalstītājs: “Tā sajūta ir ļoti pretrunīga joprojām, līdz šai dienai. Kaut kāda daļa joprojām ļoti lepojas, ir pateicīga Mairim par to, ko viņš ir devis – burvīgie mirkļi Latvijai, pašaizliedzība un ieguldījums, ko viņš ir sniedzis, nekur nepazūd. No otras puses, protams, arī man ir vilšanās, ir dusmas un skumjas par notiekošo.”

Lasiet arī; Aprit septiņi mēneši kopš Kristera Dzintara pazušanas

Dokumentālā sērijas veidotas studijā “Skuba films”. Par režiju rūpējās Sandijs Semjonovs un Matīss Spaile, bet montāžu nodrošināja Jānis Orbidāns. Operatori: Jānis Indriks, Artūrs Liepiņš, Ģirts Straustiņš, Oto Ailts, Jēkabs Vilkārsis un citi.

Saistītās tēmas: Mairis Briedis

youtube icon
Abonēt youtube