Foto: Pexels

Dzirdot vārdu “oga”, prātā nāk sulīgi, sarkani ķekari, tomēr rudenī īsto slavas laiku piedzīvo pasaulē lielākā oga – ķirbis. Tas ir vitamīniem bagāts, ļoti veselīgs, garšīgs gan svaigā veidā, gan termiski apstrādāts, un lieliski sniedz sāta sajūtu. Turklāt tam ir ļoti daudz pielietojuma veidu, un ne tikai uzturā!

Uztura speciāliste Lizete Puga atklāj – ķirbis ir simtprocentīgi ēdams, sākot ar auga ziediem, beidzot ar mizām un sēklām. Tāpēc to droši var baudīt arī svaigu – ķirbja gabaliņi ir lieliska uzkoda, no ķirbja var izspiest garšīgu sulu, bet tā sēkliņas ir gards našķis tumšiem rudens vakariem.

“Ķirbja sastāvā ir A vitamīna provitamīns – beta karotīns – un īpaši maigas balastvielas, kas veicina zarnu peristaltiku, labvēlīgi ietekmē resnās zarnas mikrofloru, samazina holesterīna līmeni asinīs un ļauj vairoties labajām baktērijām gremošanas traktā,” saka uztura speciāliste Lizete Puga un piebilst – ķirbji pēc izskata un garšas īpašībām ir ļoti daudzveidīgi, tāpēc katrs noteikti var atrast savu iecienītāko.

Droši vien sava pamatīguma dēļ tieši ķirbim bija lemts kļūt par Pelnrušķītes karieti ceļā uz balli prinča pilī. Varbūt arī jūsu namdurvis Helovīnā šogad rotās ķirbis? No izgrebtā viduča Lizete Puga iesaka pagatavot trīs gardas un veselīgas rudens uzkodas.

Ķirbja kokteilis

Nepieciešams:

150 g ķirbja

1 sauja ogu (dzērvenes, jāņogas, brūklenes u. tml)

1 tējk. medus

1 tējk. kanēļa

1 glāze ūdens

Pagatavošana:

Liek sastāvdaļas blenderī, sablendē un bauda!

Ķirbju biezzupa ar kokospienu

Nepieciešams:

Gabals ķirbja

Saldais kartupelis

Burkāns

Sīpols

Olīveļļa

Kokospiens

Garšaugi pēc izvēles

Pagatavošana:

Cepeškrāsnī ievieto ķirbi, saldo kartupeli, burkānu, mazos gabaliņos sagrieztu sīpolu, apslaka ar olīveļļu un cep aptuveni 30 minūtes. Pēc tam sablendē kopā ar kokospienu un garšaugiem pēc izvēles.

Ķirbja sēklu cepumi ar šokolādi

Nepieciešams:

100 g sviesta istabas temperatūrā

120 g cukura

1 L izmēra ola

225 g ķirbju sēklu miltu

1 tējk. cepamā pulvera

2 ēd. k. kakao

1 šķipsna sāls

1 šokolādes tāfelīte

Pagatavošana:

Sagriež šokolādi mazos gabaliņos. Sausās sastāvdaļas samaisa atsevišķi no mitrajām (olas un kausēta sviesta). Visu sajauc kopā. Veido cepumus un liek cepampapīra. Cep 180 grādos 15 minūtes. Pēc izvēles ķirbju sēklu miltus var kombinēt ar auzu miltiem.

Lasiet arī: Olga Kambala: Vēl aizvien nesaprotu, kāpēc mani tik ļoti neieredzēja

Saistītās tēmas: biezzupacepumiķirbiskokteilisLizete Pugarecetes

youtube icon
Abonēt youtube