Foto: Konrad Krajewski/Flickr

Rīgas dome šonedēļ – 18.oktobrī – pieņēmusi lēmumu atbalstīt desmit SIA “Rīgas satiksme” sabiedriskā transporta autobusu ziedojumu Čerņihivas pašvaldībai Ukrainā.

Rīga līdz šim Ukrainas atbalstam ziedojusi jau 21 “Rīgas satiksmes” autobusu, tos dāvinot Ukrainas galvaspilsētai Kijivai kopā ar rīdzinieku ziedojumiem. Pirmie 11 transportlīdzekļi kopā ar 50 tonnām Rīgas iedzīvotāju ziedotās humānās palīdzības uz Kijivu tika nosūtīti 2022.gada aprīļa beigās. Vēl desmit autobusus un vēl 50 tonnas rīdzinieku ziedojumu Rīga nosūtīja uz Kijivu šī gada janvārī.

Gatavojoties autobusu izbraukšanai uz Čerņihivu arī šoreiz rīdzinieki būs aicināti piedalīties ziedojumu akcijā, par kuras norisi informācija sekos, informē Rīgas dome.

“Ukraina var paļauties uz Rīgas pašvaldības morālu un fizisku atbalstu, ko pierādām ar darbiem. Rīgas dome turpina atbalstīt Ukrainu kara apstākļos, un jauns autobusu dāvinājums sniegs būtisku atbalstu pašvaldības funkciju izpildei. Palīdzēt Ukrainai ir mūsu iniciatīva un arī pienākums, jo šādā veidā stiprinām Ukrainas spēju turēties pretī Krievijas īstenotajam karam. Čerņihiva atrodas tuvu Kijivai un tā turpina atgūties pēc Krievijas okupācijas un uzbrukumiem. Tā atjauno infrastruktūru un saskaras ar jauniem okupantu triecieniem. Bet iedzīvotāji un apgabala vadība turpina soli pa solim atjaunot visu. Transports pasažieru un skolēnu pārvadājumiem kara apstākļos ir ļoti vērtīgs ziedojums, lai iedzīvotājiem nodrošinātu pārvietošanās iespējas,” atzīst Edvards Ratnieks, norādot, ka jau drīzumā tiks gatavotas labdarības akcijas, pēc kurām autobusu konvojs uzsāks ceļu uz Ukrainu.

“Solaris Urbino” markas autobusi tiks dāvināti Čerņihivas pašvaldības komunālajam uzņēmumam “Čerņihivas trolejbusu pārvalde”. RPSIA “Rīgas satiksme” 2001.gadā ražotos autobusus vairs neizmanto sabiedriskā transporta funkciju sniegšanai un tie netiek ekspluatēti Latvijā.

Jāpiebilst, ka arī ekonomikas ministrs Viktors Valainis attālināti parakstīja sadarbības līgumu ar Čerņihivas pilsētas Ukrainā domi, tās pārstāvi domes sekretāru Oleksandru Lomako, par sadarbību humānās palīdzības sniegšanai, apņemoties līdz šā gada beigām piegādāt Čerņihivas pilsētai noteiktu skaitu moduļu māju, kā arī rotaļlaukumu aprīkojumu sistēmas un mēbeles pilsētas bērnudārziem.

“Ikviena humānā palīdzība ir vitāli nozīmīga, jo sniedz atbalstu cietušajiem iedzīvotājiem laikā, kad Krievijas Federācija īsteno militāro agresiju Ukrainā. Mūsu sniegtais atbalsts kaut daļai Čerņihivas ģimeņu ļaus sagaidīt ziemu jaunā un siltā mājoklī, bet bērniem nodrošināt izglītības vajadzības,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Sadarbības līguma ietvaros Ekonomikas ministrija (EM) apņēmusies iegādāties un piegādāt Čerņihivas pilsētai 12 moduļu mājas pagaidu uzturēšanās nodrošināšanai Ukrainas teritorijā pārvietotajām personām, kuras Krievijas militārās agresijas rezultātā zaudējušas mājas. Sarunu procedūras rezultātā EM noslēgusi iepirkuma līgumu ar SIA “CMB Housing Factory” par 12 moduļu māju 55 m2 platībā ar gatavu iekšējo apdari, sanitāro mezglu un virtuves daļu izgatavošanu un piegādi Ukrainas Čerņihivas apgabalam līdz šā gada beigām.

Tāpat EM piegādās Čerņihivas pilsētai 88 bērnu rotaļlaukumu aprīkojuma sistēmas, kā arī mēbeles bērnu pirmsskolas izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai (kopumā 3300 mēbeles – krēslus, skapjus un gultas), informē ministrija.

Lasiet arī: VIDEO | Čoža, cincītis un ziloņa snuķītis – Petraviču šokē grāmata trīsgadniekiem

Čerņihiva ir viens no visvairāk cietušajiem apgabaliem Ukrainā pēc Krievijas iebrukuma.

Saistītās tēmas: atbalsts UkrainaiAutobusiČernihivakarš UkaināRīgaUkraina

youtube icon
Abonēt youtube