Foto: Anna Shvets/Pexels

Par acu krēmiem nereti sākam domāt vien tad, kad parādās jau pirmās pazīmes, ka nepieciešama papildu kopšana, piemēram, tumši loki, tūska vai mīmikas smalkās līnijas.

Euroaptieka farmaceite Zane Melberga skaidro, ka acu krēmu vajadzētu izvēlēties tikpat rūpīgi un lietot vienlīdz atbildīgi kā sejas krēmu, jo to tekstūra un sastāvs ir īpaši pielāgots maigajai ādai ap acīm. Kādi acu krēmi ir pieejami un kādos gadījumos tos izmantot, plašāk skaidro farmaceite.

Anti-aging acu krēmi – cīņai ar novecošanās pazīmēm

Vispamanāmākās pirmās pazīmes, kas liecina, ka būtu nepieciešams sākt lietot pretnovecošanās acu krēmu, ir mīmikas grumbiņas ap acīm jeb tā saucamās “vārnu kājiņas”. Ļoti bieži pretnovecošanās jeb anti-aging acu krēma lietošana sakrīt arī ar menopauzes iestāšanos, jo hormonu izmaiņu rezultātā āda var sākt straujāk novecot un zaudēt elastību.

Šiem krēmiem aktīvajā sastāvā lielākoties ir niacinamīds jeb B3 vitamīna paveids, kā arī hialuronskābe, kas palīdz samazināt grumbiņas un sejas smalkās līnijas.

Melberga vērš uzmanību, ka pretnovecošanās acu krēmus nevajadzētu sākt lietot cilvēkiem, kas ir jaunāki par 25 gadiem, jo šiem krēmiem ir stipra iedarbība, kas, nepiemēroti lietojot, var radīt negatīvu ietekmi uz ādu. Tā vietā vēlams piemeklēt sejas ādai un vecumam atbilstošu acu krēmu.

Pareiza lietošana: lai anti-aging acu krēms iedarbotos vēl labāk, to vēlams uzklāt uz rūpīgi attīrītas ādas pirms nakts miega, jo tad tam būs pietiekami ilgs laiks, lai iedarbotos. Uzklājot acu krēmu no rīta, kad drīz vien pēc tam tiek uzklāta arī dekoratīvā kosmētika, acu krēms zaudē savu iedarbības ilgumu un neiesūcas ādā tik efektīvi, tādējādi arī mazinot efektivitāti.

Farmaceites padoms: iegādājoties pretnovecošanās acu krēmu, ir vērts pievērst uzmanību lietošanas instrukcijai, jo ļoti bieži tieši pretnovecošanās acu krēmiem ir norādīts, ka tie ir paredzēti lietošanai arī lūpu zonas smalko līniju izlīdzināšanai.

Mitrinošie acu krēmi – sausai ādai

Gadījumā, ja ikdienā ādu ap acīm prasās mitrināt, jo tā šķiet sausa, visticamāk, ka nepieciešams piemeklēt tieši mitrinošo acu krēmu.

To sastāvā visbiežāk būs hialuronskābe un glicerīns, kas aktīvi rūpēsies par ādas mitrināšanu.

Šie krēmi pārsvarā ir droši lietošanā cilvēkiem, kas ir jaunāki par 25 gadiem, tāpēc mitrinošs acu krēms arī varētu būt pirmais, ko iegādāties, uzsākot rūpes par ādu ap acīm.

Pareiza lietošana: mitrinošu acu krēmu vēlams uzklāt gan no rīta, gan vakarā, lai tas paspēj gan labi uzsūkties ādā, gan mitrināt to pirms dekoratīvās kosmētikas uzklāšanas vai vienkārši pasargāt no vides ietekmes dienas laikā.

Farmaceites padoms: acu krēmi rūpējas par sejas vismaigāko zonu, tāpēc ir ļoti vēlams, lai tie ir vieglas tekstūras, attiecīgi ieteicams acu zonas līdzekli izvēlēties fluīda vai seruma formātā.

Izgaismojošie acu krēmi – tumšiem pleķiem

Acu krēms, kas rada izgaismojošu efektu ādai ap acīm, visbiežāk nepieciešams tad, ja acu zona izskatās tumša, iespējams, ir parādījušies arī tumši pleķi. Šajos acu krēmos bieži vien ir retinols, antioksidanti un kofeīns. Šīs aktīvās sastāvdaļas tieši acu zonas kopjošajos līdzekļos palīdz mazināt zilos un brūnos lokus zem acīm, kā arī izgaismo ādu, lai novērstu nogurušu izskatu. Nereti šāda tipa acu krēmiem arī ir metāla aplikators, kas pie viena arī patīkami atvēsina ādu, kad krēms tiek uzklāts.

Pareiza lietošana: izgaismojošo acu krēmu var droši lietot gan no rīta gan vakarā, bet jo īpaši vēlams to uzklāt tieši no rīta, ļaujot tam iedarboties, lai radītu tūlītēju efektu – izgaismotu tumšākās zonas.

