Foto: Latvijas armija/Flickr

Jaunas poļu armijas vienības tiek veidotas speciāli tā dēvētā Suvalku koridora aizsardzības stiprināšanai, šādi reaģējot uz Maskavas izteiktajiem draudiem Polijai.

Par pirmās šādas vienības – sapieru bataljona – izveidi paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks. “Mēs rūpējamies par austrumu flanga drošību! Augustā tiks izveidots sapieru bataljons. Šī ir vēl viena mūsu militārā vienība, kuru esam uzbūvējuši no nulles, un es apliecinu, ka tā nebūs pēdējā. Drīzumā informēšu par jaunām investīcijām [drošībā],” viņš rakstīja sociālajā tīklā “Twitter”.

Kā informē Polijas Aizsardzības ministrija, bataljona galvenais uzdevums būs nostiprināt sienu gar Baltkrievijas robežu un Suvalku koridoru, ziņo Unian.

Valsts robežas kontūras īpatnības veido samērā šauru Polijas teritorijas joslu, kas iespiedusies starp Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabalu un Baltkrieviju. Tā kā Suvalku koridors ir tikai aptuveni 100 km plats, to var viegli “pārgriezt” ar Kaļiņingradas un Baltkrievijas karaspēka pretuzbrukumiem. Šajā gadījumā Baltijas valstīm tiek pilnībā atņemtas sauszemes komunikācijas ar Poliju un NATO valstīm kopumā, nonākot pilnīgā Krievijas un Baltkrievijas skaitliski pārākā karaspēka ielenkumā.

Jūlija vidū, uz ziņu fona par tūkstošiem “Vagner” grupējuma algotņu ierašanos Baltkrievijā, Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs Andrejs Kartapolovs publiski paziņoja, ka viņu uzdevums varētu būt mēģinājums pārgriezt Suvalku koridoru. “Skaidrs, ka “Vagner” devās uz Baltkrieviju apmācīt tur esošos bruņotos spēkus, bet patiesībā ne tikai tāpēc. Ir tāds Suvalku koridors. Un šis koridors, ja nu kas notiek, mums ir ļoti vajadzīgs. (…) Lieta tāda, ka ir gatava trieciendūre, kura šo nelaimīgo koridoru sagrābs dažu stundu laikā,” sacīja Kartapolovs.

Tikmēr militārais eksperts Romāns Svitans norāda, ka “Vagner” biedru skaits Baltkrievijā nekādus draudus Polijai nerada. Šādu uzskatu viņš paudis, komentējot Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko izteikumu tiekoties ar diktatoru Vladimiru Putinu, kurā teikts, ka viņš it kā savaldot “vagneriešus”, kuri “steidzas uz Poliju”, Eksperts to nodēvēja par “Lukašenko mēģinājumu nobiedēt poļu ezi ar savu pliko dibenu”, ziņo Unian.

“Šo “vagneriešu” tur ir vairāki tūkstoši. Polijas armija – simtiem tūkstošu līdz zobiem bruņotu NATO karavīru, turklāt ar visu NATO ieroču spektru. Tas attiecas arī uz Baltijas valstīm. Tas ir mēģinājums pašiem sevi nomierināt, kas vairāk izskatās pēc histērijas. Viņi saprot, ka neko nevar izdarīt. Kādi “vagnerieši” pret simtiem tūkstošu cilvēku?” retoriski jautā eksperts.

Pēc Svitana domām, tiklīdz “vagnerieši” sāks virzīties NATO valstu virzienā, piemēram, uz Poliju vai Baltijas valstīm, “Baltkrievija vienas dienas laikā kļūs par NATO un Eiropas Savienības sastāvdaļu, kā arī tiks attīrīta no Lukašenko režīma”.

“Nu, nolēma pabiedēt. Viņi izskatās smieklīgi, šie divi klauni,” rezumēja eksperts, ar to domājot Lukašenko un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Kā zināms, Putins nesen savā runā pieminējis Poliju, uzsverot, ka savas teritorijas tā ieguvusi kā Josifa Staļina dāvanu, un tas tikšot poļiem atgādināts.  “Tieši pateicoties Padomju Savienībai, pateicoties [Josifa] Staļina pozīcijai, Polija ieguva ievērojamas teritorijas Rietumos,” norāda Krievijas prezidents Vladimirs Putins, solot poļiem par to atgādināt. ‘Vācijas zemes. Tieši tā – mūsdienu Polijas rietumu teritorijas ir Staļina dāvana poļiem.  Mūsu draugi Varšavā ir piemirsuši par to, mēs viņiem atgādināsim.”  izteicies Putins.

youtube icon
Abonēt youtube