Foto: Ilmārs Znotiņš, VPK/Flickr

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ar kundzi Olenu apmeklējis NATO samitu Viļņā kur abi tostarp satikās ar Lietuvas pirmo lēdiju Diānu Nepaiti-Nausēdieni. Zelenskis viņu sveicinājis ar sabučošanos un apskaušanos – Ukrainas pirmās lēdijas reakcija uz to  “uzspridzinājusi” internetu.

Valsts prezidents apskāva Lietuvas pirmo lēdiju un trīs reizes noskūpstīja uz abiem vaigiem. Olenas Zelenskas reakcija pārsteidza interneta lietotājus. Vispirms Ukrainas pirmā lēdija pārsteigta paskatījās uz savu vīru, bet pēc tam noglāstīja viņam muguru. Pēc tam, kad Zelenskis gribēja saņemt viņas roku, viņa atteicās.

Interneta lietotāji joko par “viena skūpsta stāstu” un raksta, ka Olenas Zelenskas reakcija “nogalina”. Pēc komentētāju domām, pirmā lēdija izskatījusies samulsusi un “aizvainota”.

Tāpat komentētāji joko, ka tagad Zelenskis “paliks bez brokastīm”. “Tā ir sajūta, kad 152 miljoni cilvēku baidās no ukraiņu vīrieša, bet vīrietis vienmēr baidās no savas sievietes,” joko kāds Ukrainas interneta lietotājs. Citi viņam piebalso: “brokastis atkal nebūs” un “lai arī Ukrainas prezidents, bet galvenā ir sieviete.”

Pērnā gada beigās Zelenskis medijiem stāstīja par attiecībām ar sievu kara laikā. Intervijas laikā viņš atzīmēja, ka neviens viņam brokastis negatavo. Tajā brīdī viņam blakus atradās pirmā lēdija, kura nespēja slēpt savu pārsteigumu. Pēc tam Zelenskis iesmējās. Pirmās lēdijas reakcija internetā tika apspriesta ilgu laiku. Komentētāji jokoja, ka Zelenska noteikti “nopietni aprunājusies” ar vīru par viņa izteikumu.

Aizvadītajā dienās – 11. un 12. jūlijā – Viļņā norisinājās NATO samits. Gan no Latvijas, gan reģiona, gan NATO, gan globālās drošības perspektīvas samits vērtējams kā pozitīvs. Tas vēlreiz apliecināja sabiedroto gribas un vērtību vienotību, kas padara NATO par vēsturē sekmīgāko un šobrīd spēcīgāko aizsardzības aliansi. Sabiedroto vienprātīgi pieņemtie lēmumi tam ir apliecinājums, uzsver Latvijas Ārlietu ministrijā.

Samitā apstiprināti jaunie detalizētie NATO aizsardzības plāni, pieņemti būtiski lēmumi par alianses aizsardzības spēju stiprināšanu un turpmāko sadarbību ar Ukrainu. Viļņas samits ieies vēsturē ar pilntiesīgu Somijas līdzdalību NATO sabiedrotā statusā. Papildus panākta politiska vienošanās par Zviedrijas drīzu kļūšanu par pilntiesīgu NATO dalībvalsti. Zviedrija visās samita sesijās piedalās uzaicinātās valsts statusā.

Viļņas samits iezīmē virkni konkrētu soļu, lai īstenotu pirms gada Madridē panākto apņemšanos aizsargāt katru NATO teritorijas centimetru no pirmās minūtes. Aizsardzības plāni ievērojami uzlabo alianses spēju atvairīt jebkuru apdraudējumu no jebkuras puses, tai skaitā hibrīdo un kibertelpas apdraudējumu. Jaunais NATO spēku modelis paredz sabiedroto apņēmību ievērojami palielināt ātrās reaģēšanas spēku apjomu un uzlabot to kaujas gatavību. Somijas tūlītēja pilnvērtīga integrācija aizsardzības plānos būtiski uzlabo Baltijas jūras reģiona drošību.

Sabiedrotie ir vienisprātis, ka augsto ambīciju sasniegšanai nepieciešams palielināt investīcijas aizsardzībā. Viļņā panāktā vienošanās paredz, ka turpmāk dalībvalstis aizsardzībā investēs vismaz 2% no sava IKP, no kuriem vismaz 20% – jauna ekipējuma iegādē un attīstībā.

Latvijas investīcijas aizsardzībā jau šobrīd pārsniedz 2% no IKP, un turpmāko dažu gadu laikā sasniegs 3%. Latvijas prioritātes ir pretgaisa, pretraķešu un krasta aizsardzība. Latvija veido jaunu militāro bāzi un poligonu Sēlijā, kā arī turpina attīstīt Ādažu bāzi, lai nodrošinātu piemērotus uzņemšanas apstākļus Latvijā bāzētajiem NATO karavīriem un tehnikai.

Sabiedrotie vēlreiz apliecināja, ka Krievija ir lielākais drauds Eiroatlantiskajai drošībai un pauda vienotu atbalstu Ukrainas nākotnes dalībai NATO. Līderi vienojās par apjomīgu atbalsta pakotni Ukrainai, kas sniegs ieguldījumu tās bruņoto spēku aizsardzības spējās, sadzīves apstākļos un tuvinās Ukrainu NATO standartiem.

Lai stiprinātu NATO un Ukrainas politisko dialogu, sabiedrotie vienojušies par NATO–Ukrainas Padomes izveidi, kas būs nozīmīga platforma savstarpējām konsultācijām un kopēju lēmumu pieņemšanai kā līdzvērtīgiem partneriem. Samita ietvaros notika Padomes inaugurālā sanāksme ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska dalību. Tās laikā NATO līderi pauda nelokāmu atbalstu Ukrainai tās cīņā pret Krievijas agresiju un uzsvēra, ka Ukraina kļūs par NATO dalībvalsti, kad apstākļi to ļaus.

Partneri no Klusā un Indijas okeāna reģiona – Austrālija, Japāna, Jaunzēlande un Korejas Republika – uzsvēra Eiropas un Āzijas drošības saistību un mijiedarbību. Tai skaitā, kopīgi apzinoties izaicinājumus, kurus rada Ķīnas politika un Ķīnas–Krievijas stratēģiskā partnerība.

Partneri sniedz atbalstu Ukrainai, un sabiedrotie ir pārstāvēti Klusā okeāna reģionā.

Lasiet arī: Latvijas Nacionālo teātri turpmāk vadīs bijušais ministrs un Saeimas deputāts

Sabiedrotie un partneri diskutēja arī par praktiskās sadarbības padziļināšanu tādās jomās kā jauno tehnoloģiju attīstība, kiberaizsardzība, cīņa ar hibrīdajiem izaicinājumiem. Tas dod pamatu sadarbībai arī nākotnē.

youtube icon
Abonēt youtube