Farmaceites padoms: jaunus acu krēmus, tāpat kā sejas krēmus, pirms lietošanas ir ieteicams izmēģināt uz maza ādas pleķīša, piemēram, uz zoda līnijas, lai pārliecinātos, vai neparādās alerģiska reakcija. Ja, uzklājot uz ādas, parādās nieze, apsārtums vai citas nepatīkamas sajūtas, krēms tūlīt pat rūpīgi jānoskalo un jāpārtrauc lietošana. Tāpat arī acu zonā ļoti ieteicams izvairīties no stipri smaržojošiem krēmiem, jo tie var izraisīt alerģisku reakciju vai iekaisumu, ja tas iekļūst arī acī.

Acu krēmi pret tūsku un “maisiņiem” zem acīm

Uzskatāmākais simptoms, kas norādīs uz to, ka ir vērts piemeklēt acu krēmu pret tūsku, ir vai nu no rīta, vai pat visas dienas garumā aizpampusi acu zona jeb “maisiņi” zem acīm. Šo krēmu sastāvā visbiežāk būs atrodams kofeīns, kas mazinās pampumu un tūsku.

Pareiza lietošana: acu krēmu pret tūsku vissvarīgāk ir lietot vakarā, lai tas nakts laikā paspēj iedarboties un mazināt pampumu.

No rīta, lai tūlītēji mazinātu pampumu, ap acu zonu var uzlikt vēsu kompresi vai gurķu šķēlītes.

Farmaceites padoms: lai novērstu izteikti aizpampušas acis no rīta, ir vērts pievērst uzmanību paradumiem vakarā – iespējams, tieši pirms gulētiešanas ir izdzerts ūdens, kas veicina pampumu no rīta, tāpēc būtu ieteicams nedzert un neēst vismaz 2 stundas pirms miega. Tāpat arī vērts aizdomāties un pārliecināties, vai nav uzsākta kāda nepiemērota diēta, kas nogurdina un rada nogurušo izskatu, vai stresa līmenis ikdienā nav kļuvis ļoti augsts, kā arī, vai ķermenī ir pietiekams dzelzs daudzums. Tomēr, ja pampums un “pelēkais” izskats ir ilgstošs un ļoti uzkrītošs, ir jāvēršas pie ārsta, lai pārliecinātos, vai nav nopietnākas saslimšanas, piemēram, problēmas ar aknām.

Serumu vai fluīdu?

Ņemot vērā, ka acu zonai nepieciešams vieglas tekstūras līdzeklis, lai tas labāk uzsūktos ādā, ieteicams izvēlēties serumu vai fluīdu. Būtiskākā atšķirība starp abiem ir tāda, ka serumā ir procentuāli lielāka aktīvo vielu koncentrācija, kāda tā nebūtu iespējama ne krēmos, ne acu maskās. Šī iemesla dēļ serums sniedz ātrāku iedarbību un rezultātu, tomēr serumi nesatur ikdienas ādas kopšanas līdzekļos nepieciešamo saules aizsardzību jeb SPF, līdz ar to, tas jāuzklāj papildus.

Fluīds savukārt ir veidots uz ūdens bāzes, tam ir gēlveida konsistence un tas visbiežāk ir paredzēts taukainai vai kombinētai ādai. Fluīdi ir īpaši piemēroti gada siltajai un saulainajai sezonai – tie neaizsprosto poras, jo to sastāvā praktiski nav eļļas molekulu. Izvēloties līdzekli ādai ap acu zonu, ir ieteicams konsultēties ar dermatologu vai farmaceitu, lai atrastu tieši jūsu ādai piemērotāko līdzekli.

Kā pareizi uzklāt acu ādas kopšanai paredzētos līdzekļus?

Euroaptieka farmaceite Zane Melberga atgādina, ka, lietojot līdzekli ādai ap acīm, ir svarīgi to uzklāt maigi, ar punktveida kustībām. Arī virziens, kā tas tiek uzklāts, ir svarīgs – augšējā plakstiņa nekustīgajā daļā krēms jāklāj no acs ārējā kaktiņa virzienā uz iekšējo kaktiņu, bet pa apakšējo plakstiņu – pretējā virzienā.

Tautas metodes acu zonas aprūpei

Papildu acu krēmu lietošanai, ir vērts pamēģināt arī “tautas metodes”, lai parūpētos par ādu ap acīm. Piemēram, melnās tējas kompreses “pamodinās” ādu ap acīm un iedarbosies līdzīgi kā kofeīns, savukārt kumelīšu tējas kompreses ādu nomierinās. Svarīgi atcerēties, ka šīs kompreses jālieto atdzisušas, nevis karstas, lai izvairītos no jutīgās zonas traumēšanas.

Lasiet arī: Latvijas iedzīvotāji pārāk aizraujas ar pašārstēšanos

Saistītās tēmas: krunciņaspretnovecošanās kremisievietesskaistums

youtube icon
Abonēt youtube