Vladimirs Putins. Foto: Instagram @russian_kremlin

Apspriežot algotņu grupējuma “Vagner” īpašnieka Jevgeņija Prigožina un pārējo lidmašīnas katastrofā bojā gājušo vagneriešu bēres, Krievijas prezidents Vladimirs Putins drūmi pajokojis, ka laiks padomāt, kur viņš pats drīzumā tiks apglabāts. Un, neskatoties uz sarunu biedru aktīvo noliegumu un mierinājuma vārdiem par vēl daudziem dzīves gadiem, Putinu ārstējošie ārsti saka, ka «fināls ir tuvu», vēsta “Telegram” kanāls “Generall SVR”.

“Generall SVR” ir viens no noslēpumainākajiem “Telegram” kanāliem Krievijā, kas regulāri publicē informāciju par Putinu un viņam tuvāko cilvēku loku. Minētais kanāls arī izplatījis informāciju par Putina nedziedināmajām slimībām. Tiek uzskatīts, ka tas pieder bijušajam Ārējās izlūkošanas dienesta ģenerālim.

Pēdējā laikā Putins reti kad personīgi piedalās oficiālos pasākumos, turklāt prezidenta sagatavošana tiem – mazgāšana, ķemmēšana, grimēšana, ģērbšanās un apavu uzvilkšana – sāk aizņemt arvien vairāk laika. Vienam no pēdējiem pasākumiem prezidents tika gatavots vairāk nekā trīs stundas. Prezidents jūtas slikti, zāles palīdz tikai nedaudz un visu sagatavošanās procedūru laikā viņam nepieciešams ik pa laikam atpūsties. Vairāk nekā trīs stundu pūliņu rezultātā “gurķītis” (kā apkalpotājs nesen ņirgājoties nosauca valsts vadītāju) ir vairāk vai mazāk gatavs sapulcei, ziņo kanāls.

Tomēr, neskatoties uz visiem pūliņiem, prezidents jūtas noguris, pasākumu laikā gandrīz visu laiku klusē un nepiedalās izvirzīto jautājumu apspriešanā.

“Nedēļas nogalē prezidents tikās ar militārā bloka vadības pārstāvjiem un vairākas reizes konsultējās ar varas bloka vadības pārstāvjiem, izmantojot videosaziņu. Sazinoties ar militārpersonām, Putins tika informēts par situāciju frontē, uzzinot, ka Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums ir iestrēdzis un nav par ko uztraukties. Prezidents pēc ziņojuma noklausīšanās uzdeva tikai vienu, šķietami, retorisku jautājumu: “Kāpēc, pie velna, jūs *** man smadzenes?” Nesaņēmis saprotamu atbildi, sēdi slēdza. Varas bloka vadības pārstāvji apspriedās ar prezidentu arī par tēmu “”Vagner” vadības bēres”. Taču svētdienas vakarā Putins nedeva piekrišanu neviena no piedāvāto variantu īstenošanai, atstājot lēmumu pieņemšanu Krievijas Federācijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa ziņā. Prezidents drūmi pajokoja, ka laiks padomāt, kur viņš pats drīzumā tiks apglabāts. Un, neskatoties uz sarunu biedru aktīvo noliegumu un mierinājuma vārdiem par vēl daudziem dzīves gadiem, Putinu ārstējošie ārsti saka, ka fināls ir tuvu,” vēsta “Telegram” kanāls “Generall SVR”.

Prezidents jūtas “pārguris” no konsultācijām par to, kur, kad un kā apglabāt “Vagner” vadību. Putins, neskatoties uz visiem mēģinājumiem iesaistīt viņu šīs tēmas apspriešanā, kategoriski atteicās pieņemt jebkādus lēmumus.

Galvenā problēma bēru saistībā ne tik daudz Putinam, cik varas bloka vadības pārstāvjiem ir, kā nepieļaut krāšņas bēres ar liela cilvēku pūļa piedalīšanos. Varas bloka vadība uzskata, ka, ja netiks veikti nepieciešamie pasākumi, uz bērēm Sanktpēterburgā var pulcēties līdz pat piecdesmit tūkstošiem cilvēku, un bēru gājiens var izvērsties spontānā akcijā pret valsts vadību. Putins piekrita visiem drošības spēku argumentiem un arī pauda nopietnas bažas par iespējamiem riskiem bērēs, taču atteicās ne tikai pieņemt vai apstiprināt lēmumus, bet arī praktiski nepiedalījās to apspriešanā.  Prezidenta atteikšanās pieņemt vai apstiprināt svarīgus lēmumus padara viņu ne tikai nevajadzīgu, bet pat lieku varas vertikālē, raksta minētais avots.

