Foto: Pexels

Partijas “Jaunā Vienotība”  Saeimas deputāti sagatavojuši grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz lielākus sodus par ātruma pārsniegšanu. Grozījumi attiecas uz būtiskiem pārkāpumiem, kad autovadītājs pārsniedzis atļauto ātrumu par vairāk nekā 60 km/h.

“Balstoties uz Ceļu satiksmes drošības padomes publiskoto informāciju, katru gadu vairāk nekā 500 šoferu sauc pie atbildības par ātruma pārsniegšanu par 60 un vairāk kilometriem stundā. Katra pārgalvīgā rīcība uz ceļa rada riskus ne tikai pašam autovadītājam, bet arī apkārtējai sabiedrībai. No šī gada sākuma līdz 23.jūlijam ceļu satiksmes negadījumos Latvijā reģistrēti 72 bojāgājušie, bet vēl gandrīz divi simti smagi ievainoti. Šie traģiskie notikumi atstājuši neizdzēšanu ietekmi un traumu uz simtiem ģimeņu. Diemžēl esošie naudas sodi preventīvu efektu nenodrošina. Tas nozīmē, ka nepieciešams pārskatīt pašreizējo kārtību. Mūsu priekšlikums – palielināt naudas soda apmērus un laiku, uz kuru persona zaudē tiesības vadīt transportlīdzekļus,” likumprojekta nozīmi pamato Saeimas Juridiskās komisijas un Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Saskaņā ar iesniegto likumprojektu par ātruma pārsniegšanu no 61 līdz 70 km/h piemērotu naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 720 līdz 960 eiro esošo 240 līdz 460 eiro vietā un atņemtu transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 12 esošo sešu mēnešu vietā.

Savukārt par tik būtiska ātruma pārsniegšanu apdzīvotā vietā sods pieaugtu no 360 līdz 460 eiro uz 1 040 līdz 1 400 eiro un tiktu atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz 24 esošo 12 mēnešu vietā. Gadījumā, ja ātrums pārsniegts par vairāk nekā 70 km/h, neatkarīgi no pārkāpuma izdarīšanas vietas un no transportlīdzekļa veida grozījumi paredzētu sodu 2 000 eiro apmērā un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu un 36 mēnešiem.

“Grozījumu mērķis ir sodīt par apzinātu bezatbildīgu un ļaunprātīgu rīcību uz autoceļiem, kad būtiski tiek pārkāpts noteiktais braukšanas ātrums. Šāda nihlistiska uzvedība apdraud visu satiksmes dalībnieku veselību un dzīvību. Valsts policijas publiskotā informācija atklāj satraucošu tendenci, ka esošais sodu apmērs neattur lielu autovadītāju daļu no regulāras, rupjas atļautā braukšanas ātruma ierobežojumu pārkāpšanas, jo tie, kas kādreiz jau pārkāpuši noteikumus, bezatbildīgi rīkojas atkārtoti,” apgalvo Saeimas frakcijas “Jaunā Vienotība” priekšsēdētāja vietniece Agnese Krasta.

Lasiet arī: Bāliņš par attiecībām ar Kristapu Strūbergu: Bez iemesla lietas nenotiek

Saeimas deputāti sagatavotos Ceļu satiksmes likuma grozījumus iesnieguši Saeimā.

Saistītās tēmas: ātruma pārsniegšanaJaunā Vienotība

youtube icon
Abonēt youtube