Publicitātes foto

Slaveni mūziķi, aktieri, sportisti vai realitātes šovu dalībnieki nereti izmanto iegūto popularitāti un atpazīstamību, lai sāktu karjeru politikā un pretendētu uz augstiem amatiem, pat valsts prezidenta postenim, vēsta “National Geographic”.

Viens no spilgtākajiem piemēriem ir bijušais Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Ronalds Reigans (1911-2004). Pirms spožās politiķa karjeras viņš teju 30 gadu bija aktieris Holivudā. 1967. gadā viņu ievēlēja par Kalifornijas štata gubernatoru, savukārt 1981. gadā viņš kļuva par 40. ASV prezidentu. Šo amatu viņš ieņēma divus termiņus, proti, astoņus gadus – līdz pat 1989. gadam.

Arī bijušais Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers pasaules slavu iemantoja sākumā kā sportists, titula “Misters Olimpija” īpašnieks un vēlāk kā aktieris. Viņš būtu gribējis iet tālāk un kļūt arī par ASV prezidentu, taču likums neļauj Švarcenegeram pretendēt uz augstāko amatu valstī – to var ieņemt tikai Amerikā dzimušie pilsoņi, savukārt viņš ir dzimis Austrijā.

Ja Eiropā un ASV ir jau ierasts, ka par politiķiem pārtop iemīļotas slavenības no izklaides industrijas, tad Āfrikas kontinentam tas ir kaut kas nebijis. Proti, 2021. gadā Ugandas prezidenta vēlēšanas piedalījās populārais mūziķis Bobijs Vains, kurš tā izaicināja pašreizējo prezidentu, kas ieņem šo amatu jau kopš 1986. gada!

Donalds Tramps: realitātes šova zvaigzne par ASV prezidentu

45. ASV prezidents Donalds Tramps piedzima turīgā ģimenē un savu karjeru sāka, strādājot tēvam piederošajos uzņēmumos. Viņš ātri vien kļuva slavens gan ar savu bagātību, gan ar ekstravaganto dzīvesveidu. Taču ar to viņam bija maz. Viņš izmantoja jebkuru iespēju, lai par viņu runātu.

Piemēram, reiz pie viņa, kā pie Ņujorkas viesnīcas īpašnieka, vērsās kulta filmas “Viens pats mājās” veidotāji. Viņi vēlējās izmantot telpas filmēšanai, un Tramps piekrita, taču ar nosacījumu, ka būs redzams filmas epizodē. Toreiz neviens nevarēja iedomāties, ka pēc nepilniem 20 gadiem Tramps būs ASV prezidents.

2000. gados Tramps bija skaistumkonkursa “Miss Visums” licences īpašnieks un aktīvi iesaistījās konkursa rīkošanā. Gadā, kad pasākuma fināls notika Maskavā, Tramps bija redzams arī Krievijas dziedātāja Emīna Agalarova mūzikas videoklipā.

Taču vislielākos panākumus šovbiznesa lauciņā Tramps guva ar savu realitātes šovu “The Apprentice” jeb “Māceklis”. Daudzi miljoni skatītāju iepazinuši topošo valsts prezidentu, kurš katra raidījuma beigās kādam no dalībniekiem teica savu iemīļoto frāzi: “Tu esi atlaists!”.

Jāpiebilst, ka kopumā raidījums bija ēterā 15 sezonas no 2004. līdz 2017. gadam, taču sākot ar 15. sezonu Trampu vadītāja lomā nomainīja Arnolds Švarcenegers. Bet Tramps par to nebēdāja, jo 2016. gadā viņš uzvarēja Hilariju Klintoni un kopā ar sievu Melāniju un dēlu Baronu ievācās Baltajā namā.

Tramps, iespējams, bija visskandalozākais prezidents ASV vēsturē, tāpēc nav brīnums, ka uz otro termiņu viņu nepārvēlēja. Bet viņš ir apņēmības pilns vēlreiz cīnīties par prezidenta amatu un gatavs piedalīties 2024. gada vēlēšanās.

Kanje Vests: skandalozais reperis tēmē uz Balto namu

Pazīstamais amerikāņu repa izpildītājs, “Grammy” un citu prestižo balvu laureāts Kanje Vests neslēpj savas ambīcijas. Sabiedrības dāmas Kimas Kardašjanas bijušais vīrs vēlas būt ASV prezidents.

2020. gada 4. jūlijā, ASV Neatkarības dienā, viņš paziņoja, ka uzsāk savu priekšvēlēšanas kampaņu, sociālajos tīklos rakstot: “Es sāku cīņu par ASV prezidenta amatu!”. Tie nebija tikai tukši vārdi, jo divas dienas vēlāk viņš patiešām iesniedza oficiālu pieteikumu vēlēšanu komisijai. Par savu potenciālo viceprezidenti viņš izvēlējas mācītāju Mišelu Tidbalu.

Jāatzīmē, ka būt neatkarīgam prezidenta kandidātam nav lēts prieks. Proti, Vests savai kampaņai iztērēja vairāk nekā 12 miljonus ASV dolāru paša naudas un piesaistot vēl divus miljonus ziedojumos.

