Foto: Pexels

Naktī uz pirmdienu vairāki simti skolu un pirmsskolu, kā arī mācību centru visā Latvijā savos e-pastos saņēmuši vēstules krievu valodā ar spridzināšanas draudiem. Šīs vēstules ir līdzīga rakstura un mērķa tām, ko noziedznieki izsūtīja jau pagājušajā nedēļā gan Latvijā, gan arī Lietuvā un Igaunijā, informē Valsts policija.

Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums – arī šo e-pastu saturu Valsts policija ir izvērtējusi un pēc policijas risku līmeņa izvērtējuma fiziska apdraudējuma nav un evakuāciju veikt nav nepieciešams. “Vēršam uzmanību, ka izglītības iestādes var turpināt darbu.

Valsts policija jau ir informējusi iestādes par tālāko rīcību. Aicinām iedzīvotājus sekot policijas norādēm, saglabāt mieru un neļauties panikai, jo tieši to arī noziedznieki sagaida,” norāda policijā.

Kā zināms, naktī uz trešdienu, 11. oktobri, draudu e-pastus, kādus jau otrdien saņēma aptuveni 300 skolu, saņēmuši arī aptuveni 400 bērnudārzi, atsaucoties uz Valsts policijas priekšnieka Armanda Ruka teikto Latvijas Televīzijas raidījumam Rita panorāma, vēsta lsm.

Ruks norādīja, ka VP nekavējoties informējusi pirmsskolas izglītības iestādes, ka šie ir zema līmeņa draudi un evakuācija iestādēs nav nepieciešama.

E-pasti saņemti pirms plkst. 1 naktī.

Ruks norādīja, ka šobrīd ir svarīgi vainīgo personu vai personas pēc iespējas ātrāk aizturēt, tāpēc nebūtu pareizi detalizēti izklāstīt, ko VP līdz šim par e-pastu nosūtītāju vai nosūtītājiem izdevies atklāt. “Jāsaprot, ka šis nav vienkāršs noziedznieks bez īpašām informācijas tehnoloģiju zināšanām, kas būtu vienkārši atrodams,” sacīja Ruks, skaidrojot, ka policija sadarbojas arī ar starptautiskajiem partneriem.

Svarīgākais šobrīd ir sabiedrībai saprast, ka draudu un terorisma līmenis valstī nepaaugstinās, uzsvēra Ruks.

Ruks neapstiprināja, vai šie draudu e-pasti pienāk no kādām Latvijai nedraudzīgām valstīm, bet norādīja – ja tas apstiprināsies, tad tik viegli noziedzniekiem klāt tikt nevarēs.

Saistībā ar daudzu Latvijas mācību iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu saņemtajām draudu e-pasta vēstulēm Valsts drošības dienests (VDD) uzsver, ka terorisma draudu līmenis Latvijā ir zems. Dienesta rīcībā nav informācijas, kas liecinātu par nepieciešamību terorisma draudu līmeni paaugstināt.

VDD apliecina, ka saistībā ar saņemtajām draudu vēstulēm satraukumam nav pamata. Dienests aicina sabiedrību neļauties provokācijām un saglabāt mieru.

Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā un hibrīdkara apstākļos nevar izslēgt iespējamību, ka šīs aktivitātes mērķtiecīgi realizē Latvijai nedraudzīgas valstis. Šādu aktivitāšu mērķis dienesta vērtējumā ir vairot baiļu sajūtu sabiedrībā, paaugstinot psiholoģisko spiedienu uz dažādām Latvijas sabiedrības grupām un mākslīgi radot spriedzi, lai destabilizētu situāciju Latvijas valstī.

Jau vēstīts, ka šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums.

Policijas rīcībā esošā informācija saistībā ar šo gadījumu liecina, ka e-pasti apzināti izsūtīti no viena adresāta un, izvērtējot visus apstākļus, šie ir vērtējami kā zema riska līmeņa draudi un iedzīvotājiem nav pamata satraukumam. Kā ierasts, Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību. Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesa ietvaros, informē Valsts policija, atgādinot, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība.

Latvijas Radio zināms, ka skolām nosūtītie e-pasti bijuši krievu valodā. Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks intervijā Latvijas Radio pastāstīja, ka draudu e-pastus saņēmušas aptuveni 300 skolas Latvijā. Skolās saņemti trīs veida paziņojumi no vairākiem e-pastiem. Pirmie e-pasti saņemti ap pusnakti, vēsta lsm.

Par skolēnu evakuāciju sociālajos tīklos ziņojušas vairākas skolas, tostarp izglītības iestādes Olainē, Mārupes novadā, Rēzeknē, Ogres novadā.

“Sveiki, esmu Dmitrijs Harlamovs, teroristu grupas “RV//SKAYA GAME” īpašnieks. Es vēlējos jūs informēt, ka mani biedri jūsu ēkā ienesuši pāris sprādzienbīstamas ierīces. Pagājušajā gadā tas neizdevās. Jums izdevās visus evakuēt, tāpēc nebūtu bijis interesanti spridzināt. Bet atkal – noteikumus nediktēšu, jo jums uz viņiem ir uzspļaut. Vienkārši paskatīsimies uz daudz upuriem un asinīm. Es nogalināšu jūsu bērnus. Detonācija plkst 12,” teikts vēstulē.

Izplatīti vismaz trīs veidu paziņojumi no vairākām adresēm – redzams, ka sūtītājs ir ģenerējis dažādas e-pasta adreses, bet visi gadījumi ir sasaistīti, norāda Valsts policijā.

Lasiet arī: Numeroloģiskais horoskops 2024. gadam

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas sākušas kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 231.1 panta par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu.

Saistītās tēmas: Bērnudārzidraudu vēstulesskolasValsts Policija

youtube icon
Abonēt youtube