Foto: Pexels

Ko darīt, ja četrpadsmitgadīga meitene aizmūk no mājām, nedēļu uzturas pie 27 gadus veca vīrieša un apgalvo, ka viņa šo puisi mīl? Nokaunināt un ielikt kaktā? Saukt talkā psihologus? Aizliegt lietot mobilo tālruni, internetu un atstāt bez kabatas naudas? Nelīdzēs. Visu aizsegs rozā brilles un vēlme apliecināt savu piederību  pieaugušo pasaulei. Cits jautājums, ar kuru galu domāja (ja vispār domāja) 27-gadīgais vīrietis un vai par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess?

Publikācijām par četrpadsmitgadīgās meitenes izsludināšanu meklēšanā ir pievienota arī viņas fotogrāfija, no kuras uz lasītāju raugās pusaudze, nevis jauna sieviete. Tādēļ būtiskāks par meitenes klaiņošanas epizodēm (bezvēsts prombūtnē viņa bijusi jau četras reizes!) šķiet meitenes tēva medijiem teiktais, ka arī iepriekšējās pazušanas reizēs pusaudze uzturējusies pie 27 gadus vecā vīrieša.

Protams, var pieņemt, ka viņi runājuši par vēsturi, ģeogrāfiju, risinājuši matemātikas uzdevumus vai spēlējuši šahu. Tomēr gribētos zināt, vai policija ir attiecīgi reaģējusi uz šo informāciju un iztaujājusi arī pašu vīrieti? Ja nepilnus piecpadsmit gadus veca meitene redz tikai romantiskas attiecības un jūtas glaimota par 13 gadus vecāka kavaliera pievērsto uzmanību, tad vīrietim vajadzētu saprast, ka tuvas attiecības ar nepilngadīgo pārkāpj likuma robežu. Meitenes tēvs medijiem paudis:  “Izmeklētājs ar viņu [meiteni] stingri parunāja un sacīja, ka tas ir pēdējais brīdinājums. Nu, labi, paskatīsimies.” Tomēr stingra parunāšana vairāk būtu vajadzīga ar pilngadību jau sen sasniegušo vīrieti. Vai tiešām jāatgādina, ka nepilngadīgu, sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušu jauniešu iesaistīšana intīmās attiecībās, ja to izdarījusi pilngadīga persona, ir krimināli sodāms noziegums? Tas  noteikts Krimināllikuma 161.pantā (Seksuāla rakstura darbības ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu) un 162.1 pantā (Pamudināšana iesaistīties seksuālās darbībās).

Diemžēl rodas iespaids, ka Latvijā uz šādām lietām, ja vien nepilngadīgais nav izvarots, ar varu piespiests stāties seksuālās attiecībās, utml, neskatās pārāk nopietni. Pusaudžu sekss kaut kā līgani pārgājis pašsaprotamo lietu kategorijā un galvenais satraukums ir par pareizu kontracepciju. Jau esam nonākuši tik tālu, ka divu sešpadsmitgadnieku kopdzīve viena vai otra jaunieša vecāku mājās vairs netiek uzskatīta par neko ārkārtēju, galvenais, lai bērniem nedzimst bērni.

Attiecībā uz seksuāla rakstura darbībām nepilngadīgo starpā, pērn pēc centra “Dardedze” pasūtījuma SKDS veica pētījumu “Attiecības ģimenē un pieredze saistībā ar kaitējošu seksuālu uzvedību bērnu vidū”. Ar pētījumu iespējams iepazīties centra “Dardzedze” mājaslapā, taču minētā gadījuma kontekstā interesantas ir atbildes uz jautājumu, vai seksuāla rakstura darbības līdz 16 gadu sasniegšanai notikušas ar paša pusaudža piekrišanu. 41% respondentu norāda, ka piekrita, bet tolaik nesaprata to nozīmi; 34% apgalvo, ka tas notika labprātīgi; 17% atzīmē, ka piekrita, bet, kad tas kļuva mulsinoši, nespēja to pārtraukt; 15% norāda, ka bija spiesti piekrist manipulēšanas, iebiedēšanas vai draudu dēļ̧; 14% respondentu atzinuši, ka seksuāla rakstura darbības notika ar fiziska spēka pielietošanu, vardarbīgi. Lai arī minētajā pētījumā runāts par seksuāla rakstura darbībām starp pusaudžiem, zināmus secinājums var izdarīt arī attiecībā uz šāda veida attiecībām starp pusaudžiem un pilngadīgām personām.

Pēc visa spriežot, šajā stāstā minētā meitene ietilpst tajā kategorijā, kura saka  – viss notika labprātīgi. Tomēr atklāts paliek jautājums, vai nepilngadīgās pusaudzes un par viņu 13 gadus vecākā vīrieša attiecību stāsts tā arī paliks tikai kā vētra ūdensglāzē, vai arī Valsts policija šī gadījuma izmeklēšanai pievērsīsies ar visu nopietnību. Var jau būt, ka mūsdienu pastiprinātas seksualitātes caurstrāvotājā laikmetā tas kādam liksies pupu mizas, jo viss, kas notika (ja notika), bija labprātīgi, tomēr pusaudzes un pieauguša vīrieša šāda veida attiecības nav akceptējamas arī seksuālā liberālisma laikmetā.

Lasiet arī: Bāliņš par attiecībām ar Kristapu Strūbergu: Bez iemesla lietas nenotiek

Saistītās tēmas: Valsts Policija

youtube icon
Abonēt youtube