Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija/Flickr

Vietnē ManaBalss vāc parakstus par barjeras paaugstināšanu no pašreizējiem 5% līdz 7% partiju ievēlēšanai Saeimā. Līdz šim iniciatīvu parakstījuši 372 Latvijas iedzīvotāji – lai to iesniegtu izskatīšanai parlamentā, nepieciešami vēl vismaz 9 628 paraksti.

“Vēlos samazināt partiju skaitu Saeimā un mazināt Latvijas parlamenta sašķeltību. Tas atvieglotu arī koalīciju izveidi. Tāpēc aicinu palielināt barjeru partijām ievēlēšanai Saeimā no pašreizējiem 5% uz 7%. Ja par piemēru ņem 14. Saeimas vēlēšanas, tad pašlaik parlamentā būtu tikai četras partijas,” norāda iniciatīvas iesniedzējs Haralds Breikšs.

“Laika gaitā attiecīgi notiktu partiju klāsta korekcija un konsolidācija. Partijas ar vienādiem vai ļoti līdzīgiem uzskatiem apvienotos, lai varētu pārvarēt 7% barjeru. Citas, kas ir pārāk radikālas vai ar pārāk šauru programmu, netiktu ievēlētas nekad un, visticamāk, beigtu savu pastāvēšanu. Tas atvieglotu vēlētāju izvēli – nemulsinātu tos ar pārāk lielu izvēli starp pārāk līdzīgām partijām. Mazākam partiju skaitam nonākot Saeimā, tām būtu vieglāk arī risināt sarunas par koalīcijas izveidi un valdības darba mērķiem,” teikts iniciatīvas pieteikumā.

Lasiet arī: CSP: vīrietis pensijā nodzīvo vidēji 14 gadus

Kā zināmsm jaunajā Saeimā ievēlēti septiņi politiskie spēki – Jaunā vienotība, Zaļo un zemnieku savienība, Apvienotais saraksts, Nacionālā apvienība, Stabilitātei!, Latvija pirmajā vietā un Progresīvie.

Saistītās tēmas: 5% barjeraManaBalssPartijasSaeimas vēlēšanas

youtube icon
Abonēt youtube