Foto: Pexels

Lai gan līdz mēneša beigām vēl ir laiks, zinātnieki jau pauduši pārliecību, ka šis jūlijs kļūs par karstāko pasaules meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Daži eksperti pat uzskata, ka šā gada jūlijs kopumā kļūs par karstāko mēnesi uz Zemes pēdējo 120 tūkstošu gadu laikā, ziņo BBC. Pēc viņu teiktā, pat tad, ja mēneša pēdējās dienas nebūs karstas, tas netraucēs pārspēt 2019. gadā reģistrēto mēneša vidējās temperatūras rekordu.

Pēc zinātnieku aplēsēm, vidējā temperatūra uz Zemes no 1. līdz 23. jūlijam bija 16,9 grādi pēc Celsija, bet 2019. gada jūlijā tā bija 16,6 grādi.

Zīmīgi, ka 6. jūlijs bijusi karstākā diena planētas novērojumu vēsturē, kad, pēc ES klimata dienesta “Copernicus” datiem, pasaulē tika uzstādīti 23 gaisa temperatūras rekordi.

ES klimata dienesta “Copernicus” direktors Karlo Buontempo uzsver, ka jau tagad ir skaidrs, ka “mēnesis kopumā kļūs par siltāko vēsturē”, ziņo Politico. “Tik karstu pasauli mūsdienu vēsturē neesam pieredzējuši,” viņš pauda.

Profesors Karstens Hausteins no Leipcigas Universitātes ir aprēķinājis, ka šī gada jūlijs būs par 1,3 līdz 1,7 grādiem siltāks nekā vidēji jūlijs pirms siltumnīcas efekta laikmeta.

Zinātnieki atzīmē, ka pēdējo reizi klimats uz planētas bijis tik karsts pirms aptuveni 120 tūkstošiem gadu, kad Pasaules okeāna līmenis bija par astoņiem metriem augstāks nekā šobrīd, bet Eiropas ziemeļos dzīvoja nīlzirgi.

“Karstuma vilnis, kas skāris miljoniem cilvēku, ir reālu klimata pārmaiņu izpausme un mājiens par to, kas mūs sagaida,” komentē Pasaules Meteoroloģijas organizācijas ģenerālsekretārs Petteri Tālass.

Lasiet arī: No policijas auto izbēgušais vīrietis notverts Rīgas centrā

Jau gada sākumā klimatologi brīdinājuši, ka šis gads draud kļūt par karstāko pasaules novērojumu vēsturē, un līdz vasaras sākumam kļuva skaidrs, ka viņu prognoze piepildīsies.

Saistītās tēmas: jūlijskarstuma rekordi

youtube icon
Abonēt youtube