Foto: Pexels

Lai mazinātu energoresursu cenu kāpuma negatīvo ietekmi uz izdzīvotāju labklājību, Saeima ceturtdien, 21.septembrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar ko iecerēts noteikt terminētus atbalsta pasākumus energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Atbalsts plānots mājsaimniecībām, kuru kopējie izdevumi par mājokli mēnesī ir 30 un vairāk procentu no ienākumiem uz vienu mājsaimniecības locekli, par likumprojekta virzību atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sēdē iepriekš skaidroja likumprojekta autori Klimata un enerģētikas ministrijā.

Mājsaimniecības, kuras kvalificējas atbalstam, identificēs īpaša sistēma. Sistēma vienuviet apkopos Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datu bāzēs pieejamo informāciju. Likumprojekta autori norādīja, ka sistēma šobrīd jau tiek izstrādāta.

Atbalsts paredzēts par energoresursiem, ko mājsaimniecība saņem centralizēti – elektroenerģija, dabasgāze, centralizētā siltumenerģija –, kā arī decentralizētiem apkures risinājumiem, piemēram, malkai, granulām, briketēm, dīzeļdegvielai. To plānots piešķirt situācijās, kad biržā tiks konstatēts ārkārtējs energoresursu cenas pieaugums. Cenām, atgriežoties normas līmenī, atbalstu automātiski pārtrauks.

Plānots, ka atbalstu centralizētajiem energoresursiem piemēros elektroenerģijas un dabasgāzes tirgotāji, kā arī centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sniedzēji. Decentralizētajiem lietotājiem atbalstu sniegs pašvaldības. Sniegto atbalstu iecerēts kompensēt no valsts budžeta līdzekļiem, skaidroja Klimata un enerģētikas ministrija.

Lasiet arī: PTAC: Latvijā hipotekārajiem kredītiem ir vienas no augstākajām procentu likmēm Eiropā

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas Saeimai jāatbalsta vēl divos lasījumos, informē Saeimas Preses dienests.

Saistītās tēmas: atbalstsenergoresursu cenaspieaugumsSaeima

youtube icon
Abonēt youtube