Foto: Pexels

Aptuveni 42 miljoni cilvēku visā Eiropā – 9,3% ES iedzīvotāju – 2022.gadā nespēja uzturēt mājokli pietiekami siltu, norādīts 19.jūlijā Briselē konferencē par enerģētisko nabadzību.

“Eurostat” dati (2023.gada jūnijs) liecina, ka nedaudz labāka situācija bija 2020. un 2021.gadā, kad enerģētiskā nabadzība skāra attiecīgi 8% un 6,9% iedzīvotāju, taču pēdējos mēnešos vēl nepieredzēts enerģijas cenu pieaugums un Krievijas iebrukums Ukrainā ir radījis grūtākus apstākļus vēl lielākam skaitam cilvēku.

“Šie skaitļi ir šausminoši, un šāda situācija vairs nav pieņemama,” sacīja Transporta, enerģētikas, infrastruktūras un informācijas sabiedrības specializētās nodaļas (TEN) priekšsēdētāja Baiba Miltoviča. “Ir skaidrs, ka līdz šim īstenotie pasākumi nav bijuši efektīvi. Mums ir vajadzīgs jauns kurss, jauna vienošanās, ko balstītu spēcīga politiskā griba, visiem pārvaldības līmeņiem tiecoties vienā un tajā pašā virzienā.”

Lai risinātu enerģētiskās nabadzības problēmu, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja (EESK)  ierosina šādus pasākumus: izveidot inflācijas kontroles mehānismus un reformēt pašreizējo elektroenerģijas tirgu; ierobežot enerģijas patēriņu, izmantojot energotaupības un energoefektivitātes pasākumus, kas pastāvīgi samazinās enerģijas pieprasījumu; vairāk investēt atjaunīgajos energoresursos. Tāpat arī palielināt ēku renovācijas rādītāju, lai uzlabotu mājokļu energoefektivitāti; vietējam līmenim nodrošināt papildu finanšu resursus, racionalizējot ES finansējuma pieejamības procedūras; visos ar enerģētiku saistītajos politikas pasākumos ņemt vērā mobilitātes iespēju trūkuma un enerģētiskās nabadzības problēmu sieviešu vidū.

Lasiet arī: Smiltēns veidojis dizainu Reinika albumam Es skrienu

Galvenais jautājums joprojām ir piekļuve būtiskiem energopakalpojumiem un energoproduktiem. Enerģija ir svarīgs mūsu sabiedrības pamatelements, un pret to nevar izturēties tāpat kā pret citām precēm. “Lēmumu pieņēmējiem būtu jāpievērš uzmanība tam, ka energoapgāde ir sabiedrisks pakalpojums, un gaidāmajai elektroenerģijas tirgus reformai ir jāgarantē, no vienas puses, ilgtspējīga un uzticama piegāde, un, no otras puses, iedzīvotāju tiesības uz enerģiju,” teica EESK pastāvīgās grupas “Enerģētika” priekšsēdētājs Andress Barselo Delgado (Andrés Barceló Delgado).

Saistītās tēmas: ApkureEiropaES

youtube icon
Abonēt youtube