 Iepriekš šis “Telegram” kanāls ziņoja, ka aviokatastrofa Tveras apgabalā Krievijā, nogalinot algotņu grupējuma “Vagner” līderus Jevgeņiju Prigožinu un Dmitriju Utkinu, pieliek punktu sacelšanās mēģinājumam un paša grupējuma pastāvēšanai. Prigožina un “Vagner” vadības iznīcināšanas operācija izstrādāta Krievijas Federācijas Drošības padomes sekretāra Nikolaja Patruševa vadībā.

“Prigožina un Utkina iznīcināšana ir šīs operācijas galvenais, bet ne pēdējais posms, saskaņā ar plānu ir jāiznīcina visi “Vagner” komandieri, kuri atbalstīja sacelšanos. Prezidents [Vladimirs Putins] tika informēts par plāniem, un deva atļauju to īstenošanai. Putins pēdējā laikā praktiski nav piedalījies valsts dzīvē, un pat bez viņa piekrišanas operācija būtu veikta. Prezidents mirst, un Nikolaja Patruševa vadītā varas bloka vadība gatavojas sagrābt varu,” raksta “Telegram” kanāls.

Pēc “Generall SVR” vēstītā, pirms Putina nāves ir jāpabeidz visi sagatavošanās posmi, un tam ir palicis maz laika. Prigožina nāve vienlaikus atrisina divas problēmas.

Pirmkārt, no politiskā lauka tiek noņemta figūra, kas spēj mobilizēt un apbruņot ar kaujas pieredzi divdesmit piecus tūkstošus “slepkavu”, un politiskās nenoteiktības periodā var uzsākt savu spēli, jaucot drošības spēku plānus. Otrkārt, Prigožina iznīcināšana paver ceļu uz nākamo posmu – “armijas” attīrīšanu, kur plānots bloķēt jebkādas iespējas Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba galvenajam direktorātam iejaukties cīņā par varu kāda pusē vai spēlēt savu spēli.

Patruševam, kurš sacelšanās laikā vadīja valsti un sarunas ar Prigožinu, sākotnēji bija citāds plāns, kas ietvēra vispirms militāro attīrīšanu, atbrīvojoties no aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un Krievijas armijas ģenerāļa Valērija Gerasimova, un pēc tam “Vagner” iznīcināšanu, taču prezidents iejaucās procesā, aizstāvot Šoigu un Gerasimovu, un viņam bija jāpielāgojas, vēsta “Generall SVR”.

“Tagad Putins ar katru dienu kļūst vājāks, viņa dubultnieks pilnībā atrodas drošības spēku kontrolē, un Patruševs saprot, ka ir jārīkojas ātri. Tiesa, [Čečenijas vadītājs Ramzans] Kadirovs joprojām paliek kā iespējamais nestabilitātes faktors Patruševu klana nākšanas pie varas plānos, taču arī šajā punktā ir gan plāns A, gan plāns B,” ziņo minētais kanāls.

Kā zināms, Krievijā trešdien, 23. augustā, nogāzusies neliela lidmašīna. Ziņu portāls ”Meduza” norāda, ka pasažieru sarakstā ir bijis arī algotņu grupējuma ”Vagner” vadītājs Jevgeņijs Prigožins.

Lidmašīna piederējusi Prigožinam, un tā lidojusi no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Kopumā lidmašīnā ir atradušies trīs apkalpes locekļi un septiņi pasažieri, no kuriem viens bija ”Vagner komandieris Dmitrijs Utkins. Tieši no viņa segvārda ir radies ”Vagner grupējuma nosaukums.

Lasiet arī: Pliko skrējiens, intrigas, shēmošanas – Lauku sētā piedalīsies iepriekšējo sezonu dalībnieki

Aviokatastrofā bojā gājušās apkalpes locekles radinieki soctīklos norāda, ka, pēc mirušās sievietes iepriekš teiktā, lidmašīnai pirms lidojuma tika veikti “īslaicīgi un neizprotami remontdarbi”.

youtube icon
Abonēt youtube