Kopumā par viņu nobalsoja aptuveni 70 000 amerikāņu vēlētāju 12 štatos. Atzīstot savu neveiksmi, viņš tūlīt pat paziņoja, ka piedalīsies 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tomēr viņš vēl joprojām nav iesniedzis pieteikumu, lai varētu būt kandidāts.

Jāpiebilst, ka reperis pēdējos gados izpelnījās sabiedrības nosodījumu ar skandaloziem izteikumiem, piemēram, paziņojot, ka viņš “mīl Ādolfu Hitleru” un noliedzot Holokaustu.

Šēras bijušais vīrs: no popzvaigznes par kongresmeni  

Sonijs Bono pasaulē vairāk pazīstams, ka popzvaigznes Šēras bijušais vīrs un viņu dueta “Sonny and Cher” dalībnieks. Viņu dziesma “I Got You Babe” savulaik bija starptautisks hīts. Taču otrpus okeānam Bono pēc mūziķa karjeras beigām bija zināms arī kā politiķis.

1988. gadā viņu ievēlēja par Palmspringsas pilsētas mēru. Taču tas bija tikai sākums – 1994. gadā viņš tika ievēlēts ASV Kongresā kā Republikāņu partijas pārstāvis, 1996. gadā viņu ievēlēja atkārtoti. Viņa spožā karjera diemžēl aprāvās 1998. gadā pēc tam, kad viņš gāja bojā slēpošanas kūrortā. Viņam bija 62 gadi. Jāpiebilst, ka Bono atraitne Mērija turpināja vīra darbu un nostrādāja viņa atlikušo termiņu Kongresā, kā arī tikusi pārvēlēta vēl septiņas reizes.

Repa zvaigzne: Haiti prezidenta amata kandidāts

Grupas “Fugees” bijušais dalībnieks Vaiklīfs Džīns deviņu gadu vecumā kopā ar vecākiem no Haiti emigrēja uz ASV. Taču, dzīvojot ASV, viņš nepazaudēja saikni ar dzimteni.

Kad 2010. gadā Haiti piemeklēja postošā viesuļvētra, mūziķis devās palīgā un piedalījās glābšanas un atjaunošanas darbos. Toreiz viņš sajuta aicinājumu darīt kaut vairāk savas valsts labā un nolēma kļūt par tās prezidentu.

Taču, lai piedalītos prezidenta vēlēšanās, viņam bija jābūt valsts rezidentam (viņš nebija) un jāpārvalda vismaz viena no divām oficiālajām valodām – kreolu vai franču. Jāpiebilst, ka pret viņu iestājās kolēģis no grupas “Fugees”, kurš atbalstīja citu kandidātu. Beigās, Džīns tika diskvalificēts, jo nebija dzīvojis Haiti pēdējos piecos gados.

Bobijs Vains: Geto prezidents

Ugandas popmūzikas superzvaigzne, 41 gadus vecais Bobijs Vains, īstajā vārdā Roberts Kjagulanī, iemantoja iesauku “Geto prezidents”. Viņš izauga nabadzībā, galvaspilsētas Kampalas graustu rajonā. Par savu bērnību Bobijs saka vien to, ka tā padarījusi viņu bezbailīgu.

Pieticīgie dzīves apstākļi viņam neliedza absolvēt ne tikai skolu, bet arī iestāties augstskolā, kur viņš studēja mākslu, mūziku un teātra zinības. Jāatzīmē, ka studiju gados viņš satika savu nākamo sievu Bārbiju. Tagad pārim ir četri bērni. Viņš vēlāk vēlreiz iestājās universitātē un ieguva arī tiesību zinātņu bakalaura grādu.

Ugandā notiekošais lika Bobijam, tolaik jau plaši pazīstamam mūziķim, cīnīties par vietu parlamentā. Runājot par politisko klimatu šajā Āfrikas valstī jāatzīmē, ka tur jau teju 40 gadus valda diktators Joveri Museveni (Yoweri Museveni).

Lai paliktu par prezidentu arī turpmāk, viņš ir gatavs pat fiziski izrēķinājās ar konkurentiem. Pēc oficiālajiem datiem, 2021. gadā Ugandas prezidenta vēlēšanās Museveni saņēma 58% balsu, savukārt Bobijs Vains – 35%. Priekšvēlēšanu kampaņa bija visai “netīra”, proti, tika nogalināts Vaina šoferis.

Savukārt pats Vains tika arestēts, viņam tika izvirzītas vairākas apsūdzības, tostarp valsts nodevībā, taču pēc trīs dienām viņu atbrīvoja. No cietuma viņš iznāca uz kruķiem un ar piepampušu seju. Viņa arests izraisīja sašutumu vilni, un cilvēki izgāja ielās pieprasot Vaina atbrīvošanu. Protestos pēc oficiālajiem datiem gāja boja vismaz 54 cilvēki, pēc neoficiālajiem – vairāk nekā simts, bet vairāk nekā 2000 bija arestēti.

Jau pēc vēlēšanām viņam bija uzlikts mājas arests. 2023. gadā viņam bija atļauts izbraukt no valsts, taču pēc atgriešanās Ugandā oktobra sākumā viņš uzreiz tika atkal arestēts.

Lasiet arī: Didrihsone: Tieši pirms kāzām atturoties, sapratām, ka esam viens otram īstie

youtube icon
Abonēt youtube