Foto: Pexels

Rīgas apgabaltiesa otrdien, 17.oktobrī, atcēla pirmās instances tiesas spriedumu pēc Krimināllikuma 78.panta otrās daļas, attaisnojot Niku Endziņu viņam izvirzītajā apsūdzībā.

Apgabaltiesa atzina Niku Endziņu par nevainīgu apsūdzībā par to, ka viņš izdarīja darbību, kas vērsta uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu pret ķīniešu tautības cilvēkiem, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, informē  Nika Endziņa aizstāvis, zvērināts advokāts Jānis Mucenieks.

Tiesā Endziņš liecināja, ka viņš kategoriski neatzīt savu vainu, viņa nodoms nav bijis izraisīt nacionālo naidu un nesaticību ar ķīniešiem.

Tiesu debatēs Endziņa aizstāvis Jānis Mucenieks tiesai paskaidroja, ka apsūdzētā paustais viedoklis atbilst normatīvajos aktos noteiktajām vārda brīvības robežām, kā arī Eiropas Cilvēktiesību judikatūrai šajā jautājumā. Vārda brīvības ierobežojumi ir interpretējami šauri, paturot prātā, ka sabiedriski nozīmīgu diskusiju nevar pakļaut pārāk augstiem patiesuma pārbaudes standartiem.

Advokāts Mucenieks tiesu debatēs uzsvēra, ka demokrātiskā sabiedrībā vārda brīvības tvērumā aizsargā ne tikai informāciju un idejas, kas tiek pieņemtas vai uzskatītas par neaizskarošām vai pret kurām ir vienaldzīga attieksme, bet arī tādu informāciju un idejas, kas aizvaino, šokē un satricina.

Lasiet arī: «Kā bullim sarkana lupata» – troļļu armija uzbrūk Baložu kūdras bānītim Ukrainas dēļ

Iepriekš, 2021.gada 20.septembrī Niks Endziņš tika atzīts par nevainīgu un attaisnots apsūdzības daļā pēc Krimināllikuma 231.panta pirmās daļas, par rupju sabiedriskās kārtības traucēšanu, kas izpaužas acīmredzamā necieņā pret sabiedrību, ignorējot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot cilvēku mieru un iestāžu darbu.

 

 

Saistītās tēmas: ĶīniešiNiks EndziņšRīgas apgabaltiesa

youtube icon
Abonēt youtube