Mārtiņš Kazāks. Foto: Latvijas Banka/Flickr

Latvijas Banka ir pārskaitījusi 164 684.52 eiro ziedojumu Ukrainas Sociālās politikas ministrijai. Šie līdzekļi iegūti, pircējiem iegādājoties 2022.gada decembrī izlaisto kolekcijas monētu “Ukrainas brīvībai” un šā gada maijā izlaisto divu eiro piemiņas monētu “Saulespuķe Ukrainai” – morālu un materiālu atbalstu Ukrainai tās brīvības cīņā.

No abu monētu pārdošanas gūtos ienākumus Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks un Latvijas Bankas Naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms simboliski nodeva Ukrainas vēstniekam Latvijā Anatolijam Kucevolam. Tikšanās laikā Latvijas Bankas pārstāvji apliecināja vēstniekam, ka Latvijas Banka turpinās atbalstīt Ukrainu un tās tautu cīņā par brīvību.

“Ik dienu sekojam līdzi ziņām no Ukrainas, no sirds vēlot, lai iespējami ātri izdodas padzīt iebrucējus no savas zemes un atgūt mieru. Ukraiņi cīnās arī par mums, un tāpēc vēlamies palīdzēt visos iespējamos veidos. Paldies visiem, kas iegādājās Ukrainai veltītās Latvijas Bankas monētas! Tā jūs palīdzat Ukrainai ne tikai morāli un simboliski, bet arī praktiski,” uzsver  Kazāks.

Krievijas iebrukums Ukrainā 2022.gada 24.februārī mainīja pasaules vēstures ritējumu un dziļi satrieca ikvienu no mums. Ukraina turpina cīnīties par savu brīvību, kā arī par Rietumu vērtībām.

Monētas “Ukrainas brīvībai” un “Saulespuķe Ukrainai” ir atgādinājums – nedrīkst pagurt un samierināties ar Ukrainā notiekošo. Ukrainas brīvība ir mūsu visu atbildība, uzsver Latvijas Bankā.

Kolekcijas monētas “Ukrainas brīvībai” autors ir ukraiņu mākslinieks Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov). Monētas skatpunktu mākslinieks koncentrējis uz vienu vienīgu vārdu – ВОЛЯ -, kam viņa dzimtajā valodā ir daudznozīmju jēga: BRĪVĪBA; GRIBA; VARA. Monētas plastiskā veidojuma autore ir Ligita Franckeviča.

Monētas “Saulespuķe Ukrainai” nacionālās puses grafisko dizainu veidojis mākslinieks Krišs Salmanis, un plastiskā veidojuma autors ir mākslinieks Jānis Strupulis. Monētas kopīgās puses autors ir mākslinieks Luks Luikss (Luc Luycx), un monētu materiāls un izmērs neatšķiras no citām divu eiro apgrozības monētām.

Lasiet arī: Vāc parakstus aizliegumam izmantot viedierīces sākumskolās un pamatskolās

Visiem, kam nav vienaldzīgs Ukrainas liktenis, joprojām ir iespēja atbalstīt Ukrainu, iegādājoties kolekcijas monētu “Ukrainas brīvībai” un piemiņas monētu “Saulespuķe Ukrainai” tīmekļvietnē e-monetas.lv un Latvijas Bankas kasēs.

youtube icon
Abonēt youtube