Antons Babuškins. Publicitātes foto

Kaut arī valsts apmaksāta vakcīna pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) tiek nodrošināta tikai pusaudžiem, tā darbosies visās vecuma grupās abiem dzimumiem, skaidro operējošais ginekologs un dzemdību speciālists Antons Babuškins.

Viņš uzsver, ka īpaši vakcināciju pret CPV iesaka sievietēm, kurām jau ir bijis dzemdes kakla priekšveža stāvoklis, jo šī infekcija var izraisīt tā atkārtošanos.

Kāpēc vispār nepieciešama vakcinācija pret CPV? Un kāds ir ieguvums, ka no pagājušā gada ar valsts atbalstu pret šo vīrusu vakcinē arī zēnus?

Pirmkārt, tas ir ļoti svarīgi meitenēm, lai novērstu vai mazinātu risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi. Sievietēm reproduktīvajā vecumā dzemdes kakla vēzis Latvijā ir otrs izplatītākais vēža veids pēc krūts vēža. Un mirstības no dzemdes kakla vēža rādītāji visaugstākie ir tieši Latvijā, sasniedzot 50,9% gadā. Turklāt cilvēka papilomas vīrusam ir ļoti daudz paveidu jeb štammu kā tādu, un tas var izraisīt ne tikai dzemdes kakla vēzi, bet arī anālā kanāla vēzi, mutes dobuma vēzi un citus vēža veidus. Otrkārt, vīriešiem CPV var izraisīt arī dzimumlocekļa galviņas vēzi, vēl vairākus vēža veidus, tāpēc arī puišiem tas ir svarīgi. Tā kā šis vīruss izplatās dzimumkontaktā, svarīgi ir divi cilvēki, tāpēc puiši var būt gan paši apdraudēti, gan var apdraudēt meitenes. Līdz ar to, ja vīrietis ir pasargāts, tad sieviete ir vēl labāk pasargāta, un, pasargājot abus dzimumus, mēs iegūstam daudz labāku rezultātu, mazinot vēža izplatību. Vakcinēšanās pret CPV ir ieteicama gan sevis dēļ, gan arī partnera vai partneres dēļ.

Tā kā puišiem vakcīna pret CPV tagad ir apmaksāta, noteikti būtu lietderīgi par to sniegt plašāku informāciju skolās. Tāpat ir jāatceras, ka dzimumkontakta ceļā arī prezervatīvs (kaut tomēr samazina iespēju to dabūt) nepasargā no CPV infekcijas. Turklāt puišiem, vīriešiem ir ieradums neiet pie ārsta, kamēr kaut kas pavisam traki nesāp. It īpaši intīmos jautājumos.

Un tātad dzemdes kakla vēzis jau nav vienīgais, no kā paglābj šī vakcīna?

Jā, CPV var izraisīt ne tikai dzemdes kakla vēzi, bet arī anālās atveres vēzi, dzimumlocekļa galviņas vēzi, mutes dobuma vēzi un citus paveidus. Tas ir risks visur, kur ir līdzīgas gļotādas, kur cilvēka papilomas vīruss iedzīvojas. Tāpēc ir iespējami vairāki vēža veidi, kas draud, ja cilvēks inficējas ar CPV. Taču citas onkoloģiskās saslimšanas ir izplatītas retāk nekā dzemdes kakla vēzis, tāpēc par to runājam biežāk. Un, kā jau minēju, Latvijā ir augsta mirstība no dzemdes kakla vēža. Tas ir ļoti skumji, ņemot vērā, ka faktiski dzemdes kakla vēzis mūsdienās ir slimība, ko sievietei ne tikai varētu izārstēt, bet arī ko varētu novērst.

Cik reāls ir starptautiskais sauklis, ka dzemdes kakla vēzi var izskaust kā tādu, ja notiek vakcinācija pret CPV un ja regulāri veic skrīningu?

Tiešām tāds ir lielais mērķis. Protams, tas ir ļoti vērienīgs mērķis, bet teorētiski – jā, ja visas sievietes ir vakcinētas pret CPV, ja puiši ir vakcinēti, ja nenotiek kādas jaunas īpašas mutācijas, tad mēs varētu ļoti krasi samazināt šo dzemdes kakla vēža izplatību, to novēršot. Un kopā ar skrīningu dzemdes kakla vēzi varētu izskaust kā sabiedrības veselības problēmu. Savā ziņā tā ir lieliska iespēja, ka ir vakcīna pret vēzi, ja šo vēzi izraisa vīruss.

Kā ir ar pieaugušajiem, kuriem ir jāmaksā pašiem, atšķirībā no valsts nodrošinātās vakcinācijas pusaudžiem? Vai pēc pusaudžu vecuma ir svarīgi vakcinēties pret CPV?

Protams, tam ir jēga, un īpaši – jaunām sievietēm, kuras nepaspēja tad, kad valsts sāka apmaksāt šīs vakcīnas. Vai arī ja sievietes nepaguva vakcinēties valsts nodrošinātajā vecumā. Protams, arī viņām ir jēga vakcinēties, jo kaut arī efektivitāte varētu būt nedaudz mazāka, tā tomēr jebkurā variantā ir lielāka nekā bez vakcinācijas. Tā tas ir attiecībā uz dzemdes kakla vēzi. Noteikti ir jēga! Turklāt mēs to pat īpaši ieteicam tām sievietēm, kuras ir izgājušas ārstēšanu saistībā ar priekšvēža saslimšanām, kad viņām jau bija kaut kādas izmaiņas. Viņām mēs noteikti rekomendējam vakcināciju pret CPV, lai viņas būtu pasargātas no jaunas infekcijas un jauna vēža riska. CPV apdraud jebkurā vecumā. Pirms kāda laika dakterei Olgai Plisko bija ļoti laba lekcija, kurā viņa runāja tieši par vakcināciju sievietēm, kuras jau dzīvo dzimumdzīvi, un par sievietēm pēc ārstēšanas. Un tur efektivitāte nebija daudz mazāka kā sievietēm, kas ir vakcinētas pusaudžu vecumā.

Kā ir ar pašu pacientu attieksmi?

Es varētu teikt, ka patlaban meitenes ir diezgan gudras, tāpat jaunākām arī vecāki. Un arī 18 – 20 gadu jaunas meitenes pašas nāk un interesējas… Kaut arī viņām nav vairs iespēju dabūt valsts apmaksātu vakcīnu pret CPV, viņas tik un tā interesējas, iet un vakcinējas uz pašu rēķina, ja to nav paspējušas kādu iemeslu dēļ izdarīt valsts nodrošinātajā vecumā. Lūk, šis man šķiet tāds ļoti pozitīvs moments Latvijā. Protams, tam palīdz arī kampaņas un vairāk informācijas.

Lasiet arī: Leonardo Di Kaprio Santabarbarā un citi bērni, kuri izauguši TV skatītāju acu priekšā

youtube icon
Abonēt youtube