Ināra Mūrniece. Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Kanceleja/Flickr

“Jaunajā drošības situācijā, kādā dzīvojam pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, mums katram skaidrāk kā jebkad ir jāapzinās, ka brīva, demokrātiska un neatkarīga Latvija nav pašsaprotama vērtība. Tāpēc mums nav citas iespējas, kā būt stipriem,” atskatoties uz paveikto, uzsver aizsardzības ministre Ināra Mūrniece.

“Pēdējo deviņu mēnešu laikā ir paveikts daudz, lai straujāk kā iepriekš stiprinātu Nacionālos bruņotos spēkus un to militārās spējas. Ieviests valsts aizsardzības dienests, noslēgts pirmais līgums par jaunu pretgaisa aizsardzības ieroču sistēmas iegādi un esam noslēguma posmā, lai iegādātos vēl citas, modernas ieroču sistēmas. Būtiski, ka palielināta NATO sabiedroto klātbūtne Latvijā. Mēs nedrīkstam apstāties,” uzsver Mūrniece.

Aizsardzības ministre Mūrniece, stājoties amatā par vienu no savām prioritātēm izvirzīja valsts aizsardzības dienestu (VAD). Un jau šī gada 1. jūlijā Ādažu militārajā bāzē dienestu uzsāka VAD pirmā iesaukuma karavīri. Arī otrais VAD iesaukums būs brīvprātīgs. Latvijas ambīcija jābūt ik gadu būtiski palielināt VAD jauniesaukto karavīru skaitu. Tāpēc VAD nepieciešamai infrastruktūrai jātop ātri, informē Aizsardzības ministrija.

Mērķtiecīgi turpināts darbs pie jaunu aizsardzības spēju attīstīšanas, par prioritāti izvirzot pretgaisa aizsardzības spējas. Tam papildus rasts valsts budžeta finansējums, panākot vienošanos par papildus 200 miljoniem eiro ik gadu nākamos 3 – 5 gadus. Kopā ar Igauniju šī gada 11. augustā Vācijā noslēgts “jumta līgums” par vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu IRIS-T iegādi. Šī būs lielākā investīcija pretgaisa aizsardzībā Latvijas un Igaunijas vēsturē. Vienlaikus ar Latvijas stratēģisko partneri ASV paātrinātā kārtā norit darbs pie krasta pretkuģu raķešu NSM (Naval Strike Missile), kā arī HIMARS raķešu artilērijas sistēmu iegādes, uzsver ministrijā.

“Varam prognozēt, ka Krievija būs galvenais ilgtermiņa drauds Latvijai. Arī NATO ir atzinis Krieviju par nozīmīgāko un tiešāko draudu aliansei. Esmu gandarīta, ka šogad pieņemti nepieciešamie lēmumi par lielāku NATO sabiedroto militāro klātbūtni Latvijā. Plānots, ka līdz 2026. gadam Kanādas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā tiks palielināta līdz kaujas spējīgai brigādei. Tas nozīmē, ka tiks dubultots Latvijā izvietoto Kanādas karavīru skaits, bet jau šoruden Latvijā gaidām 15 Leopard tankus. Šogad Latvijā tiks izvietoti arī papildus karavīri no Itālijas, savukārt Dānija savu bataljonu rotācijas kārtībā Latvijā izvietos no 2024. gada vidus. Tādējādi alianse stiprina ne tikai Latvijas, bet visa NATO austruma flanga drošību un aizsardzības spējas,” uzsver Mūrniece.

Lai nodrošinātu papildus sabiedroto karavīru uzņemšanai un apmācībām nepieciešamo infrastruktūru, top jauna Sēlijas militārā bāze un poligons.

Daudz darīts, lai sekmētu militārās industrijas attīstību un veicinātu NBS uzdevumu izpildei nepieciešamā ekipējuma un pakalpojumu piegāžu drošību. Izstrādāts un valdībā akceptēts likumprojekts “Aizsardzības industrijas likums”. Papildus tam Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi dokumentus, lai tuvākajā laikā valdībā lemtu par jaunas valsts kapitālsabiedrības dibināšanu, kas nodrošinātu mobilizācijas rezervju izveidi un efektīvu pārvaldību, kā arī stiprinātu militārās industrijas un tās piegādes ķēžu attīstību.

Latvija turpināja sniegt militāro palīdzību Ukrainai. Šogad plānots apmācīt vairāk nekā 3000 Ukrainas bruņoto spēku karavīrus. Kopumā Latvijas militārais atbalsts Ukrainai kopš kara sākuma pārsniedzis 1% no IKP, ierindojot Latviju starp līdervalstīm palīdzības sniegšanā Ukrainai, uzsver ministrijā.

Aizsardzības ministrija paātrinātā kārtībā ir izstrādājusi jaunu Valsts aizsardzības koncepciju, kas paredz Visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu, kā arī nosaka maksimālu visas Latvijas teritorijas aizsardzību no pirmā centimetra un no pirmajām krīzes minūtēm.

Visaptverošai valsts aizsardzībai būtiski ir sekmēt sabiedrības noturību pret dažāda veida draudiem, arī militāriem. Tāpēc tika attīstīta Jaunsardzes kustība, kā arī notika aktīva sagatavošanās valsts aizsardzības mācības ieviešanai vidusskolās, kas jau no nākamā gada kļūs par obligāto mācību priekšmetu visās Latvijas skolās.

Lasiet arī: Zāļu vietā cigaretes un tabakas klizmas! Medicīnas tumšā vēsture un apšaubāmās «ārstēšanas» metodes

“Pilnvērtīgu valsts aizsardzību ir iespējams nodrošināt tikai tad, ja Latvija attīstīs visas aizsardzības spējas kopumā, ietverot gan ieroču sistēmas, gan daudzskaitlīgu un militāri sagatavotu rezervi, gan spēcīgu nacionālo militāro industriju un veidojot pret krīzēm noturīgu sabiedrību. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, ir jāturpina palielināt finansējums valsts aizsardzībai, sasniedzot 3% no IKP. Tomēr būtiskākais – mums katram ir jāapzinās, ka Latvijas valsts aizsardzība un neatkarības nosargāšana ir ne vien Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku, bet gan visas sabiedrības kopīga atbildība,” uzsver aizsardzības ministre.

Saistītās tēmas: Ināra Mūrniece

youtube icon
Abonēt youtube