Foto: Pexels

“Nezinu – smieties vai raudāt”, “traks dzejolis”, “šausmas” – šīs ir tikai dažas no sociālo tīklu lietotāju reakcijām uz Pētera Brūvera “Šausmu dzejoli”, ko vietnē “Facebook” ievietojusi kāda lietotāja, jautājot, vai šis ir normāls dzejolis, ko bērniem liek mācīties no galvas.

“Pa dīķi peld slīķis,/Un viņam ir skumji./Pa dīķi peld slīķis/Un domā – cik gan tas dumji,/Tā peldēt pa dīķi/Kā slīķim” – skan dzejoļa pirmais pantiņš. Tālāk tiek stāstīts par to, ka slīķis aizgāja uz kafejnīcu un palūdza tur karstu tēju, jo dīķī bija mazliet apaukstējies. Bet oficiants no viņa nobijās, no bailēm aizskrēja prom un ieleca dīķī. “Tā nu mums tagad ir/viens dīķis/un divi slīķi,” skan dzejoļa nobeigumā.

“Tādiem kā debiliem domāts tas dzejolis”, “bēdīgs dzejolis ar diviem beigtajiem”,”kāpēc bērnu vecāki to pieļauj?”, “kaut kāds vājprāts” – šādi “Facebook” lietotāji komentējuši minēto dzejoli. Tāpat tiek pausts žēlums par to, “ka mūsu Izglītības ministrija tik tālu ir nonākusi, gribas teikt, nošļukusi.”

Lai gan vairums sociālo tīklu lietotāju šausminās par grāmatā iekļauto dzejoli, daļa arī uzskata, ka dzejolis ir amizants un piemērots jauniešiem, un nedrīkst aizmirst, ka šausmu filmas ir visskatītākās no filmām. “Tas ir Pētera Brūvera dzejolis, kas paredzēts 6.klasei. Vai tādā vecumā skolniekiem par lācīšiem un princesēm vajadzētu dzejot? Manuprāt, jauniešiem patīk tas dzejolis! Man patiktu 12 gados!” koementējusi kāda “Facebook” lietotāja. Arī kāda cita soctīkla lietotāja pauž uzskatu: “Skumji, ka mums tik primitīva uztvere… Atsit tādu padomju laiku atraugu ar to aizliegšanu visam, kas mums nesaprotams. Kas vainas dzejolim? Tas rosina fantāziju. Rosina iztēli. Domāt dziļāk par primitivizētu virsējo slāni.”

Daži soctīkla lietotāji gan ierakstījuši, ka ieraksta autore Vija Rumpane ir kundze gados no partijas “Tautas varas spēks”, kurai nemaz nevarētu būt bērni tādā vecumā, lai viņiem skolā būtu jāmācās no galvas minētais dzejolis. “Attēls ierakstam ņemts no 2018. gada “BezTabu” sūdzību dēļa raidījuma. Attēlu iesūtījusi skatītāja Gita. Tādēļ ieraksta autorei, politiskās partijas “Tautas varas spēks” biedrei, fotogrāfijas sakarā būtu jāatsaucas vismaz uz “BezTabu”,” diskusijā, kas raisījusies zem ieraksta, komentējusi “Facebook” lietotāja Velta Leskovica. Viņai piekrīt arī Henrijs Lielbārdis, norādot, ka “pēdējā laikā TVS [Tautas varas spēks] indivīdi ļoti velk ārā vecus materiālus un mēģina musināt cilvēkus.”

Lasiet arī: Uz laiku slēdz vandaļu izdemolētu pastaigu taku Gaujas Nacionālajā parkā

youtube icon
Abonēt youtube